Borówka amerykańska - 11 cz.
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Nie, borówki sadziłam pilnując, żeby obok był zapylacz. Poza tym w zeszłym roku pojawiły się na krzewie owoce i było ich bardzo dużo, ale były tak drobne, że nawet ich nie zebrałam.
Ja się w poprzednim poście źle wyraziłam. Zero owoców w tym wypadku to zero owoców nadających się do jedzenia.
Ja się w poprzednim poście źle wyraziłam. Zero owoców w tym wypadku to zero owoców nadających się do jedzenia.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A nawożenie? Może coś przedobrzone i blokuje przyswajanie niezbędnych składników...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najlepszym rozwiązaniem jest przyciąć i dożywiać dolistnie po kwitnieniu wapniem.
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Wiem, że borówka nie lubi za dużo nawozu, w tym sezonie była nawożona raz siarczanem amonu. Wszystkie krzewy mają te same warunki, tylko ona jedna tak wariuje . Jak ją przyciąć, skoro już padła taka opcja?
A może ta ilość kwiatów jest ok, tylko potem w dalszym etapie czegoś zabrakło? (nie mam porównania, jak powinny wyglądać prawidłowo kwitnące borówki) Może jednak za mało nawozu na taką ilość kwiecia?
A może ta ilość kwiatów jest ok, tylko potem w dalszym etapie czegoś zabrakło? (nie mam porównania, jak powinny wyglądać prawidłowo kwitnące borówki) Może jednak za mało nawozu na taką ilość kwiecia?
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Może krzew jest zbyt obciążony owocami. Spróbuj przerzedzić zawiązki i zostawić mniej owoców do dojrzewania. Ja tak robię ze swoimi brzoskwiniami.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Cześć,
Dostałem taki oto krzaczek Borówki Amerykańskiej Chandler. 3-letnia Jak widać na zdjęciu wygląda jak borówka prawie że "na pniu" - dosłownie jedna gałąź i dopiero po kilkudziesięciu centymetrach rozgałęzienia Zastanawiam się co z tym zrobić, jak to ciąć, czy ciąć i kiedy ciąć (teraz jest zielona i kwitnie)? Co myślicie? Jakieś porady?
Dostałem taki oto krzaczek Borówki Amerykańskiej Chandler. 3-letnia Jak widać na zdjęciu wygląda jak borówka prawie że "na pniu" - dosłownie jedna gałąź i dopiero po kilkudziesięciu centymetrach rozgałęzienia Zastanawiam się co z tym zrobić, jak to ciąć, czy ciąć i kiedy ciąć (teraz jest zielona i kwitnie)? Co myślicie? Jakieś porady?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 wrz 2018, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wsadź w kwaśny torf i nic nie obcinaj
Podpowie ktoś jak ciąć ten krzak którego zdjęcia pokazałem na poprzedniej stronie?
Ten gruby który nie ma żadnych odrostów u dołu ani z ziemi.
Ten krzak należało by skrócić do 20 cm posadzić w dobrze przygotowanej ziemi w ten sposób zmusisz krzak do rozrostu korzeni i wypuszczenia nowych pędów . Gorszej kaleki nie widziałem. Sadzonka z marketu ?? Ta sadzonka ma za małe korzenie względem części naziemnejelurin pisze:Cześć,
https://www.youtube.com/watch?v=6EgwnBf ... x=56&t=22s tu masz moim zdaniem bardzo dobry materiał jak ciąć borówkę a jezeli nie wypuszcza nowych pędów to możliwe ze masz zle przygotowane podłoże, za wysokie pH ziemi lub złe nawożenie.dsk121 pisze:Podpowie ktoś jak ciąć ten krzak którego zdjęcia pokazałem na poprzedniej stronie?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2020, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
elurin, borówka taka sobie ale cavalier śliczny
Jak Ty go tam wypatrzyłeś?Draszyr pisze:elurin, borówka taka sobie ale cavalier śliczny