Borówka amerykańska - 5 cz
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
Moja borówka-ta najładniejsza,odm.Bluejay:
Dobrze wygląda?
A ta widać,że sama się stara zregenerować-odm.Nelson-z lewej strony pędy całe w pąkach, ale prawie bez liści,źle wyglądają,a z prawej strony zdjęcia nowe zielone pędy z liśćmi, to może za rok jednak znowu zaowocuje?
Dobrze wygląda?
A ta widać,że sama się stara zregenerować-odm.Nelson-z lewej strony pędy całe w pąkach, ale prawie bez liści,źle wyglądają,a z prawej strony zdjęcia nowe zielone pędy z liśćmi, to może za rok jednak znowu zaowocuje?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
sq9sxx pisze:Zanim rozpoczniesz zakwaszenie ziemi spraw sobie urządzenie do pomiaru pH.Bo robienie czego jak się nie wie jakie jest pH to nie ma sensu.Częste podlewanie borówki dużymi ilościami wody nie ma sensu bo:borówka musi mieć mokro( wilgoć) ale nie tak żeby woda stała.Woda deszczowa ma odczyn pH 7 i podlewanie taka wodą będzie się mijało z zakwaszeniem po przez nawozy,
Kwasomierz mam a woda kolego o pH 7 to raczej nie pod borówkę bo borówka powinna mieć pH w granicach 3,5-4,5.
kaLo pisze:Bor i inne mikro uzupełniam Mikrowitem 1 wg.zaleceń producenta http://www.gospodarz.pl/produkty/nawozy ... ntowy.html
Kolo właśnie o to mi chodziło. Jakie dawki pod krzaczek, ile razy?
pozdrawiam
Witam. Wydaję mi się (chyba, że sie mylę), że deszczówka ma mniejsze pH niz 7. Tu na forum kilkakrotnie pisali, że PH7 ma woda z wodociągów, dlatego radzą podlewać deszczówką. Gdyby deszczówka miała mieć 7 to takie rady nie miałby sensu.
Ma blisko 6, może nieco niżej. Natomiast zaletą względem wody ze studni i wodociągowej jest brak tlenków i węglanów wapnia, magnezu oraz żelazianów. Dodatkowo mają co nieco siarki i azotu. Jako lekko kwaśna woda deszczowa aplikowana z umiarem nie odkwasi gleby (bo nie wymyje jonów), największym zagrożeniem jest właśnie woda z wodociagu oraz długotrwałe deszcze, które mimo lekko kwaśnego charakteru wymywają jony wgłąb ziemi.
A co sądzicie o wodzie ze strumyka/rzeczki. Przez moją wichurę przepływa metrowej szerokosci rzeczka. Myślę, że wpada do nie wszystko (woda z pól, z wodociągów, deszczówka). Ktoś badał kiedyś cos takiego. Zdarza się, że podlewam tym borówki jak nie ma deszczu. Mam też staw w lesie, a w nim woda tylko z pól i okolicznego bagna.
Ja powiem co sądzę o wodzie - koszty wody do podlewania nie mogą mnie zabijać i w miarę możliwości nie podlewam lodowatą wodą.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Pewnie plantacje.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2015, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam jaki wąż zastosować najlepiej do nawadniania borówki , czy może być wąż pocący ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dolores,producent dokladnie to wyjaśnil w instrukcji.