tara - oaza marzeń cz.4
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: tara - oaza marzeń cz.4
przyznam się szczerze, ze mnie należy izolować od forum bo zerkam do Waszych ogródków i dostaję małpiego rozumu zachowuję się jak małe rozkapryszone dziecko "ja chciem to, to, to............" kolejne moje chciejstwo to
zrobienie ogrodzenia i żywopłotu po pierwsze dla wygody, roślinki też będą osłonięte, mam jednak na uwadze, ze jest to działka a nie ogród przed domem i wymaga nieco winnych warunków czyli osłonić tak aby "amatorzy kwaśnych jabłek" mieli nieco utrudniony wstęp
pokaże obecny żywopłot od ulicy, chroni idealnie ale niestety pełza, nic nie można od strony ogrodu posadzić no i dewastuje skutecznie ogrodzenie, które wymaga teraz co najmniej naprawy, pomyślałam syn kupił mi berberysy, dodam do nich coś jeszcze może żeby nie były samotne i posadzę wewnątrz na siatkę do czasu aż urosną umocuję matę wiklinowa czy to jest dobry pomysł? proszę dajcie swoje opinie one są dla mnie bardzo ważne
to jest wejście na nową działkę widać żywopłot, wejście to jednak zostanie zamknięte na stałe a działki połączone
chciałam na tle starego żywopłotu posadzić liliowce a przed nimi róże, niestety nie wypaliło, jesienią posadziłam w tym miejscu tymczasowo cebulowe, zostały jeszcze róże, liliowce zabrane
po przekwitnięciu cebulowych chcę je wykopać i dać matę trzcinowa i posadzić berberysy, jednocześnie zlikwidować stary żywoplot w jaki sposób jeszcze tego nie wiem wiem jednak, ze będzie to bardzo trudne.
druga strona do zagospodarowania to postawienie nowej siatki, posadziłam z odzysku tuje część oczywiście już widać do wymiany, pod nóżki dałam na razie hosty, ale chcę dodać szpaler hortensji tylko białej anabell
bo wygląda to teraz tak:
i kolejna luka w moim myśleniu czy na tle hortensji zostawić róże?
tule maja odgrodzić mnie od sąsiada nie ukrywam,
na tle natomiast płotów betonowych na obu działkach chciałabym postawić wzdłuż pergole ale z metalu po których będą się pnąć róże, pnącza a jednocześnie robić za parawan :P
w tej chwili na tle tych betonów rosną już róże, milin, winobluszcz ale to jeszcze maluchy
na pewno potrzebują wsparcia a takie pergole to będą chyba trwałe i mocne,
ale mi się namarzyło
zrobienie ogrodzenia i żywopłotu po pierwsze dla wygody, roślinki też będą osłonięte, mam jednak na uwadze, ze jest to działka a nie ogród przed domem i wymaga nieco winnych warunków czyli osłonić tak aby "amatorzy kwaśnych jabłek" mieli nieco utrudniony wstęp
pokaże obecny żywopłot od ulicy, chroni idealnie ale niestety pełza, nic nie można od strony ogrodu posadzić no i dewastuje skutecznie ogrodzenie, które wymaga teraz co najmniej naprawy, pomyślałam syn kupił mi berberysy, dodam do nich coś jeszcze może żeby nie były samotne i posadzę wewnątrz na siatkę do czasu aż urosną umocuję matę wiklinowa czy to jest dobry pomysł? proszę dajcie swoje opinie one są dla mnie bardzo ważne
to jest wejście na nową działkę widać żywopłot, wejście to jednak zostanie zamknięte na stałe a działki połączone
chciałam na tle starego żywopłotu posadzić liliowce a przed nimi róże, niestety nie wypaliło, jesienią posadziłam w tym miejscu tymczasowo cebulowe, zostały jeszcze róże, liliowce zabrane
po przekwitnięciu cebulowych chcę je wykopać i dać matę trzcinowa i posadzić berberysy, jednocześnie zlikwidować stary żywoplot w jaki sposób jeszcze tego nie wiem wiem jednak, ze będzie to bardzo trudne.
druga strona do zagospodarowania to postawienie nowej siatki, posadziłam z odzysku tuje część oczywiście już widać do wymiany, pod nóżki dałam na razie hosty, ale chcę dodać szpaler hortensji tylko białej anabell
bo wygląda to teraz tak:
i kolejna luka w moim myśleniu czy na tle hortensji zostawić róże?
tule maja odgrodzić mnie od sąsiada nie ukrywam,
na tle natomiast płotów betonowych na obu działkach chciałabym postawić wzdłuż pergole ale z metalu po których będą się pnąć róże, pnącza a jednocześnie robić za parawan :P
w tej chwili na tle tych betonów rosną już róże, milin, winobluszcz ale to jeszcze maluchy
na pewno potrzebują wsparcia a takie pergole to będą chyba trwałe i mocne,
ale mi się namarzyło
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dużo pracy przed tobą,ale za to jak już zrobisz po swojemu,to jaka radocha będzie
- kasik 69
Super wiadomość,a obok jest o bocianach,mojego bociana-sąsiada jeszcze nie ma
- tara
jadę dziś do brata u niego to mówimy zagłębie bocianów ciekawa jestem czy już są, nie będę uprzedzać faktów i nie zadzwonię
- kasik 69
No to wieczorem wpadnę zobaczyć relację
- tara
niestety bocianów brak, zimno zanosi się na duży mróz, na działce woda w wiaderku zmarznięta na ok.7 cm,
idę do łózeczka bo jestem jakaś chyba podgrypiona, pozdrawiam
idę do łózeczka bo jestem jakaś chyba podgrypiona, pozdrawiam
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Aniu wejdź do działu .Pestycydy,hrbicydy ,nawozy,opryski. Na stronie 9 jest temat /ostatni/ "Jakie nawozy polecacie do ogrodu w którym jest studnia." Jest tam przepis jak stosować nawóz od gołębi.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Taro widziałam, że posadziłaś liliowce, a przed nimi róże. Ja akurat zamierzam posadzić odwrotnie, tak żeby liście liliowców zasłaniały wyłysiały dół róż. A tobą co kierowało przy twoim układzie roślin. Być może, że czegoś nie uwzględniłam i ty mi doradzisz w tym względzie.
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Taruniu, ale masz plany jak nie postanowisz to i tak będzie ładnie
ja jeszcze u nas tez nie widziałam bocianów
ja jeszcze u nas tez nie widziałam bocianów
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Witaj Aniu -poczytałam o Twoich planach i będę kibicowac....ciekawa też jestem które z tych planów wiernie zrealizujesz,bo wiesz jak to jest w czasie prac
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu widzę , ze masz wielkie plany Pracy przed Tobą ogrom,ale efekty będą bajeczne. Już sobie wyobrażam ten szpaler tui i na ich tle hortensje- cudo
Kochana ja też jestem pod wrażeniem-pozdrawiam i życzę już tego ciepła.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka