Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
No to klops. Jutro koniecznie trzeba poleciec do zaprzyjaźnionego ogrodniczego, może jeszcze maja jakieś zapasy pod lada.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Bardzo długo po zakazie sprzedawali Ridomil . Zapasów nie zrobiłam , z tym który mi został
zastanawiam się co zrobić . Używać nie zamierzam , trafiłam na artykuł o jego właściwościach
kancerogennych .
Czy bardziej szkodliwy od jedzenia mięsa z grila nie wiem .
zastanawiam się co zrobić . Używać nie zamierzam , trafiłam na artykuł o jego właściwościach
kancerogennych .

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lip 2021, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję!gienia1230 pisze: Flamingowa, na I-szej fotce alternarioza.
Czym polecacie spsikać?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jeśli nie ma tego dużo oberwać porażone i obserwować . Ja nastawiłam skrzyp na oprysk .
Bakto G Stop chyba działa na alternariozę , ale muszę sprawdzić .
Z chemicznych Cabrio Duo ma rejestrację na alternariozę . Karencja 3 dni . Nie wiem czy
skuteczny .
Bakto G Stop chyba działa na alternariozę , ale muszę sprawdzić .
Z chemicznych Cabrio Duo ma rejestrację na alternariozę . Karencja 3 dni . Nie wiem czy
skuteczny .
-
- 50p
- Od: 23 cze 2020, o 19:30
Miedzian na zarazę ziemniaczaną ?
Zaraza ziemniaczana ?
czym pryskacie od zarazy ziemniaczanej. Da się w ogóle uratować krzaki przed tym ??? Słyszałem że niektórzy namiętnie pryskają miedzianem od zarazy i sobie chwalą twierdząc że skuteczne i eko. Pryskają przed każdym deszczem. Co wy na to ?
Niektórzy kombinują z drożdżami ?
czym pryskacie od zarazy ziemniaczanej. Da się w ogóle uratować krzaki przed tym ??? Słyszałem że niektórzy namiętnie pryskają miedzianem od zarazy i sobie chwalą twierdząc że skuteczne i eko. Pryskają przed każdym deszczem. Co wy na to ?
Niektórzy kombinują z drożdżami ?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Andrzej ten pomidor taki porysowany, nie miał styczności z jakimś palikiem, wyglda na jakieś mechaniczne otarcia.
A te pęknięcia, to tylko ta odmiana, czy więcej pomidorow?
Bo może to cecha tej odmiany
zikkk: Pryskanie miedzianem ma sens gdy rośliny są młode i nie jest tak gorąco jak latem, można dotkliwe poparzyć rośliny.
Ekologicznymi środkami , jak np. Drożdżami może pomaga, ale trzeba to robić bardzo często….
Czy oprysk drożdżami jest skuteczny, nie wiem, bo nigdny nie pryskałam
Ja używam ŚOR
Asia
A te pęknięcia, to tylko ta odmiana, czy więcej pomidorow?
Bo może to cecha tej odmiany
zikkk: Pryskanie miedzianem ma sens gdy rośliny są młode i nie jest tak gorąco jak latem, można dotkliwe poparzyć rośliny.
Ekologicznymi środkami , jak np. Drożdżami może pomaga, ale trzeba to robić bardzo często….
Czy oprysk drożdżami jest skuteczny, nie wiem, bo nigdny nie pryskałam
Ja używam ŚOR
Asia
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Te pęknięcia to od dużych wahań dobowych temperatury się często robią (u mnie jesienne pomidory tak mają często - trzeba pilnować, bo potrafi się w pęknięcia grzyc wdać).
Ja na ZZ też ŚoR i można uratować nawet bartdzo mocno porażone krzaki (co roku doradzam szwagrowi, bo zawsze się zorientuje jak są duże zmiany...).
Ja na ZZ też ŚoR i można uratować nawet bartdzo mocno porażone krzaki (co roku doradzam szwagrowi, bo zawsze się zorientuje jak są duże zmiany...).
-
- 50p
Dzięki za odpowiedzi
Hej Pelasia znow!
Właśnie tak wyglada jakby to było porysowane, ale nie - to nie możliwe. I niestety wiecej owoców to ma. Zobacz nawet na drugim zdjeciu, ten zielony tez jak sie przyjrzysz to zaczyna miec takie cos...
Jutro sprawdzę jaka to odmiana te pękające i dam znac.

Właśnie tak wyglada jakby to było porysowane, ale nie - to nie możliwe. I niestety wiecej owoców to ma. Zobacz nawet na drugim zdjeciu, ten zielony tez jak sie przyjrzysz to zaczyna miec takie cos...
Jutro sprawdzę jaka to odmiana te pękające i dam znac.
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Z tego co pamiętam, to u mnie takie pęknięcia też się zdarzały. A ZZ to byłaby również widoczna na liściach i pędach. Jeśli chodzi o ŚOR, to właśnie wczoraj zrobiłem oprysk Revusem, specjalnie przed zapowiadanymi opadami w sobotę. Będą jeszcze prawdopodobnie dwa, trzy opryski w sezonie (Orvego i Cabrio Duo). Pomidory w gruncie. Przy dobrej pogodzie będą rosły do początku listopada.
Pozdrawiam Irek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No właśnie czytałam ,że takie pęknięcia powstają ,gdy pomidory maja za sucho przez jakiś okres ,a potem dostają więcej wody ,skórka nie potrafi się rozciągnąć i dlatego pęka. U Mariusza na pewno nie ma ZZ
Asia
Asia
-
- 50p
Hej, moje pomidory raczej sucho nie miały ani razu, ale za to za mokro miały raczej z pewnością. Te które mają te szramy to malionowy ożarowki i złoty ożarowski. Moja teoria była taka, że miały za mokro i to są takie jakby rozstępy
a gdyby miały jeszcze więcej wody - to już by po prostu pękały. Ale to moje zgadywanie jest...
Zmniejszyłem ilość wody i zobaczymy co będzie dalej. Nie mam z czym porównywać, bo z pierwszego grona (moim zdaniem przez upały) prawie nie mam owoców
Ale drugie już rośnie, wiec zobaczymy czy na nim też coś się będzie pojawiać.

Zmniejszyłem ilość wody i zobaczymy co będzie dalej. Nie mam z czym porównywać, bo z pierwszego grona (moim zdaniem przez upały) prawie nie mam owoców

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jedną przyczyną pękania owoców jest nagły spadek temperatury.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2021, o 23:05
Dla mnie nie wygląda to na zarazę, zdjęcie z dość daleka, ale raczej wygląda jak jakieś plamki. Kilka osób wrzucało już zdjęcia z podobnymi objawami. Finalnej diagnozy chyba nie było, ale dużo sugestii, że to septorioza.
Pozdrawiam,
Iza
Iza