Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory

Post »

whitedame pisze:Mam jeszcze takie pytania: jak zaproponowane przez Ciebie nawozy wpłyną na pomidory generatywne
Te nawozy są tak obliczone, że uzupełniają potas i azot do wartości standardowych tj 120 mg/l azotu i 240 mg/l K2O. Te dwa składniki decydują o zasoleniu gleby. Przy tej ilości nie powinno to mieć wpływu na kondycje pomidorów generatywnych. Problemem dla wszystkich pomidorów może być wysoka zawartość fosforu/ aż 285 mg/l wobec wymaganej max 184 mg/l/ wapnia i magnezu. Na pomidorach generatywnych niemal pewne jest wystąpienie SZW i/lub/ zielonej piętki/ duży nadmiar magnezu może ograniczać pobieranie wapnia i potasu/. Wysoki poziom fosforu zwłaszcza przy wysokim wapnieniu może też ograniczać pobieranie mikroskładników takich jak żelazo, miedź czy mangan.Więcej . Może też wystąpić niedobór magnezu paradoksalnie ponieważ magnez i wapń są w glebie antagonistami.Ergo. Należy spodziewać się kłopotów na wszystkich pomidorach nie tylko generatywnych ale to nie ze względu na takie a nie inne nawozy zaproponowane przeze mnie a wskutek radosnej twórczości Twojej i Teścia. Tak jest, Twojej też, bo ten nadmiar magnezu, to Twój dolomit a i w tej puli wapnia Twój udział przecież też jest.
Zanim cokolwiek poczyniliście najpierw należało dać glebę do analizy . Jest prawie pewne, że obyłoby się bez wapna i bez dolomitu i bez kłopotów.
Tak jak wspomniałem wcześniej pozytywnym efektem jest tylko to, że jest to ostrzeżenie dla innych i dla Ciebie też. Dla miłośników popiołu drzewnego też.
whitedame pisze:czy będę mogła używać Mleczanu Wapnia do oprysków? chyba nie?
Chyba tak. Wapń przemieszcza się w roślinie w sposób specyficzny. Siłą napędową jest transpiracja. Jeśli będzie niska/ mała lub duża wilgotność gleby i duża powietrza/ to występują niedobory wapnia. Tak, że w glebie może być multum wapnia a i tak SZW może wystąpić tym bardziej, że dodatkowym czynnikiem ograniczającym pobieranie wapnia w Twoim przypadku będzie duży nadmiar magnezu.

Jeśli źle by reagowały pomidory generatywne na oprysk MW/ zwijanie liści i/ to proponuję oprysk OW samych gron. Zapobiegnie to SZW i jednocześnie porażeniu owoców w przypadku ZZ.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli źle by reagowały pomidory generatywne na oprysk MW/ zwijanie liści i/ to proponuję oprysk OW samych gron. Zapobiegnie to SZW i jednocześnie porażeniu owoców w przypadku ZZ.
Może to efekt przemęczenia (mam ciężki okres w pracy) ale nie umiem znaleźć odpowiedzi co to jest OW?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Błażej mam co czytać dzisiejszego wieczoru.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Czy możecie udzielić mi korepetycji w temacie przeliczania wartości z P do P2O5, K do K2O azotu i magnezu?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

profesoro Dziękuję.
obornik o zawartości 75% wody: 0,5 azotu (N); 0,3% fosforu (P2O5); 0,6% potasu (K2O); 0,5% wapnia (CaO); 0,20% magnezu (MgO)
A te wartości procentowe to jaki sposób na mg/l ?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

O ile dobrze myślę po 12h pracy To N-5, P-3, K-6 Ca-5, Mg-2 :) Wrazie co proszę o korekte a post do kosza aby nie wprowadzał w błąd :D
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Wczoraj natknęłam się na mączkę rogową. Czy ona nadaje się pod pomidory? Pytam w imieniu mojego taty, bo ja raczej nie będę używać?..
Kasia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja mączkę rogową używam pod wieloletnie nasadzenia, ona się długo rozkłada i nie ma ryzyka przenawożenia. Z tego właśnie powodu chyba pod pomidory się nie nadaje...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pomidor rośnie szybko i nie będzie czekał aż się mączka zmineralizuje.
Maczka zawiera dużo azotu i trochę fosforu. Nie wystarczy więc sama maczka do nawożenia pomidorów abstrahując od długiego czasu mineralizacji. Jeśli ktoś ma na zbyciu lepiej niech sobie posypuje kompost.
zb_szek_
50p
50p
Od: 20 cze 2013, o 11:50

Post »

Witam
Chciałbym spytać co sądzicie o sprzedawanych nawozach naturalnych (suszone i zmielone nawozy bydlęce oraz kurze) w workach.
Chodzi mi o to czy to prawdziwe nawozy czy raczej naciągają i lepiej kupić sztuczny nawóz.
:)
A przy okazji, jak w zeszłym roku musiałem dolistnie zasilać pomidorki magnezem oraz potasem to teraz pasowało by przekopać nawozu magnezowego z potasowym pod pomidorki co ? Na jesieni miejsce lekko zwapniowałem (miałem sporo zgnilizny wierzchołkowej). A może lepiej dać - jak kiedyś czytałem na forum - skórki banana, pokrzywę i kromę chleba pod każdy krzaczek ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W tych różnych obornikach granulowanych istotny jest skład i cena. Można to sobie skalkulować . Jeśli ma się do wyboru różne tego typu produkty to zsumować % azotu i potasu i podzielić przez cenę i porównać w którym nawozie cena 1 % składnika jest najniższa.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

A ja sie zbiorę po weekędzie i zrobie analizę gleby. Oczywiście zostałam przez bliskich skrytykowana i wyśmiana za ten pomysł :roll:
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 12:41

Post »

Paula ;:136
Mój mąż tez mnie wysmiał...
trzeba będzie na jesień za plecami to zrobić:)
Bo teraz nie umiem się zebrac żeby mi ktos łopatologicznie wyjaśnił jak to zebrać,opisac itp...zapakowac....
do jesieni zadzwonię i się dowiem ;:172
Regulamin się kłania
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”