Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
Henryku, rośliny pokazujesz przepiękne i jak to sam określasz odpowiednio dobierasz, żeby jak najlepiej ukazywały swoje piękno. Jestem pełen podziwu dla Twojej wiedzy o kaktusach i nie tylko o tych roślinach. Długo wstrzymywałem się z moim "jubileuszowym 1000" wpisem na Forum na którym spotkałem przemiłych Forumowiczów. Chciałbym ten wpis umieścić jednocześnie u kilku przemiłych i gotowych nieść pomoc Forumowiczów w dowód mojego skromnego uznania Ich wiedzy, niestety liczba 1000 jest tylko jedna i jeden raz może wystąpić.
Henryku, ponieważ Ty jako pierwszy byłeś uprzejmy wytrwale z nauczycielskim spokojem poprawiać moje "byki" w nazewnictwie moich roślin, w Twoim wątku umieszczam moją 1000 wypowiedź na Forum.
Dziękuj za dotychczasową cierpliwość i proszę o dalszą pomoc w opiece nad moimi roślinkami.
Henryku, ponieważ Ty jako pierwszy byłeś uprzejmy wytrwale z nauczycielskim spokojem poprawiać moje "byki" w nazewnictwie moich roślin, w Twoim wątku umieszczam moją 1000 wypowiedź na Forum.
Dziękuj za dotychczasową cierpliwość i proszę o dalszą pomoc w opiece nad moimi roślinkami.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- 1000p
- Od: 18 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jestem tu pierwszy raz, takiego krolęstwa kaktusowego jeszcze nie widziałam są sliczne.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko chwilę gospodarza nie było a tu gości miłych tylu...
Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Krystyno - na tym gatunku kwiaty pojawiają się łatwo, wcześnie i w dużej obfitości.
Gymnocalycium vatteri to mój ulubiony gatunek - mam wszystkie dostępne variety i formy stanowiskowe. Już kilkakrotnie o tym pisałem.
Moje (właściwie bardziej żony) fiołki przy Twoich to przedszkolaki i brzydkie kaczątka. Odwiedzając Twój wątk kompleksów fiołkowych można się nabawić. :P
Do niedawna rósł bez większych problemów. Niestety w ciągu ostatnich kilku tygodni mocno zmarniał - prawdopobnie zaatakowany przez szkodniki. Czeka w odosobnieniu na wiosnę abym mógł go wynieść na powietrze i podlać środkiem owadobójczym. :x
Jeśli uważasz że pomogłem to jestem więcej niż zadowolony bo po to przecież tu się zarejestrowałem! I proszę pisz i pytaj więcej - na pewno odpowiem i coś doradzę jeśli tylko potrafię.
Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Gratuluję - jak dojadą koniecznie je pokaż!też ich zamówiłem 19 odmian,teraz tylko czekam kiedy u mnie się pojawią
Jacku - staram się jak mogę! Już nawet chyba o monotematyczność mogę być posądzony a przecież różne rośliny hoduję...pokazuj jak najwięcej, będę przynajmniej wiedział co bym chciał jeszcze mieć
Kwiaty !!!! Jak ja to lubię, wszystkie piękne, ponieważ jednak w masie robią duże wrażenie to Gymnocalycium vatteri Bozsing
Krystyno - na tym gatunku kwiaty pojawiają się łatwo, wcześnie i w dużej obfitości.
Gymnocalycium vatteri to mój ulubiony gatunek - mam wszystkie dostępne variety i formy stanowiskowe. Już kilkakrotnie o tym pisałem.
Darku - zapraszam częściej! Coś ostatnio mało Ciebie u nas... A szkoda, bo masz zawsze coś ciekawego do powiedzenia i piękne rośliny do pokazania. Postaraj się poprawić.Dawno mnie nie było u Pana na watku, a tu tyle pięknych zdjęć roślin. Brawo!
Wiola - kolejna dawno nie widziana przyjaciółka. I od razu raczy sobie żarty stroi.fiołasy wypatrzyłam, piękne kwitnienia o tej porze, szczególnie na Rebel's Rhubarb Frost, Purple Passion i Irish Creame patrzę z zazdrością (pozytywną oczywiście).
Moje (właściwie bardziej żony) fiołki przy Twoich to przedszkolaki i brzydkie kaczątka. Odwiedzając Twój wątk kompleksów fiołkowych można się nabawić. :P
jaką masz rozetkę u Irish Creame, on jest strasznie kapryśny
Do niedawna rósł bez większych problemów. Niestety w ciągu ostatnich kilku tygodni mocno zmarniał - prawdopobnie zaatakowany przez szkodniki. Czeka w odosobnieniu na wiosnę abym mógł go wynieść na powietrze i podlać środkiem owadobójczym. :x
Mieczysławie - nie wiem co mam napisać... Tyle tu miłych słów... Dziękuję za nie.Jestem pełen podziwu dla Twojej wiedzy o kaktusach i nie tylko o tych roślinach. Długo wstrzymywałem się z moim "jubileuszowym 1000" wpisem (...)
Jeśli uważasz że pomogłem to jestem więcej niż zadowolony bo po to przecież tu się zarejestrowałem! I proszę pisz i pytaj więcej - na pewno odpowiem i coś doradzę jeśli tylko potrafię.
Witam po raz pierwszy i mam nadzieję, że będziesz tu zaglądać częściej. Oczywiście są dużo większe i ładniejsze kolekcje i hodowle niż moja ale miło, że ktoś docenia to co mam do pokazania. To mnie mobilizuje do pracy - ot, chociażby na wiosnę planuję przesadzić więcej roślin niż zwykle.jestem tu pierwszy raz, takiego krolęstwa kaktusowego jeszcze nie widziałam są sliczne
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Heniu,mi osobiście to wszystkie Gymnocalycium się spodobają, ale Gym,ubelmanniana jest prze piękny
poz.Leszek
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Heniu, ja sobie żartów nie robię, żeby uwierzyć, musiałbyś zobaczyć mojego Purple Passion, w ramach kąpieli wiosennych zbyt długo stał przy wannie, okazało się, że ma połamane część listków, jakby wszyscy akurat z łazienki musieli korzystać .
Irish Creame - jeśli podejrzewasz szkodniki w ziemi, to może "ściąć mu głowę", ukorzenić w wodzie lub ziemi, ta sama metoda daje pozytywne skutki przy przelaniu (3 ścięłam, stawiam na przelanie ).
Irish Creame - jeśli podejrzewasz szkodniki w ziemi, to może "ściąć mu głowę", ukorzenić w wodzie lub ziemi, ta sama metoda daje pozytywne skutki przy przelaniu (3 ścięłam, stawiam na przelanie ).
-
Heniu mam pytanko,czy ziemie do Gym.stosujesz taką samą jak do innych kaktusów
poz.Leszek
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s
Wiolu - dziękuję za informację. O kąpielach dla fiołków zaczynamy przemyśliwać...
Leszku - ja praktycznie dla wszystkich swoich kaktusów stosuję tą samą mieszankę. To dlatego, że specjalizuję się w zasadzie tylko w kaktusach Ameryki Południowej. To duże ułatwnienie taka specjalizacja. Substrat tam dosyć mineralny o odczynie lekko kwaśnym.
Dla tych z Ameryki Północnej (kilkadziesiąt sztuk wciąż u mnie stoi, głównie turbinikarpusy, kilka astrofytów i lofOfor, też ostatnie mammillarie) nieco modernizuję substrat - nie dodaję tam włokna kokosowego czy torfu, też mniej ziemi ogrodniczej. Taka mieszanka jest bardziej o odczynie obojętnym.
Leszku - ja praktycznie dla wszystkich swoich kaktusów stosuję tą samą mieszankę. To dlatego, że specjalizuję się w zasadzie tylko w kaktusach Ameryki Południowej. To duże ułatwnienie taka specjalizacja. Substrat tam dosyć mineralny o odczynie lekko kwaśnym.
Dla tych z Ameryki Północnej (kilkadziesiąt sztuk wciąż u mnie stoi, głównie turbinikarpusy, kilka astrofytów i lofOfor, też ostatnie mammillarie) nieco modernizuję substrat - nie dodaję tam włokna kokosowego czy torfu, też mniej ziemi ogrodniczej. Taka mieszanka jest bardziej o odczynie obojętnym.
-
Czy możesz podać stosunek,jak wszystko mieszasz i czy używasz ziemi do kaktusów
Chodzi o gymno.
poz.Leszek
Chodzi o gymno.
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s
Piszę na pw.
witaj,jakie one cudne,zadbane ,wypielęgnowane,kwitnące no bajeczne
- margolina9
- 100p
- Od: 24 lut 2012, o 22:10
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Piękne kwitnące kaktusy. U mnie doczekałam tylko niepozornych kwiatuszków mamilarii, ale jestem cierpliwa.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mika181
- 500p
- Od: 7 wrz 2011, o 19:49
te kłujące kuleczki nawet bez kwiatów wyglądają imponująco