Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Sniko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sty 2012, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki - uprawa amatorska

Post »

Też dobra metoda. Zauważyłem że jak u kogoś występują jakieś problemy , prawie zawsze to związane z nadmiernym podlewaniem. Dzisiaj dzwoniła jedna pani, pytam jak często pani podlewała ? Odpowiada :"jak w instrukcji 2 razy dziennie, ale potem przyjechał ojciec i podlewał 4 razy dziennie". Ale pieczarki ma. Tu wyżej problemy z zieloną pleśnią. Ja miałem w swojej uprawie plamkę po pierwszym rzucie , usunąłem im teraz jestem prze trzecim rzutem i na razie spokój . Oczywiście nie zawsze tak jest , czasami ona bywa bardziej uporczywa.
Pozdrawiam . Sniko.
Sniko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Do tej pory zraszałam minimalnie ,ale w instrukcji , którą podał Krzysiek /strona 76 wątku / http://wklej.to/HUX4d , tak wyczytałam i tak od kilku dni robię.
Dobra instrukcja . Tylko że dotyczy dużej kostki (4 kostki na 1mkw.) dwa razy większa. w dodatku temperatura u niego 22 st, część wody przy podanej temperaturze będzie wyparowywała , biorąc pod uwagę że w kostce temperatura będzie jeszcze wyższa. Czyli, jeżeli zwilżać dużą kostkę tak jak napisał Krzysiek i trzymać ją w niższej temperaturze , przykładowo +15, woda w niej też będzie akumulować się. A ty w dodatku miałaś mniejszą ilość podłoża, czyli wody wyszło razy 2. Chyba że coś źle zrozumiałem.
Pozdrawiam . Sniko.
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak , napisałam odnośnie jak do instrukcji. Ale oczywiście podlewam ,w przeliczeniu na moją uprawę.
Pozdrawiam , Elżbieta
Sniko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Do elba .
Otrzymałem od ciebie wiadomość ale nie mogę odpowiedzieć ponieważ jako nowy użytkownik nie mam włączonej tej funkcji , mam w profilu mail podany
Pozdrawiam . Sniko.
Kasencja

Post »

Myślę, że bardzo dużo zależy od podlewania.... z tego wątku naprawdę można się duuużo dowiedzieć... polecam przeczytać cały ( mimo, że dużo tego ), a Sniko podpowie jeszcze więcej :) .
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 gru 2011, o 21:39

Post »

Sniko pisze:
Do tej pory zraszałam minimalnie ,ale w instrukcji , którą podał Krzysiek /strona 76 wątku / http://wklej.to/HUX4d , tak wyczytałam i tak od kilku dni robię.
Dobra instrukcja . Tylko że dotyczy dużej kostki (4 kostki na 1mkw.) dwa razy większa. w dodatku temperatura u niego 22 st, część wody przy podanej temperaturze będzie wyparowywała , biorąc pod uwagę że w kostce temperatura będzie jeszcze wyższa. Czyli, jeżeli zwilżać dużą kostkę tak jak napisał Krzysiek i trzymać ją w niższej temperaturze , przykładowo +15, woda w niej też będzie akumulować się. A ty w dodatku miałaś mniejszą ilość podłoża, czyli wody wyszło razy 2. Chyba że coś źle zrozumiałem.
Witam
dla pełnej jasności, opisywana przeze mnie instrukcja dotyczy kostek o wymiarach 60x40x20cm i wadze ok 10-12kg podłoża
Cytat z instrukcji

"Uprawę należy podlewać spryskiwaczem nie więcej niż 0,25l/na 1 kostkę. Nie przelewać uprawy. Podlewać dopiero gdy widać że jest zbyt sucho. Nie dopuścić do tego by temp. podłoża zrównała się z temperaturą powietrza. Temp. podłoża powinna być minimalnie wyższa od temp. powietrza o ok. 2-3 stopnie"

ewidentnie to nie znaczy że podlewać należy codziennie, czy też co drugi czy co trzeci dzień-podlewać należy gdy widać że okrywa z torfu wymaga podlania-wszystko zalezy od warunków w pomieszczeniu gdzie uprawia sie pieczarki dlatego jak wczesniej wspominałem pomocne okazują się 2 termometry (jeden badający temp. powietrza a drugi temp. podłoża) i wilgotnosciomierz. Wczesniej tez już wspominałem że podlewanie odgrywa bardzo dużą role w powodzeniu uprawy. Chyba będzie trzeba instrukcję rozbudować i wzbogacić o szczegóły.

Sniko a Ty produkujesz podłoże czy tylko zajmujesz się jego dystrybucją??
Pozdrawiam :)
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
Sniko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Sniko a Ty produkujesz podłoże czy tylko zajmujesz się jego dystrybucją??
dystrybucja
Pozdrawiam . Sniko.
Kasencja

Post »

Dlatego ważne jest przeczytanie tego wątku... kto ma/miał pieczarki, ma jakieś swoje doświadczenie - dzieli się z nim... ja mam swoje... próbuję przekazać...
Awatar użytkownika
martadela200
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 sty 2012, o 23:54

Post »

Dobrze Sniko,że poprosiłeś o te forum,trochę nam pomożesz:) :D :D :D :D
:):);)
Awatar użytkownika
martadela200
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 sty 2012, o 23:54

Post »

Witam! Teraz moje pieczarki wyglądają tak: nie wiem ,czy już przysypać okrywą czy czekać jeszcze?Wydaje mi się,że są trochę za suche,a teraz to boję się je przelać Obrazek Obrazek
:):);)
Sniko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

to ma biały kolor czy zielony?
Pozdrawiam . Sniko.
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 gru 2011, o 21:39

Post »

sledzik1102 pisze: Obrazek
Obrazek
moja grzybnia przed zasypaniem torfem wygladała tak jak na zdjęciach wyżej.
Pozdrawiam :)
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
Sniko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

moja grzybnia przed zasypaniem torfem wygladała tak jak na zdjęciach wyżej.
masz fajnie porośnięte . Jeżeli ona ma to zielone to wiadomo, z tego nic już nie będzie.
Pozdrawiam . Sniko.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”