Micha storczyków Kahim cz.2
Re: Micha storczyków Kahim cz.2
Borg (przepraszam, posługuje się nickiem, nie znam Twojego imienia), nie interesowałam się specjalnie upięciem storczyków, nie będę więc podejmować dyskusji. Zapewne masz rację, przecież miałeś z takim upięciem bezpośredni kontakt.
Myślę natomiast, że Kasia nie o upięciu pędu kwiatowego pisze, a o kształtowaniu samoistnym pędu przez roślinkę. Phal. już na etapie tworzenia pędu kształtuje jego pokrój. I tak jest w przypadku storczyka Dufin, kiedy to część pędu na której są kwiatki, sama się kieruje w dół (porównanie do kaskady).
Podkreślam, że to tylko mój tok myślenia....
Myślę natomiast, że Kasia nie o upięciu pędu kwiatowego pisze, a o kształtowaniu samoistnym pędu przez roślinkę. Phal. już na etapie tworzenia pędu kształtuje jego pokrój. I tak jest w przypadku storczyka Dufin, kiedy to część pędu na której są kwiatki, sama się kieruje w dół (porównanie do kaskady).
Podkreślam, że to tylko mój tok myślenia....
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O to to to Janeczko, tak samo kombinuję
Grażynko, mój potwór- morderca roślinności to biało-ruda kociczka, o słodkim pyszczku i szatanie między uszkami Jak znajdę chwilkę, wstawię fotki
Borg, dzięki Teraz muszę być grzeczna i przykładna, bym znów nie opuściła działu w podskokach.... I żadnych konkursów!!
Co do barierki czy się sprawdza, dowiem się po weekendzie, bo jestem poza domem. Mam nadzieję, że się sprawdza...
Karnova... Tak to jest, gdy dzieci się nudzą
Grażynko, mój potwór- morderca roślinności to biało-ruda kociczka, o słodkim pyszczku i szatanie między uszkami Jak znajdę chwilkę, wstawię fotki
Borg, dzięki Teraz muszę być grzeczna i przykładna, bym znów nie opuściła działu w podskokach.... I żadnych konkursów!!
Co do barierki czy się sprawdza, dowiem się po weekendzie, bo jestem poza domem. Mam nadzieję, że się sprawdza...
Karnova... Tak to jest, gdy dzieci się nudzą
- kahim
O nie nie nie, źle mnie zrozumiałaś Grażynko Ja jestem TYM dzieckiem które w czasie deszczu się nudziło
- kahim
Hehehe, Grażynko, nie ma czego zazdrościć, to ogólno dostępne zjawisko
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gianna, nie masz za co przepraszać. Po to ten nick jest, żeby się nim posługiwać.
Kahim, a jak Ty ten płotek do parapetu przymocowałaś? Bo mnie się coraz bardziej ten pomysł zaczyna podobać i chyba się porozglądam za czymś takim.
W ogóle wczoraj miałem maraton po Leroy, Obi, Praktikerze i innych zieleńcach i o mało nie wróciłem do domu z dendrobium i hibiskusem.
Na szczęście zdrowy rozsądek się odezwał, ale tego dendrobium to teraz jednak żałuję trochę, naprawdę ładne było, w dobrym stanie i z keikiem. Gdyby to był Firebird, a nie biały to bym się nawet chwili nie zastanawiał.
Kahim, a jak Ty ten płotek do parapetu przymocowałaś? Bo mnie się coraz bardziej ten pomysł zaczyna podobać i chyba się porozglądam za czymś takim.
W ogóle wczoraj miałem maraton po Leroy, Obi, Praktikerze i innych zieleńcach i o mało nie wróciłem do domu z dendrobium i hibiskusem.
Na szczęście zdrowy rozsądek się odezwał, ale tego dendrobium to teraz jednak żałuję trochę, naprawdę ładne było, w dobrym stanie i z keikiem. Gdyby to był Firebird, a nie biały to bym się nawet chwili nie zastanawiał.
- kahim
Hibiskusa nie wziąłeś??
A płotek ma na dole takie dwa szpikulce i je wbiłam w ziemię dwóch sąsiednich doniczek
( kupiłam go w LM)
A płotek ma na dole takie dwa szpikulce i je wbiłam w ziemię dwóch sąsiednich doniczek
( kupiłam go w LM)
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Kasiu czyli jak plotek runie to z dwoma storczykami? Janeczko chyba dobrze kombinujesz z tym storczykiem kaskadowym, przekonuje mnie to
nie pogrubiam nickow bo pisze z telefonu
nie pogrubiam nickow bo pisze z telefonu
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aha to jednak nie ocali storczyków od upadku.
To ja chcę taki żeby był przymocowany do parapetu.
No nie wziąłem, bo miałem jeszcze dużo sklepów do obskoczenia i ciężko by było z drzewkiem.
Ale planuję. To już postanowione. W Obi jest promocja - po 45 zeta są zamiast po 70 tylko nie wiem jaki kolor, bo nie kwitną. A nie chciałbym, żeby mi się trafił różowy.
To ja chcę taki żeby był przymocowany do parapetu.
No nie wziąłem, bo miałem jeszcze dużo sklepów do obskoczenia i ciężko by było z drzewkiem.
Ale planuję. To już postanowione. W Obi jest promocja - po 45 zeta są zamiast po 70 tylko nie wiem jaki kolor, bo nie kwitną. A nie chciałbym, żeby mi się trafił różowy.
- kahim
Strasznie dużo
To nie lepiej kupić ładnego małego hibka o konkretnym kolorze, niż takie drzewko? A to jest szczepione na pniu, czy tak prowadzone i wieloletnie? Bo jak ta druga opcja, to w sumie 45zł to nie dużo
Jak na płotek wlezie mój kotek ( ) to nie przewróci się żaden storczyk, bo płotek wbity jest z jednej strony w ziemię od tego wielkiego bonsai- tam jest kłębowisko korzeni, więc super mocno się trzyma. Z drugiej strony szpikulec płotka wbiłam w dno michy(keramzyt i kratka metalowa) Ona z kolei jest bardzo ciężka, więc też się nie ruszy
To nie lepiej kupić ładnego małego hibka o konkretnym kolorze, niż takie drzewko? A to jest szczepione na pniu, czy tak prowadzone i wieloletnie? Bo jak ta druga opcja, to w sumie 45zł to nie dużo
Jak na płotek wlezie mój kotek ( ) to nie przewróci się żaden storczyk, bo płotek wbity jest z jednej strony w ziemię od tego wielkiego bonsai- tam jest kłębowisko korzeni, więc super mocno się trzyma. Z drugiej strony szpikulec płotka wbiłam w dno michy(keramzyt i kratka metalowa) Ona z kolei jest bardzo ciężka, więc też się nie ruszy
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Kasiu ten maluch od Ciebie zmienia zdanie i teraz jest bardziej bordowy niż fioletowy (co mnie bardzo cieszy, bo fioletowy mini mi teraz kwitnie) - ale jeszcze trochę trzeba żeby pokazał buźkę w całej krasie....Płotek pomysłowy
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- kahim
Cześć Iwonko
Mówisz o fiołku? A foteczki gdzie?
Mówisz o fiołku? A foteczki gdzie?
- kahim
To ja mam jeszcze pytanko do cattleyko- zorientowanych
Czy jeżeli nowe i chyba już dojrzałe pseudobulwki cattleyki zaczęły produkować kolejne nowe psb to czy to znaczy, że "przegapiłam" okres ich kwitnienia( tych dojrzałych)?
Inaczej pytając- czy zabrakło jakiegoś czynnika (temp. wilgotność itp.), że nie zakwitły?
Czy może kwitnienie jest jeszcze przed nimi, a to że produkują nowe psb jest normą??
Czy jeżeli nowe i chyba już dojrzałe pseudobulwki cattleyki zaczęły produkować kolejne nowe psb to czy to znaczy, że "przegapiłam" okres ich kwitnienia( tych dojrzałych)?
Inaczej pytając- czy zabrakło jakiegoś czynnika (temp. wilgotność itp.), że nie zakwitły?
Czy może kwitnienie jest jeszcze przed nimi, a to że produkują nowe psb jest normą??
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
mi ktoś kiedyś napisał, że bardzo rzadko się zdarza by pseudobulwa myślała jeszcze o kwitnieniu, gdy wypuszcza nową pseudobulwę.. Podejrzewam, że roślinka chce się "odbudować" po przesadzaniu i podziale zanim weźmie się za kwitnięcie