Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Cynie
Zdecydowanie witch zdecydowanie,tak! Mam nadzieję że wyrosną z tego taaaaakie kwiatuchy! Ziemię kupiłem im jak marzenie więc oczekuję od nich czegoś w zamian.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2014, o 18:01
A ja jeszcze nie posiałam cynii. One szybko kiełkują więc mam nadzieję, że po tej paskudnej pogodzie dam radę posiać i będą super rosły Planuję posiać w domku foliowym i nie bawić się w zasiewy na parapecie.
Pozdrawiam Ola Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lut 2015, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Balykan pisze:Kiełkują mi już mocno nasiona cynii daliowych i chryzantemowych. I wszystko fajnie, tylko słońca mało, na parapecie pierwszeństwo mają papryki, pomidory i kukurydza, więc cynie na dostawce się wyciągają, szukając słońca. Zastanawiam się, czy nie wstawić ich czasem do nieogrzewanej szklarni na dzień, tylko nie wiem, jaka najniższa temperatura jest dla nich dobra i nie zahamuje im wzrostu. W tej szklarni mam teraz +7C. Podobnie z maciejką, firletką chalcedońską i tytoniem ozdobnym mam tą samą zagwozdkę (to tak przy okazji, choć wątek o cyniach).
Obawiam się, że to zbyt niska temperatura dla dobrego rozwoju cynii. Jednego roku też siewki trzymałam na parapecie i trochę się powyciągały. Myślałam że nic z nich nie będzie. Po przepikowaniu wystawiałam je na dwór. Jak podrosły wysadziłam do gruntu i całkiem dobrze sobie poradziły. Nie różniły się od tych z zeszłego roku i pięknie kwitły.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
Jednak zaryzykowałem, bo w szklarni potem się cieplej zrobiło odrobinę. Zrobiłem taki myk, że była szklarnia w szklarni , to jest kuweta z cyniami stała na styrodurze i przykryłem je wiekiem od miniszklarni. Będę tak robił jak najczęściej, bo mi żal patrzeć jak tak się wyciągają. Mam nadzieję, że nie przedobrzę.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Myślę Balykan że to ruch w dobrą stronę.Nie powinieneś przedobrzyć takim działaniem.Zadałeś sobie sporo trudu więc nagroda w postaci pięknego kwitnienia powinna być okazała czego Ci szczerze życzę.
Paweł
- Butterfly1007
- 50p
- Od: 20 sie 2014, o 21:28
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie.
Mój pierwszy raz z cyniami więc jak coś poknociłam to prostujcie bez wahania.
Posiałam kilka dni temu i po dwóch dniach większość wystawiła łepki. Ponieważ niemal natychmiast zaczęły się bardzo wyciągać wstawiłam do miniszklarni na balkonie. W dzień mają ciepło a w nocy między 2 a 7 stopni. Wygląda na to, że taka przeprowadzka im się spodobała. Nie wyciągają się już tak bardzo i pojawiły się pierwsze zalążki listków właściwych
Mój pierwszy raz z cyniami więc jak coś poknociłam to prostujcie bez wahania.
Posiałam kilka dni temu i po dwóch dniach większość wystawiła łepki. Ponieważ niemal natychmiast zaczęły się bardzo wyciągać wstawiłam do miniszklarni na balkonie. W dzień mają ciepło a w nocy między 2 a 7 stopni. Wygląda na to, że taka przeprowadzka im się spodobała. Nie wyciągają się już tak bardzo i pojawiły się pierwsze zalążki listków właściwych
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie. Do tej pory nie było z tym problemu ale ostatni dzień pokazał, że o balkonie też trzeba pamiętać
Dziś miałam w nim 28 stopni i po otwarciu "buchnęło" wilgotne, gorące powietrze. Cłe szczęście, że to nie balkon południowy
Dziś miałam w nim 28 stopni i po otwarciu "buchnęło" wilgotne, gorące powietrze. Cłe szczęście, że to nie balkon południowy