Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Mnie Lubelska nie pod drodze choć czasem wpadam po różne ogrodowe środki na giełdę ale w szkółce tam nie bywam ;:185 , Ja jeżdżę , Miłocińską ,Warszawską ,Żywiczną ;:167 wszędzie można o bylinowe zahaczyć... :) Nigdy na pusto nie wychodzę... ;:224
Przypomniałaś mi o cięciu lawendy ;:7 trudno nadążyć bo i chwastów przybywa /podlewanie im służy/ i gorąc w domu mnie trzyma...Po południu to nie wiadomo za co w pierwszej kolejności na działce łapać a eM ciągnie do domu grubo przed zmierzchem :evil: ,kiedy najlepiej mi się pracuje by miejsce na parkingu przed blokiem załapać... ;:131

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja pomiędzy 2 Hortensję wsadziłam Red Baron. No już to widzę kiedyś.
Trudno, będziemy martwić się potem. ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anitko lilia jest śliczna i kwiat ma duży, jest niewysoka, bo posadzona dopiero w maju. Ja lubię jak kwitnący krzak hortensji widać na rabacie jako pojedynczy. Wtedy z każdej strony ma kwiaty. Moje posadzone są w odległości 120 cm i okazało się, że to stanowczo za blisko. Żeby rabata ładnie wyglądała, to powinno tam być trzy hortensje i nic więcej. Wtedy rosłyby w odległości 2 m od pni i miałyby przestrzeń. Takich dużych już nie przesadzę. ;:145

Madziu dzięki, ;:196 lilie sadzone wiosną, dopiero teraz zaczynają kwitnąć, większość azjatek już przekwitła. Tylko cztery lata wystarczyły, żeby się przekonać, jakie błędy popełniłam. ;:223 Gdy sadziłam hortensje, to wydawało się, że nigdy nie zapełnię tej rabaty. Już wyekspediowałam stamtąd dwa miskanty, został tylko zebrinus i z przodu Red Baron, padło kilka wrzosów, wyrzuciłam bażynę. Pewnie muszę znaleźć miejsce dla jednego rododendrona, bo hortensja go zagłuszy.

Aniu też miałam takie odczucia na początku. Teraz już widać po zdjęciach, jak puste są niektóre rabatki, poczekam cierpliwie, aż rośliny podrosną. Nie mam siły na przesadzanie większych krzewów, zresztą z pewnością odchorują przeprowadzkę. Hortensji na pewno nie przesadzę, są głęboko zakorzenione, musiałabym użyć koparki. ;:306 Nasiona podarowane szczerze, to i kłosowce mają w większości powyżej metra. ;:196

Zuza jak się nie ma doświadczenia, to naczyta się człowiek głupot i sadzi jak wynika z teorii. ;:124 Mądre wywody, które czytałam parę lat temu stwierdzały, że Limelight ma po dziesięciu latach 1,5 m szerokości i tyle wysokości. Moje po czterech mają po 180 cm, a ziemia niezbyt żyzna. Nawożę wiosną i jak zawiązują pąki. Może wiosną zrobię jakiś eksperyment z radykalnym cięciem, ale Pink Diamond ostro przycięłam, a ona i tak sobie poradziła. ;:202 Ja też już wszystkie posadzone w tym roku zaplotłam. Łatwiej nad nimi zapanować, nawet jak pień nie jest wysoki. Trawy czy byliny można łatwo przesadzić, krzewy niestety trudniej.

Marysiu to bylinowe masz w zasięgu wzroku. ;:306 Też bym się nie oparła. Ja też lawendy nie skończyłam ciąć, bo czasu mało. W nocy popadało solidnie, nareszcie gleba mokra głęboko. ;:215 Rano udało mi się trochę chwastów wypielić, rosną jak szalone. Parkowanie w mieście to koszmar, pracowałam kiedyś w ścisłym centrum, znam ten problem.

Olu dopóki hortensje się nie rozrosną, to zapełni puste miejsce. ;:215 Trawę łatwo przesadzić, a nawet jak zostanie będzie rósł, tylko będzie zielony bez dostępu słońca.

Dziś upał, 32 stopnie. Na szczęście padało, nawet trawnik zaczyna się zielenić. :) Chwasty zadowolone z wilgoci, rosną w najlepsze. W dalszym ciągu hortensjowo, Vanilka po lewej i Limelight.

Obrazek

Limelight lubię w oliwkowym kolorze.

Obrazek

Pinki Vinki i Albomarginata

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba jesień, hibiskusy kwitną.

Obrazek

Obrazek

Liatry zaczynają.

Obrazek

Marketowa NN mimo upałów ładnie trzyma kwiaty.

Obrazek
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu,na południu kwiaty szybciej kwitną ,np.Twoja Vanilka już nabrała białości ,moja jeszcze zielona,albo hibiskusy całe w kwiatach,mój jeden jeszcze w pąkach,
wygląda na to że najpierw naoglądam się u Was ,potem dopiero u mnie :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko dłużej podziwiamy kwitnienie, później nachodzi nas smutek jak rośliny przekwitają w różnym czasie, w kolejnych ogrodach. ;:108
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jeżówki pięknie kwitną :D
Drożdżówka z owocami zapewne smakowita była ;:210
Bonica pięknie kwitnie, hortensje pięknie zaczynają się bielić
Berberys Harlequin śliczny. Biały rozwar razem z fioletowym pięknie się prezentuje
Lilie masz piękniutkie Kleome ciernista śliczna
Limelight piękny ma kolorek kwiatuszków :)
Hibiskusy pięknie kwitną, Liatry ślicznie zaczynają kwitnąć
Marketowa różyczka NN pięknie kwitnie
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pauli dzięki za spacer po moim letnim ogrodzie. ;:196 Właśnie zaczęło padać, więc moje rośliny będą lepiej kwitnąć, bardzo sucho jest w głębszych warstwach gleby.

Dziękuję za wytrwałość i zapraszam do kolejnej części http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88564 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”