Wszystko o pomidorach cz. 9
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Dzisiaj, dopiero posiałam, megagron (nasiona od naszej forumki),żółty koralik i malinowy. Myślę że nie za póżno?
Pozdrawiam Ewa
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ewo, na pewno ne jest za późno.
Ja wysiałam dopiero kilka odmian do tunelu, tych do gruntu jeszcze nie wysiewałam.
Ja wysiałam dopiero kilka odmian do tunelu, tych do gruntu jeszcze nie wysiewałam.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Mam pytanie odnośnie Carbona.
16.02. trafił podkiełkowany do ziemi, pierwsze pikowanie 01.03. Stracił już liścienie ale wygląda tak jakoś mizernie.
Wydaje mi się, że czytałam gdzieś, że one takie jakby cherlawe rosną tylko nie jestem pewna czy to właśnie Carbon tak ma?
Zdjęcie ze Snow White który do ziemi poszedł dwa dni później

PS
Carbon to ten mniejszy
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Czy twój Carbon Małgosiu nie ma przypadkiem za mokro,i czy ma drenaż.To że zrzucił pierwsze liście to mi może wyglądać na to że jest od innych odmian wrażliwszy na wilgotność podłoża.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Margo_margo
Staram się podlewać raz w tygodniu jak czuję paluchem, że ma sucho, w kubku dziurki dla odpływy wody. Ale jeszcze się nie zdarzyło, żeby woda dołem wypłynęła. Wprawdzie podłoże do d...py ale za mokro chyba nie. Może wsadzę go do innego podłoża? Kupiłam sterlux więc mogłabym go siupnąć pod liście.
- Faworyt
Jeśli mówisz że nie woda,a podłoże może być wątpliwe to przesadź.Prawidłowa zdrowa rozsada powinna być wysadzona do gruntu z pierwszymi niewłaściwymi liśćmi,jeśli jest inaczej to znaczy że coś się dzieje niedobrego.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Margo_margo
Przepikowałam.
Mimo tego, że dziś podlewałam zbyt mokro nie było, korzonki wydaje mi się spore jak na takiego malucha. Na łodydze która była w ziemi po pierwszym pikowaniu nie było jeszcze korzonków.
Mam nadzieję, że ruszy. Na wszelki wypadek jutro zamoczę nasionko
najwyżej będzie 2/1
Mimo tego, że dziś podlewałam zbyt mokro nie było, korzonki wydaje mi się spore jak na takiego malucha. Na łodydze która była w ziemi po pierwszym pikowaniu nie było jeszcze korzonków.
Mam nadzieję, że ruszy. Na wszelki wypadek jutro zamoczę nasionko

- Faworyt
Jeśli z korzonkami jest w porządku to powinno być dobrze.
Nie martw się na zapas.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Ja tez mam takie cherlaki. Są to K131. Mam je pierwszy raz i nie wiem czy one takie są? Bardzo różnią się od reszty.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moje K131 do gigantów nie należały.Marne toto było,ale kilka ładnych pomidorków wydało.
Z tych marniutkich mam jeszcze megagrona. Wysiewam go jednak trzeci raz i tu jestem spokojna.
Miałam jeszcze kilka nasionek tego K131 i posiałam go ponownie - na wszelki wypadek - po pikowaniu zwrócę na niego szczególną uwagę
Miałam jeszcze kilka nasionek tego K131 i posiałam go ponownie - na wszelki wypadek - po pikowaniu zwrócę na niego szczególną uwagę

- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Ile musi być stopni na dworze, by pomidory (a także papryki i resztę zieleństwa) można było wynieść na stałe do domku ogrodowego? Domek ma z trzech strony szyby, także nagrzewa się jak szklarnia. Jednak nie chcę, żeby w nocy im było zbyt zimno. Od jutra zaczynam eksmitowanie tam roślin na dzień.
Pomidor poniżej 12 stopni przestaje się rozwijać, resztę sama sobie dopowiedz ile powinno być stopni w nocy.
Według mnie odpowiednia temp to 18-19 stopni w nocy lub ciut niżej..
Według mnie odpowiednia temp to 18-19 stopni w nocy lub ciut niżej..
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Łukasz a co Cie niepokoi poza tym że są wybiegniete?