Kropelka zaprasza cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.3

Post »

Witaj Mariolko :wit
Nie zaglądałam do poprzednich wątków, ale już między wierszami czytam,że jesteś pracusiem ja ja ;:131
Piękne kwiatuchy. Ogród przydomowy? Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Rozumiem doskonale Twoje zniechęcenie do roku szkolengo
Tez przezywałam za każdym razem koniec wakacji Nawet teraz, mimo, że syn już jest w 2 klasie liceum.
Uczy się sam, ale przypilnować trzeba, czasem coś wytłumaczyć.
I masz rację z tymi zadaniami. W klasie prościzna, w domu głowę można połamać
Szkoda, tak młodej istotki wypuszczać w świat.
Z jednej strony żyjesz w pięknym miejscu, ale dzieci nie mają lekko.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fantastycznie komponują się wrzosy z berberysem! ;:63
Hortensja pyszni się swoimi ślicznymi kwiatami! ;:333
Dużo koloru w Twoim ogrodzie, Mariolko!
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mariolko wrzosy śliczne, masz rękę do nich. ;:138 Moje co roku sadzone i tak ledwo żyją wiosną. ;:222 Marcinki już pięknie kolorowe. ;:oj Też tak mam z ciastem, najlepiej wszystkim smakuje zwykłe z owocami. ;:108 Dobrej pogody i mądrych nauczycieli dla dzieci, żebyś nie musiała za nich pracować.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też mam zamiar posadzić wrzosy na nowym ogrodzie wśród iglaków . Pomysł z czerwonym berberysem jest dobry i dla mojego ogrodu bo na moich piaskach mało co chce rosnąć . Teraz tylko sadzę takie rośliny które przetrwały tamtą roczną suszę mimo że mało ich podlewałam ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Babki i ucierańce znam, ale co to są ruszańce? Zachodzę w głowę i nie zgaduję. Coś im się rusza, ale co ;:202
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wrzosy piękne! U mnie coś nie lubia rosnać, ale dostałam niedawno dwa w prezencie i o dziwo jeszcze nie uschły i nawet kwitną ;:224 A to z tymi czerwonymi listkami, to co?
Hortensja - miód!

A na jeszcze poprzedniej stronie to baaaardzo apetycznie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit Mam nadzieję, że uda mi się odpisać przynajmniej w tym wątku :)

Małgosiu ławeczki pod wierzbą są w sumie trzy, zatem miejsca dość!
Córka mojej koleżanki była przekonana, że jej chomika też zjadł kot, już go opłakała, a tu po tygodniu znalazła chomika w szafie :;230
Teraz ten chomik jest u nas, bo w tym czasie jakieś inne zwierzątko już zadomowiło się u koleżanki. Nie wiem czym on się wtedy odżywiał, ale to jedyny chomik który wcina wszystko co plastikowe. Pożarł już wszystkie miseczki, poidełka, tory przeszkód... wszystko co tylko jest z plastiku...
Podobają Ci się rozchodniki, zatem dla Ciebie:

Obrazek

Marto,
u mnie też po tych trzech ponurych dniach jest piękna pogoda, cieplutko w ciągu dnia. Tylko poranki i wieczory mgliste i chłodne. Astry jesienne- czyli rozumiem, że masz na myśli te wysokie marcinki? Bo typowych astrów niestety nie posiadam, jakoś nigdy nie chciały rosnąć ;:174 Wrzosy... uwielbiam je. Gdy zaczynają kwitnąć, to taki kolorowy dywan wygląda fantastycznie. Aczkolwiek, znów wiem, że za gęsto je posadziłam ;:223 ;:223

Obrazek

Jadziu,
na szczęście nie mam problemów ze ślimakami. Tylko z kretami i nornicami. Te ostatnie pożerają wszystkie moje cebulowe, a te co posadzę do doniczek nie kwitną tak ładnie jak te w ziemi. Ale te diablice pożerają wszystko jak leci, dwa lata temu posadziłam ponad 100 tulipanów, kwitło może ze 20, a w tym roku to już nawet nie było co wykopać, zeżarły wszystko :evil:

Obrazek

Marysiu, ale czemu miałabyś siedzieć pod ławeczką? Wygodniej na ławeczce. Wrzosy cieszą oczy o tej porze, a berberysy pięknie się przebarwiają na intensywną czerwień. Tylko kłują jak diabli i już nie raz wbiłam całego kolca, zwłaszcza jak po przycięciu nie zbiorę wszystkich gałązek, a później wyschną, nie widać ich i złapię sobie z impetem garść chwastów do wyrwania, a wśród nich kolczasta łodygę ;:oj

Obrazek

Kaniu, to ja nie wiem o którą roślinkę Ci chodziło :roll: Co prawda mam trochę dzwonków, ale nie specjalnie za nimi przepadam...
Berberys, tak! Teraz mają takie piękne, intensywne przebarwienia.

Obrazek

Shire,
witaj u mnie. Tak ogród przydomowy, a właściwie za drogą, bo dom po przeciwnej stronie drogi. Przy domu nie za bardzo miejsce jest na rośliny, teraz po tynkowaniu domu będę mieć trochę miejsca od strony sąsiada, jakieś 4 metry szerokości i około 10 długości, ale tam właściwie zawsze jest cień, tylko jakaś godz-dwie słonka w ciągu dnia. Ale jeszcze nie wiadomo jak to wszystko wyjdzie :) Pracuś ze mnie nie większy jak z każdej zakręconej ogrodowo osóbki :)

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Och, Mariolu, jak przeczytałam o tym, jak łapiesz suchą gałązkę berberysa, to aż mnie ciarki przeszły. Ileż to razy przy pieleniu oparłam cały ciężar ciała na ręce, pod którą była właśnie taka sucha pozostawiona gałązka, albo podobnie jak Ty ścisnęłam w dłoni :twisted: Brrrr....
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Cudny masz ogród i pięknie go nam przedstawiasz ;:108 . Rzeczywiście takie łany wrzosowe wyglądają ślicznie, szkoda, że nie mam aż tyle miejsca. Szkodniki potrafią utrudnić nam życie ;:222 . Z nornicami nie mam dużego problemu ale jak czytam jakie potrafią narobić szkody to aż odechciewa mi się sadzić cebulki ;:222 . Co do berberysów to zgadzam się z Tobą, są efektowne ale kolce mają jak diabli . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

W tym roku nadepnęłam bosą stopą na Opuncje ;:222 Kurcze było wyciągania tych cieniutkich igiełek dobrze ,ze miał mi kto pomóc, bo sama nie dałabym rady.Kolców i podrapanych rąk nawet nie zliczę .Cudne są te białe rozchodniki i współgrają z tymi różowymi Wszystkie stoją na baczność, a moje trochę się rozlazły od środka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może tym razem uda mi się odpowiedzieć wszystkim :)

Margo- piszę kolejny raz, bo mój poprzedni elaborat zniknął, znów musiałam wyjść i nie wcisnęłam entera. :evil:
Mieszkamy na pograniczu trzech województw. "Dzięki" temu drogi zapuszczone, odśnieżane zawsze na samym końcu, połączenia komunikacyjne- żadne. Córa poszła do gimnazjum w małopolskie, codziennie dowozimy ja 8km na przystanek, po południu odbieramy (tak będzie przez 6 la, bo w liceum tak samo). Córa musi jeszcze dojechać busem 18 km. Ale nie chciała iść do lokalnego gimnazjum.
Nauki multum. Matma, fizyka, języki... brrr

Obrazek

Lucynko
, niezaprzeczalnie hortensje królują, widać je z daleka. Wrzosy, berberysy- gdzieś tam pod nogami, ale też je lubię.

Obrazek

Soniu, przy sadzeniu wrzosów dałam porządną porcję kwaśnego torfu, zasypałam dołek i to wszystko. Rosną, aczkolwiek nie wszędzie. Wypadły te z "pagórka" po basenie. To chyba z wiekiem każdy woli najzwyklejsze placki, te kremiaste nie dość, że trzeba się narobić, to i tak mają mniej amatorów niż zwykłe. Nie wypowiadam się na temat nauczycieli, podobnie jak na urzędach sami znajomi znajomych :;230 Wykształcenie dorabiane kursami wg potrzeb ;:223

Obrazek

Janko, kiedyś każdy z nas dochodzi do wniosku, ze łatwiej posadzić rośliny, które u nas rosną, niźli dostosowywać warunki do roślin. Skoro gleby u Ciebie słabe, piaszczyste i suche, to trzeba sadzić to co lubi takie warunki. Ja już dawno bym spasowała, przerasta mnie podlanie skrzynek na balkonie, o ogrodzie nawet nie wspominam. Kiedyś tez próbowałam sadzić wielokrotnie jakieś egzotyki, ale u nas najczęściej wyskakują duże mrozy bez okrywy śnieżnej w styczniu i przepada co wrażliwsze... Skalniakowe odpuściłam bo wygniwały, róże rosną słabo- nie kupuję nowych. Stawiam na to co ładnie rośnie i jest bezobsługowe (w miarę).

Obrazek

Iwonko, skrót myślowy, bo oczywiście chodziło o ciasto drożdżowe (rośnie, pączkuje, "rusza się").

Obrazek

Miłko pewnie miałaś na myśli berberysa Admiral. Placek bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a przy tym znika błyskawicznie, czyli jest pyszny :) Hortensje rosną bez zastrzeżeń. Trzeba dokupić nowych okazów, choć nieskromnie powiem, że te które już mam podobają mi się najbardziej. Zwłaszcza Pinky Whinky.

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już się gubię w tym odpisywaniu na części...

Jadziu,
to nie są miłe doświadczenia z kolącymi łodygami czy kaktusami, ale trzeba przeżyć! Rozchodnik stoją na baczność bo tylko te pokazuje :;230 Mam też takie, które się kładą, myślę, ze za płytko są wsadzone.

Ewelino,
ciesz się, ze nie masz nornic, one naprawdę potrafią nieźle spustoszyć pole i... portfel. No bo nakupi człowiek jesienią mnóstwo cebul, cieszy się, ze wiosną będzie kolorowo, a tu lipa...Puste pole. Tej wiosny hiacynty miały już spore kolby kwiatowe i nagle zaczęły zasychać, jak pojęłam w czym rzecz okazało się, że nornice zeżarły cebulki i liście nie miały już korzeni, to wszystko zaschło na pniu, choć zdawało się, że będą, bo przecież już pokazały kwiatostany... Jak przekopywałam skalniak, to wszystko dosłownie wisiało w powietrzu a pod spodem same korytarze gryzoni. Szkoda, ze nie smakują im kłącza perzu...

Kaniu, zawsze staram się dokładnie wygrabić pościnane gałązki berberysu, ale jak życie pokazuje... nie da rady!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Mariolu, odpowiadanie rzeszom fanów, to jest cena popularności :D . Czarujesz ogrodem, ładnie go opisujesz, no to masz! :lol:
Twoja córka na pewno kiedyś doceni, co dla niej robicie. Z młodszymi może będzie łatwiej, bo już te starsze pomogą.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Pięknie kwitnie Tobie 'Pinky Winky', już wiem jaka odmianę hortensji muszę dokupić :wink: Widzę, że masz też mały zwierzyniec (oczywiście współczuję straty samczyków kawii) - czasem ciężko jest połączyć zamiłowanie do roślin z zamiłowaniem do zwierząt (szczególnie jeśli zwierzęta niszczą rośliny :wink: ). Mi na początku koty niszczyły wszystkie rośliny w domu - teraz właściwie jeśli coś zniszczą to zupełnie przypadkiem choć roślin mam setki :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”