Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Justyś szkoda tych chorych roślinek :( ale trzymam kciuki żeby wyzdrowiały ;:215
Te zdrowe jednak nadrabiają wszystko ;:138 Prawdziwą wiosnę nam pokazałaś piękną i zieloną.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ewelina- uwielbiam wiosnę...w tym roku tym bardziej..bo, być może, pierwszy raz w moim życiu...zakwitnie mi katlejka :D

Gejzerka- Masz całkowitą rację...początki szaleństwa wiosny już widać...a co dpiero za miesiąc będzie... ;:224

Darku- ;:3 jest bardzo dużo...myślę, że na dniach się otworzy, może nawet jutro...

LucynoF
- ja już przestałam nadążać za moimi podopiecznymi ;) Gdy miałam kilka orchidei zaglądałam codziennie do każdej, każdy nowy przyrost czy kwiatek był obejrzany po 100 razy. Teraz, przy dużej kolekcji...dokładny obchód storczyków robię raz w tygodniu, przy moczeniu, iwtedy są nowe odkrycia...które bardzo cieszą... A ile emocji z tmy zajęciem się wiąże...

Marwes- po zimowym odpoczynku postanowiłam zacząć zmieniać moją kolekcję. Część falków hybrydowych ( i nie tylko) zostanie sprzedana. Po pierwszym sukcesie katlejowym (pączek na Golden Mul) zamiast falków...będzie przybywać katlejek i cambrii.
Dla mnie katleje, od początku były królowami storczykowymi. Tyle, że brak doswiadczenia spowodował, ż emusiałam odłożyć decyzję o kupnie tej, pierwszej. Teraz mam większą wiedzę, katleje przeżyły pierwsza zimę u mnie, zatem te kwiaty będą numer jeden w mojej kolekcji.
Będą też nowe sabotki i "słynne" masdevallie.
A miejsca nie przybywa, dlatego niektóre storczyki na pewno znajdą nowych Właścicieli.

Nieinna- dziękuję w imieniu cambrii. To proste storczyki w obsłudze, ale latem lubią być wywiezione do ogrodu, tam odżywają...latego po zimie, niektóre u mnie marnie się mają. Ale, mam nadzieję, że "wakacje" w ogrodzie będą mieć pozytywny wpływ na nie.

Art/Asiu- dziękuję za radę. Ale chyba to nie to. Całą zimę nie nawoziłam storczyków. Dopiero od 3 tygodni otrzymuja zmniejszoną dawkę nawozu.

Miltonia wcześniej już miała takie podgnite listeczki. Mam pewną tezę...tzn. myślę, że po sharmonijkowaniu sie liści (suche powietrze) wpłynęło pośrednio na powstanie choróbska, bo maly dopływ powietrza był. Ale... roslinka stare psby ma zdrowe i korzenie również piękne. Może będzie mieć siłę, by wydać kolejne zdrowe psby na wiosnę ;:224

Arlet- będę o nie dbać, jak umiem najlepiej ;) Może się uda...

Dziękuję za odwiedziny ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zazdroszczę tego oglądania raz na tydzień :D .Moim problemem jest dużo wolnego czasu i moje storczyki nic nie mogą utrzymać w tajemnicy.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Justynko daj znać jak będziesz wystawiać swoje cambrie, potraktuje tak samo moją może się wtedy "zbierze" :roll:
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Jak fajnie czyta się takie radosne,wiosenne wpisy.
Tak,tak przywołujmy wiosnę,wszyscy już za nią tęsknimy.Twoje kwiatuszki już nie patrzą w kalendarz tylko pędzą,pędzą.
zamiast falków...będzie przybywać katlejek i cambrii.
A u nas w LM,pierwszy raz,były w sprzedaży Catleye /25 zł/.Oj,jak kusiły.

Justynko,powodzenia w realizacji planów ;:215 Będziemy Ci kibicować.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

LucynaF- zazdroszczę :D Ale gwarantuję, że gdy dochodzi się do pierwszej setki orchidei, wtedy zaczyna brakować czasu na oglądanie... ;)

Nieinna- nie ma sprawy ;) Ale cambrie najpierw pojadą do budynku na działkę, chyba gdzieś w kwietniu. W maju trafią do ogrodu...

Henryku- dziękuję za kibicowanie, bardzo się przyda ;:108

I zaczęło się... Wybaczcie ilość zdjęć, ale otwieranie pierwszego kwiatuszka (gdy nie zna się kwiatów swojej roślinki jest bardzo emocjonujące)... Finał nastąpi za jakieś 2,3 godzinki. Postaram się wkleić fotkę, gdy rozkwitnie całkiem... Oto ona, moja cambria czerwona:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak bardzo chciałabym już zobaczyć jej buźkę, a tu,,,na razie "nic z tego" :

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Oj dozujesz nam emocje.... ale czekanie tez jest wspaniałe :) :)
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

ale emocje :tan :tan :tan
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Ładne pączusie i dwie godziny to już minęły ;:65
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Wspaniały pokaz. Czekam ;:65 ;:65 na rozwinięty
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko ? Walentynkowe ;:167 ;:167 ;:167 z rzyczeniami jak największych sukcesów w realizacji najbliższych planów storczykowych i nie tylko.... ;:196
Powodzenia :!: :!:
Wspaniale dozujesz nam adrenalinkę z rozkwitu czerwonej Cambrii. ;:63
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Justynko :P

ale się uśmiałam, czytając to co relacjonujesz:
Justus pisze:I zaczęło się... Wybaczcie ilość zdjęć, ale otwieranie pierwszego kwiatuszka (gdy nie zna się kwiatów swojej roślinki jest bardzo emocjonujące)... Finał nastąpi za jakieś 2,3 godzinki. Postaram się wkleić fotkę, gdy rozkwitnie całkiem... Oto ona, moja cambria czerwona:
Gdyby nie dodatek slowa:" kwiatów ,roślinki " byłaby..full relacja z położnictwa.
To są pierwsze skojarzenia;myślę, ze nie masz za złe moim myślom?.

Ale poważniej ...tez wiem, jak przeżywa się rozwój kwiatów.To zupełnie naturalne.
Dla mnie- to są też emocje ekstremalne. I pomyśleć,ze pomimo takiego długiego okresu zżycia się z dziedziną nic mi nie minęło :roll: .
Uważam "akt" dochodzenia do ;:65 kwitnienia oraz rozwój pąków za doniosłość. Z kumulacją wszelkich emocji po stronie hodowcy i storczyka..I cóż.. :roll: nawet może innych dziwić taka adrenalina.
Oczywiście nie wszyscy mają i muszą mieć w tym :lol: miejscu emocje ;podzielać podobne zdania.

Pasja storczykowa jest tak pojemna ,że każdy znajdzie swój "słaby" punkt , zależnie od zainteresowania.
Ja zawsze mówiłam,ze "kwiaty interesują mnie od drugiej strony" .I co by nie znaczyło :P jest prawdą;nie straciło na aktualności do dziś.Wszystko ma u mnie swoje miejsce i nauka i uprawa.Ale ranga jest jedna-kwitnienie.
Nie, żebym nie podziwiała piękna kwiatów ;dostrzegam w pełni jako cud natury.To oczywiste.

Justynko, ciesz się swoimi kwitnieniami; storczyki są warte zaangażowania i emocji.
To nasza satysfakcja.

Pozdrawiam, powodzenia dalszego życzę :P
JOVANKA
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

No widok zapiera dech już za chwileczkę już za momencik rozwinie się...i pokaże nam swoje piękno :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”