Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno?

Post »

Pogadaj w sklepie-czasami rozważają takie większe opakowania,tzn pan w ogrodniczym u mnie w mieście tak robi.Może będzie więcej chętnych na tą sałatę.
Dancysia
100p
100p
Od: 22 sty 2012, o 17:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Polecam sałatę kruchą lodową Loredo, główki ma ogromne, liście smaczne i długo nie wybija w kwiatostany. Tak ogromnych główek to u innych odmian nie widziałam. :shock: Masłową Justynę też miałam i polecam. Za to Kumak - lodowa nie wiązała główek. Kilka lat ją siałam i zawsze tylko kępa liści. Musiałam przykrywać wiadrem, żeby liście się trochę wybieliły i straciły goryczkę.
Ja też zaliczam się do sałatożernych, wysiewam dużo sałaty, ale wolałabym żeby to było wiele różnych gatunków niż męczyć się z jednym niewypałem.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie spotkałam tej Sucrine, właśnie mini. Wzięłam rzymską Blonde oraz Parris. Jeśli będą gorzkie to ;:223
pa-ni
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 09:43

Post »

Zawsze siałam zwykłą sałatę masłową , w ubiegłym roku miałam dwie odmiany masłowa i strzępiasta , a teraz może się skuszę na inną jeszcze np.rzymską , jak ją spotkam to będzie moja :D W mojej rodzince tylko ja jestem smakoszem , pozostali nie za bardzo , ale jako dekoracja potrawy , każdemu się podoba ;:3
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wisia7 pisze:Dorotko, już od kilku lat uprawiam Grenadę Ożarowską, u mnie bardzo ładnie wiąże , główki są duże, smaczne i kruche, nie wybija w pędy kwiatowe, , a drugą jest masłowa -Justyna.
Wiesiu dzięki ;:196 Justyna u mnie tez super się sprawuje, ładne, duże główki, bardzo delikatne i smaczne ;:108
Pozdrawiam, Dorota
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Re: Sałata -odmiany

Post »

kozula pisze:Problem jest tylko wtedy, kiedy inne też zostawisz na nasiona. Nie ma co sobie zawracać głowy takimi sałatami, których nasiona łatwo kupić.
Nie ma konieczności zostawiania całej sałaty na nasiona. Główny pęd kwiatowy ma problemy z wydostaniem się z główki i moze jeszcze zgnić. Wystarczy ściąć sałtę trochę wyżej i zostawic jej z 4 liście. Z kątów wybija pędy kwiatostanowe. Jak tylko zaczna rosnąć, trzeba je przywiązać do patyczków, żeby się nie wyłamały. Potem to już się poluje na puch (taki jak u dmuchawca), który jest oznaka dojrzałości nasion. Mozna zbierać stopniowo dojrzewające koszyczki nasienne jak komuś zalezy na dużej ilości nasion. Można też ściąć pędy i zebrać po wysuszeniu tylko to co zdążyło dojrzeć.

Pozdrawiam, kozula
No właśnie poszukiwałam tej informacji.Przepyszna kozulowa sałata nie dała mi nasion w ubiegłym roku.Teraz już jestem oświecona i nie będę musiała prosić o nasionka,a może uda się tyle uzyskać, że innych obdaruję :tan
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Czy burak liściowy, burak szpinakowy i sałata rzymska to ta sama roślina?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
richu
50p
50p
Od: 15 paź 2010, o 21:57

Post »

rozmalinka pisze:Czy burak liściowy, burak szpinakowy i sałata rzymska to ta sama roślina?
Burak liściowy jest nazywany również burakiem szpinakowym, jednak sałata rzymska to co innego. :)
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

A wydawało mi się, że mam już tyle nasion sałaty... Ale kiedy dziś w sklepie "wpadła" mi w oko odmiana Great Lakes 118, o której pisałyście, no jakże mogłabym wyjść bez niej :;230
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Możecie szepnąć słówko o sałacie wysokiej?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42

Post »

mimi2008 pisze:Ja polecam wszystkim sałatę Sucrine, rewelacyjna, bezproblemowa w uprawie, chrupiąca, bardzo smaczna mozna ją przyrządzac na wiele sposobów.
Mimi, napisz coś o tej sałacie- na zdjęciach wygląda jak mała rzymska?.p
Nigdy nie byłam zwolenniczką sałat masłowych.W zeszłym roku dzięki opisom forumowiczów miałam dwie ;Justynę i Jubilatkę .Obydwie polecam.Ta ostatnia ma czerwone liście i jest masłowo-krucha.
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42

Post »

Yvona pisze:Możecie szepnąć słówko o sałacie wysokiej?
Miałam w zeszłym roku pierwszy raz .Dla mnie tzw. wygodna - nie tworzy klasycznej ścisłej główki, zrywa się stopniowo liście od dołu.Nie wiem tylko czy dla sałatożerców nie jest to za mało.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Sucrine to sałata rzymska typu mini, o czym pisaliśmy parę postów wcześniej. Właśnie zamówiłem nasiona więc też chętnie poczytam jak ją uprawiać.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”