Kawon ( arbuz ) - część 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Jak szczepić arbuzy? jaką metodę wybrać? Wady i zalety metod. Jak traktować rośliny po szczepieniu, dzień po dniu.
Tu jest ciekawy >>>ARTYKUŁ<<<, który odpowiada na te pytania, co prawda po angielsku, ale to chyba nie problem.
Tu jest ciekawy >>>ARTYKUŁ<<<, który odpowiada na te pytania, co prawda po angielsku, ale to chyba nie problem.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też się spóźniłem z zakupem Asahi Miyako dosłownie 1 dzień ;/ ale pisałem ze sprzedającym i twierdził, że jeszcze będzie je miał po 20stym. Póki co kupiłem inne odmiany u niego ale nadal mam nadzieje, że dojdą Asahi Miyako
A jak jest różnica między: ASAHI MIYAKO IBRIDO F1 a Asahi Miyako F1 bo te znalazłem w internecie co kupienia ??
A jak jest różnica między: ASAHI MIYAKO IBRIDO F1 a Asahi Miyako F1 bo te znalazłem w internecie co kupienia ??
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
Żadna.Krzysztof_18 pisze: A jak jest różnica między: ASAHI MIYAKO IBRIDO F1 a Asahi Miyako F1 bo te znalazłem w internecie co kupienia ??
>>>Google translator<<<
Ech...
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje myślałem, że ma to coś więcej do znaczenia ;)wokan pisze:Żadna.Krzysztof_18 pisze: A jak jest różnica między: ASAHI MIYAKO IBRIDO F1 a Asahi Miyako F1 bo te znalazłem w internecie co kupienia ??
>>>Google translator<<<
Ech...
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Arbuz - czy może tak być ?
Witam. Chciałbym sobie posadzić arbuzy. Chciałbym je nakierować sznurkiem w przeciwnym kierunku od pomidorów wysokorosnacych, czy jest to mozliwe ? Sadzonka arbuza w odstepie ok. 120 cm od pomidora. Pozdrawiam.
https://ibb.co/0MhqC4D to moj teren
https://ibb.co/0MhqC4D to moj teren
Ja chyba oddam za darmo swoje sadzonki ASAHI MIYAKO IBRIDO F1, mam 6 szt już kiełkujące. Jeśli sytuacja do czerwca się nie zmieni i nie będę mógł ich przewieśćna pole do rodziny to wolę je oddać ;( to samo z pomidorami, papryką piri piri .
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Będe uprawiał w tym roku pierwszy raz arbuzy i melony.
Po przeczytaniu forum wiem że najlepiej je sadzić na czarnej agro.
Czy wystarczy że agro okryje ziemię na szerokość 1m i na tym pasie pośrodku posadze rośliny czy trzeba okryć całe poletko (ok 70m2 10x7m).
Po przeczytaniu forum wiem że najlepiej je sadzić na czarnej agro.
Czy wystarczy że agro okryje ziemię na szerokość 1m i na tym pasie pośrodku posadze rośliny czy trzeba okryć całe poletko (ok 70m2 10x7m).
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja mam właśnie taki pas tkaniny. Zobacz zdjęcia z zeszłej wiosny, są w wątku. Ja mam szerokość 1,6m.
-
Może być pas agro, może być całe poletko. Zależy kto ile ma materiału i jak bardzo nie lubi chwastów rosnących w arbuzach
Ważne, żeby roślina i jej system korzeniowy były okryte włókniną.
Dla jeszcze większego poprawienia bilansu termicznego polecam posadzenie arbuzów na >>>redlinie<<<.
Ważne, żeby roślina i jej system korzeniowy były okryte włókniną.
Dla jeszcze większego poprawienia bilansu termicznego polecam posadzenie arbuzów na >>>redlinie<<<.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Re: Arbuz - czy może tak być ?
Sylwek94
Nie rozumiem do końca co masz na myśli z tym sznurkiem. Czy planujesz uprawę wiszącą arbuza, bo to jest dosyć skomplikowane ze względu na ciężar owoców - https://i.pinimg.com/originals/26/dd/84 ... cbd853.jpg
Jeśli uprawa tradycyjna, w gruncie, to pędy będą rosły w tym kierunku, w jakim dostają najsilniejsze światło słoneczne.
Nie rozumiem do końca co masz na myśli z tym sznurkiem. Czy planujesz uprawę wiszącą arbuza, bo to jest dosyć skomplikowane ze względu na ciężar owoców - https://i.pinimg.com/originals/26/dd/84 ... cbd853.jpg
Jeśli uprawa tradycyjna, w gruncie, to pędy będą rosły w tym kierunku, w jakim dostają najsilniejsze światło słoneczne.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Właśnie na redlinie chciałbym posadzić arbuzy i melony, dać metrowy pas agro aby przykryć wał ziemny a pozostałą część wyściółkować kartonem (mam za darmo) aby nie rosło zielsko.
Pozdrawiam Paweł
Re: Arbuz - czy może tak być ?
corazonbianco
Chodziło mi właśnie o to, czy da się pęd główny nakierować sznurkiem ziemi żeby szedł w kierunku przeciwnym do pomidorów...np.wbic palik 2 metry od arbuza i dać do pęd głównego sznurek lekko naciągniety tak z 10 cm nad ziemia aby bo nim sobie szedł...arbuzy to będa Sugar Baby
Chodziło mi właśnie o to, czy da się pęd główny nakierować sznurkiem ziemi żeby szedł w kierunku przeciwnym do pomidorów...np.wbic palik 2 metry od arbuza i dać do pęd głównego sznurek lekko naciągniety tak z 10 cm nad ziemia aby bo nim sobie szedł...arbuzy to będa Sugar Baby
-
Może być z tą agro, ale te kartony do mnie nie przemawiają. Po dwóch deszczach czy podlewaniu będziesz miała papkę celulozową między rzędami.brodus pisze:Właśnie na redlinie chciałbym posadzić arbuzy i melony, dać metrowy pas agro aby przykryć wał ziemny a pozostałą część wyściółkować kartonem (mam za darmo) aby nie rosło zielsko.
Lepiej zrobisz jak ręcznie będziesz kierunkował pędy i układał we właściwym kierunku w miarę wzrostu, bo same sznurki się nie sprawdzą. Arbuz to nie bluszczSylwek94 pisze: Chodziło mi właśnie o to, czy da się pęd główny nakierować sznurkiem ziemi żeby szedł w kierunku przeciwnym do pomidorów...np.wbic palik 2 metry od arbuza i dać do pęd głównego sznurek lekko naciągniety tak z 10 cm nad ziemia aby bo nim sobie szedł...arbuzy to będa Sugar Baby