Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Witam moje ogórki złapały mączniaka ,opryskane akrobatem a potem HT rosną w górę i kwitną,ale 90% kwiaty męskie.
Czy coś z nich jeszcze będzie?
Czy coś z nich jeszcze będzie?
pozdrawiam Karina
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja dosiewka ogórków jest na etapie kwiatów:)
Mam nadzieję, że zdążą zaowocować
Mam nadzieję, że zdążą zaowocować
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Moje ogórki nie mają zamiaru się poddać, na dosiewce również rozpoczął się zbiór, jestem w szoku że tak dobrze się trzymają.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Kiedy robiliście dosiewkę?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Nie pamiętam , ale aktualnie zaczęły kwitnąć
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Ja drugi rzut siałem jakoś koniec czerwca/początek lipca. Dokładnej daty nie pamiętam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2014, o 07:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Błędy w Uprawach Ogórków
Witam. Uprawą ogórków zająłem się niedawno w związku z tym moja prośba o pomoc ponieważ mój plon z 20 arów nie przekroczył 100 kg co drugi dzień. odmiana AVATAR F1
Nawożenie na ten kawałek to 75 kg hydrokomplexu plus 30 kg mocznika w roku poprzednim pole nawiezione kurzakiem wapnowanie 3 lata temu gleba III/IV klasa brak nawadniania w czasie wegetacji wykonano 3 razy dokarmianie dolistne plantafolem fosforowym i potasowym. pielenie ręczne a w międzyrzędziach glebogryzarką. Ogórki rosły wolno mimo iż była sadzone z rozsady po 20 maja. Ogólnie występowały problemy z zachwaszczeniem, ogórki miały nie regularny tzn nie podłużny kształt tylko krzywe bądź dyńka z przodu i zwężane do ogonka. Wiem że ten temat był już przerabiany jednak temat jest zbyt ogólnikowy. Bardzo proszę o porady z góry dziękuje za wszelką pomoc
Nawożenie na ten kawałek to 75 kg hydrokomplexu plus 30 kg mocznika w roku poprzednim pole nawiezione kurzakiem wapnowanie 3 lata temu gleba III/IV klasa brak nawadniania w czasie wegetacji wykonano 3 razy dokarmianie dolistne plantafolem fosforowym i potasowym. pielenie ręczne a w międzyrzędziach glebogryzarką. Ogórki rosły wolno mimo iż była sadzone z rozsady po 20 maja. Ogólnie występowały problemy z zachwaszczeniem, ogórki miały nie regularny tzn nie podłużny kształt tylko krzywe bądź dyńka z przodu i zwężane do ogonka. Wiem że ten temat był już przerabiany jednak temat jest zbyt ogólnikowy. Bardzo proszę o porady z góry dziękuje za wszelką pomoc
A analizę gleby to Ty masz ?
Oprócz tego co zalecił Ci forumowicz zapoznaj się z tym linkiem w sprawie nawożenia ogórków ( 3 strony)
http://www.ogrodinfo.pl/nawozenie/zywienie-ogorka/1
http://www.ogrodinfo.pl/nawozenie/zywienie-ogorka/1
Nawożenie bez znajomości składu gleby to taka sama sytuacja, jak gdyby chory na cukrzycę wstrzykiwał sobie insulinę bez oznaczenia cukru. W jednym i drugim przypadku efekt podobny.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2014, o 07:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Analiza gleby była robiona wykazała ona nie duży niedobór potasu i fosforu pod uprawy ogórka dlatego użyłem hydrokompleksu żeby wyrównać ten niedobór jednak było to rzucone bezpośrednio pod agregat czyli około 14 dni przed sadzeniem. później pole zostało opryskane roundapem ponieważ pojawiły się chwasty, jednak z chwastami problem pojawił się około 2 tyg przed zbiorami dla przetwórni. Jednak ku mojemu zdziwieniu gdy zadzwoniłem do gościa z przetwórni powiedział że nie możemy użyć fusilade ani innego na jednoliścienne ze względu na karencje która musi być bezwzględnie przestrzegana. może wystąpiły jakieś zakłócenia w pobieraniu składników z gleby? Z góry dziękuje za wszystkie porady
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy to mączniak rzekomy?