Bób cz.3
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bób cz.3
U mnie też na poletku się pięknie zrobiło.
Natomiast na działce ten z rozsady taka mizeria przez te susze, że normalnie masakra. Co prawda kwitnie ale wygląda kiepsko. Dobrze że dziś wkońcu deszcz spadł, to może odbije. Muszę go jednak czymś zasilić.
Natomiast na działce ten z rozsady taka mizeria przez te susze, że normalnie masakra. Co prawda kwitnie ale wygląda kiepsko. Dobrze że dziś wkońcu deszcz spadł, to może odbije. Muszę go jednak czymś zasilić.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Ten ze zdjęcia Błażej pomimo suszy już ładny. Naszym roślinom deszcz baaaardzo potrzebny.U mnie właśnie rosa przeszła w większe krople deszczu. Na noc zapowiadają większy - oby.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- BobejGS
- Kontakt:
Ten ze zdjęcia dwa razy podlałem z węża, bo jest koło domu.
Gorzej ma ten na działce, bo nie mam tam wody i na razie pompka nie podłączona, to tyle co w butelkach nawioze, więc starczy tylko dla wschodu korzeniowych, a dla bobu już nie.
Jest blady, lichy, a niektóre jakieś plamy dostały. Fakt, kwitną ale jakoś lipnie wygląda.
Szkoda nawet zdjęć robić.
Gorzej ma ten na działce, bo nie mam tam wody i na razie pompka nie podłączona, to tyle co w butelkach nawioze, więc starczy tylko dla wschodu korzeniowych, a dla bobu już nie.
Jest blady, lichy, a niektóre jakieś plamy dostały. Fakt, kwitną ale jakoś lipnie wygląda.
Szkoda nawet zdjęć robić.
- Faworyt
No to mój z ostatniego zdjęcia raz podlany,toteż mniejszy niż Twój. O teraz ładnie już leje u mnie,czego i Tobie Błażeju życzę.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie taka delikatna pokropka jest. Ale już ładne kilka godzin. Oby tak popadało przez całą noc, to będzie dobrze.
Przyjdzie tylko zasilić ten bób na działce, to może odbije i wydobrzeje. O te z siewu bezpośredniego już się nie boje.
Przyjdzie tylko zasilić ten bób na działce, to może odbije i wydobrzeje. O te z siewu bezpośredniego już się nie boje.
- Faworyt
Woda jak to mówili dawniej-najlepszy nawóz.Nie martw się na zapas. Mój przez chłody po wysadzeniu długo ociągał się ze wschodami,także termin drugiego rzutu sadzenia musiałem zweryfikować i teraz to 20 maj tak pi razy oko.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- BobejGS
- Kontakt:
Nadal popaduje.
Liczę, że będzie dobrze.
Tak czy owak bobu mam więcej jak w tamtym roku, to sporo sobie podjem.
Liczę, że będzie dobrze.
Tak czy owak bobu mam więcej jak w tamtym roku, to sporo sobie podjem.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja też wysiałam bób!
Całe jedno opakowanie suchych nasion.
Potem było zimno,myślałam ,że to koniec z nim,
potem sucho jak na pustyni a dziś wreszcie pierwszy deszcz podlał siewki.
Mam jednak wrażenie,ż e mój jest nieco większy niż ten który Wy prezentujecie na fotkach
Podpowiedzcie proszę, czym nawozi się bób i jak często?
Chciałabym pojeść go do syta .
Czy wysiewa się też w drugim terminie?
Dzięki z góry
Całe jedno opakowanie suchych nasion.
Potem było zimno,myślałam ,że to koniec z nim,
potem sucho jak na pustyni a dziś wreszcie pierwszy deszcz podlał siewki.
Mam jednak wrażenie,ż e mój jest nieco większy niż ten który Wy prezentujecie na fotkach
Podpowiedzcie proszę, czym nawozi się bób i jak często?
Chciałabym pojeść go do syta .
Czy wysiewa się też w drugim terminie?
Dzięki z góry
- BobejGS
- Kontakt:
Powiem szczerze, że nie bardzo wiem czym nawozić bób.
Uprawiam drugi rok i w pierwszym nie bardzo nawoziłem. W tym mam bób na trzech różnych poletkach.
Jedno jest z siewu do gruntu to na powyższym zdjęciu i nie myślę o żadnym nawożeniu.
Drugie jest takie dosiane w grunt z resztek, to takie poletko miszmasz. Może jutro cykne fotke.
No i trzecie poletko, na środku poletka dla dyń jako przedplon z rozsady. On jest bardzo biedny, bo musiał żyć bez wody. W sumie teraz żałuje, że go choć raz obficie nie podlałem. Tego planuje jakoś podkarmić ale jeszcze nie wiem czym. Mam czas na zastanowienie się do długiego weekendu.
Uprawiam drugi rok i w pierwszym nie bardzo nawoziłem. W tym mam bób na trzech różnych poletkach.
Jedno jest z siewu do gruntu to na powyższym zdjęciu i nie myślę o żadnym nawożeniu.
Drugie jest takie dosiane w grunt z resztek, to takie poletko miszmasz. Może jutro cykne fotke.
No i trzecie poletko, na środku poletka dla dyń jako przedplon z rozsady. On jest bardzo biedny, bo musiał żyć bez wody. W sumie teraz żałuje, że go choć raz obficie nie podlałem. Tego planuje jakoś podkarmić ale jeszcze nie wiem czym. Mam czas na zastanowienie się do długiego weekendu.
- Faworyt
Bób ma to do siebie że jak wyczuwa zimno to dotąd siedzi w ziemi aż się warunki poprawią.W ubiegłym roku miał takowe to po 8 dniach wzeszedł.W tym już nie to i wschodził prawie trzy razy dłużej.A jeśli chodzi o nawożenie to podobnie jak w ubiegłym roku chwilę w wczesnej wiosny przed sadzeniem dostał do ziemi nawóz wieloskładnikowy i później nic poza tym.Z oprysków jedynie na chorobę liści no i oczywiście walka z mszycą.Na plon jednak nie narzekałem.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Faworyt
Wczoraj wysadziłem drugą partię bobu na ten sezon.
Pierwsza rośnie a wraz nią i chwasty.Pora więc na plewienie... jak przestanie padać.
Pierwsza rośnie a wraz nią i chwasty.Pora więc na plewienie... jak przestanie padać.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Witam jak tam Wasze boby czy tylko mi się wydaje że jakieś takie niskie w tym roku.