CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
frygida
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2014, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Żadnych innych objawów nie ma, nie zauważyłam nigdy żadnego stworzonka...wełnowce to myślę, że raczej nie są bo to bardzo twarde .Moich kwiatów nigdy nie spryskuję,chyba ,że są już bardzo zakurzone ...czyli 1-2 razy w roku.
frygida
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wklejam jeszcze jedno zdjęcie ,może ktoś spotkał takie jasne strupki-plamki na sansewierach.? Szkoda mi moich roślin sprawdzałam i w każdym z pomieszczeń stojące sansewiery maja taki niby wapienny,twardy nalot.Jak się tego pozbyć?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90a ... 85554.html
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wg mnie są to mechaniczne uszkodzenia. Jeśli są mocno wypukłe to może być to jakiś wirus. To raczej już nie zniknie. Jeśli bardzo szpeci to można odciąć cały liść i poczekać aż urosną kolejne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
frygida
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mechaniczne uszkodzenia to nie są na 100%. Fakt jest to wypukłe i raczej liści odciąć nie da się bo zniszczyłoby to i oszpeciło bardzo roślinę,takich liści z plamkami jest na jednej roślince sporo...:(
Jeśli to wirus to mam wyrzucić wszystkie okazałe i chowane latami rośliny ,czy próbować jakiś środek by nie przenosiło się to na inne rośliny???

Wklejam zdjęcie jeszcze jednej najbardziej zainfekowanej rośliny
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c2 ... 91e4b.html
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Zdjęcia nie są na tyle precyzyjne, by móc zdiagnozować ze 100% pewnością problem. Plamy są nieregularne, wydają się być równo z powierzchnią liści a nie na jakiś wzgórkach. Mi to wygląda na uszkodzenia - może biegające owady, może jakieś większe zwierzątko, może to przypalenie słonkiem lub coś w ten deseń. Jeśli to wirus lub mutacja/degeneracja roślinki to raczej się tego już nie wyleczy. Poczekaj jakiś czas na nowe przyrosty i zobacz, czy te plamy nadal się pojawiają. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Eliszja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lut 2014, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, proszę mi powiedzieć czy to jest drewnienie czy popatrzenie słoneczne. A może jeszcze coś innego....
Obrazek
" Nie ma nic bardziej miękkiego, nic, co dawałoby skórze odczucie większej delikatności i niepowtarzalności, niż ciepłe i falujące kocie futro. Guy de Maupassant"
Awatar użytkownika
LittleSol
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam, na moim kaktusie już od bardzo dawna jest takie dziwne jakby zdrewniałe miejsce i tak się zaczęłam zastanawiać czy to nie jest jakaś grzybica. To coś jest już na nim ponad dwa lata i nie rozprzestrzenia się ani nie powiększa, ale nie chce żeby nagle zaatakowało mi mój już dość duży okaz. Czy mogę go w takim wypadku podlać wodą rozrobioną z takim środkiem jak Biosept Active 33SL? Bo akurat taki posiadam lub jak inaczej to potraktować?
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Mam pytanie czy kaktusy jak je się lekko schłodzi obumierają :?: Mam nadzieję że nie :(
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
slonik
50p
50p
Od: 21 paź 2013, o 15:31

Re: Podlewanie kaktusów i sukulentów

Post »

Może to nie jest odpowiednie miejsce do opisywania mojego problemu ale dotyczy kaktusów. Zakończyłem już okres zimowania mojego kaktusa, przesadziłem i po tygodniu delikatnie podlałem. Nie wystawiałem go na mocne słońce, raczej spokojnie miał zbierać siły na parapecie. Po zimowaniu jest bardzo zniszczony, nawet nie wiem czy nie za bardzo. Możecie coś napisać na jego temat, czy ten wygląd po zimowaniu to raczej normalnie czy nie bardzo.

https://plus.google.com/photos/10096655 ... vKNh5fO5wE
Pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Aniakak pisze:Mam pytanie czy kaktusy jak je się lekko schłodzi obumierają :?: Mam nadzieję że nie :(
Niektórym tak, niektórym nie.
To zależy, czy są to kaktusy, które tolerują niższe temperatury, czy takie, które wolą cieplej i jak długo trwało to schłodzenie.
Zależy też od tego, co masz na myśli mówiąc "lekko".
Zależy, czy je podlewałaś podczas tego schłodzenia, jak również, czy schłodziły się mając wilgotne podłoże, albo będąc 'napitymi'.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

slonik pisze:Może to nie jest odpowiednie miejsce do opisywania mojego problemu ale dotyczy kaktusów. Zakończyłem już okres zimowania mojego kaktusa, przesadziłem i po tygodniu delikatnie podlałem. Nie wystawiałem go na mocne słońce, raczej spokojnie miał zbierać siły na parapecie. Po zimowaniu jest bardzo zniszczony, nawet nie wiem czy nie za bardzo. Możecie coś napisać na jego temat, czy ten wygląd po zimowaniu to raczej normalnie czy nie bardzo.

Nie chcę Cię martwić, ale to jest bardzo nienormalne.
Jeżeli ta część z tyłu, którą widać tylko częściowo - jest jeszcze zdrowa, to radzę jak najszybciej oddzielić ją od całości.
Wygląda, jakby załapał jakiegoś grzyba, albo inne tego typu badziewie.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Tak patrze chyba wszystkie przeżyły tylko dwa młode przyrosty z opuncji kaput, ale chyba cała roślina przeżyje . I nie były podlane także miały sucho.
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

slonik pisze:Może to nie jest odpowiednie miejsce do opisywania mojego problemu ale dotyczy kaktusów. Zakończyłem już okres zimowania mojego kaktusa, przesadziłem i po tygodniu delikatnie podlałem. Nie wystawiałem go na mocne słońce, raczej spokojnie miał zbierać siły na parapecie. Po zimowaniu jest bardzo zniszczony, nawet nie wiem czy nie za bardzo. Możecie coś napisać na jego temat, czy ten wygląd po zimowaniu to raczej normalnie czy nie bardzo.

Też stawiam na chorobę grzybową, jeśli ta część brązowa jest miękka to wdała się zgnilizna. Odetnij chore człony i popryskaj preparatem grzybobójczym.
Co do pierwszego podlania to trochę się pospieszyłeś, ja też niedawno część swoich kaktusów przesadzałem, ale po tygodniu, przez około tydzień jedynie je spryskuję codziennie, żeby je wpierw wybudzić. Od razu podlewanie nie na sensu, bo i tak na razie korzenie nie będą pobierać wody. Po przerwie zimowej wpierw się spryskuje, a dopiero po jakimś czasie robi się pierwsze podlanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”