Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
Witaj Ewo.
Z racji tego iż też jestem Tu nowy i Adenia posiałem 11 kwietnia może nie powinienem się wypowiadać ale podzielę się swoimi pierwszymi doświadczeniami.
Ja siałem do mieszanki kokos, wermilulit i perlit w stosunku 1:1:1. Kokos wcześniej wyprażony w piekarniku potem odpoczywał kilka dni.
Całość mieszanki zmoczona i dodany środek grzybobójczy Previcur 840 sl.
Na początku jak pisałem popełniłem błąd. Przykryłem nasionka za grubą warstwą wermikulitu i perlitu. Następnym razem położę nasionka na mokrym podłożu i przykryję wacikiem kosmetycznym który będę zraszał. Ja miałem gotowe mini szklarenki, ale myślę że taki pojemnik też może być.
I tak jak pisałem, poczekaj na rady specjalistów i znawców tematu, lub cofnij się i przeczytaj posty wcześniej napisane. Jest wiele bezcennych informacji.
Pozdrawiam
Sebastian
Z racji tego iż też jestem Tu nowy i Adenia posiałem 11 kwietnia może nie powinienem się wypowiadać ale podzielę się swoimi pierwszymi doświadczeniami.
Ja siałem do mieszanki kokos, wermilulit i perlit w stosunku 1:1:1. Kokos wcześniej wyprażony w piekarniku potem odpoczywał kilka dni.
Całość mieszanki zmoczona i dodany środek grzybobójczy Previcur 840 sl.
Na początku jak pisałem popełniłem błąd. Przykryłem nasionka za grubą warstwą wermikulitu i perlitu. Następnym razem położę nasionka na mokrym podłożu i przykryję wacikiem kosmetycznym który będę zraszał. Ja miałem gotowe mini szklarenki, ale myślę że taki pojemnik też może być.
I tak jak pisałem, poczekaj na rady specjalistów i znawców tematu, lub cofnij się i przeczytaj posty wcześniej napisane. Jest wiele bezcennych informacji.
Pozdrawiam
Sebastian
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie! Gwarantuję, że znajdziesz odpowiedzi nawet na pytania, o których jeszcze nie wiedziałaś, że chcesz zadaćserekm pisze: cofnij się i przeczytaj posty wcześniej napisane. Jest wiele bezcennych informacji.
Do kiełkowania adenium potrzebuje ciepła i wilgoci. Wymocz nasionka przez kilka godzin w wodzie, potem delikatnie połóż na podłożu. Ziemię uniwersalną rozluźnij czymkolwiek (perlit, wermikulit, żwirek, gruby piasek), nie musisz ich przykrywać. Nie podlewaj, a spryskuj. Jak już zaczną kiełkować trochę przewietrz od czasu do czasu.
I melduj o postępach
Zamówiłam dzisiaj 10 nasionek tej roślinki. Mam nadzieję, że szybko przyjdą, bo już nie mogę się doczekać
Mam do pytanie. W jaki sposób róża pustyni wytwarza nasiona? Wiem, że to pytanie mogło już paść, ale łatwiej jest dac krótką odpowiedzieć niż szukać odpowiedzi w 6 częściach wątku
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- tak jak u każdej rośliny, która tworzy nasiona . Musi dojść do przeniesienia pyłku z pylników na znamię przy udziale "pomocnika" (wiatr, owad, "nasza pomoc" - tego nie wiem) następuje "zapłodnienie" i w rezultacie tego "intymnego procesu" , stopniowo rozwijają się nasiona w torebce nasiennej.W jaki sposób róża pustyni wytwarza nasiona?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Dziękuję za odpowiedź!
Miałam nadzieję, że jest tak samo jak u naszych rodzimych kwiatków, ale z tego względu, że to egzotyczna roślina miałam obawy, że w naszych warunkach nasion nie da się uzyskać,
Miałam nadzieję, że jest tak samo jak u naszych rodzimych kwiatków, ale z tego względu, że to egzotyczna roślina miałam obawy, że w naszych warunkach nasion nie da się uzyskać,
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 cze 2013, o 22:12
- arameic
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Piękna:D moze i moja tez taka urośnie za pare lat:) mogłabyś pochwalic sie zdjeciem całej roslinki aby było widać kaudex?:)
- arameic
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
foster1990, jutro wstawię fotkę całej roślinki. No i oczywiście pochwalę się kwiatami, gdy już się rozwiną.
-
To czekam z niecierpliwoscia:P ja jutro sieje kolejne odmiany:) zamówiłem 80 nasionek:) 40 odmian:)