Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Post »

Obrazek
Czy przez zdjęcie da się ocenić dojrzałość dyni? Jak na Wasze oko ona wygląda? Pukałam w nią i jest taki bardziej głuchy dźwięk, niż w przypadku młodszych owoców.
To mała dynia i mam trochę nadzieję, że jak zbiorę w sierpniu dojrzałe dyńki to krzak wyprodukuje jeszcze coś na szybko do przymrozków. No, ale też chciałabym jeszcze, żeby ten pierwszy zbiór nie zgnił mi szybko, bo chcę je zjadać dopiero w listopadzie.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zwracam uwagę na ogonek czy zaczyna drewnieć .
Efkakam , u Ciebie ogonek jeszcze zielony .
Co do dzwięku , to zależy od komory nasiennej czy jest mała czy duża i pusta a to
zależy od odmiany .
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Czyli trzeba cierpliwie czekać :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dynie z tego roku, odmiana Atlantic Giant i chyba Bambino i trzecia -były włożone inne nasionka- długie, duże. Bez oprysków i nie będą niczym pryskane, pod chmurką, podpędzone z wiosny sadzonki w multiplatach. Duże są, we dwoje trzeba dzwigać, zebrałam już 5szt żeby inne rosły, ale w środku to jeszcze młodzizna.
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p

Post »

Uprawa eko? Czym nawożone? Moje też eko, ale to maluchy.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Przed sadzeniem pomieszałam z 1 płaską łyżkę Yara Mila ( nawóz bezchlorkowy) z glebą na krzak(taki miałam to dałam) , tak szerzej na gruncie, potem podlałam dobrze rozcieńczoną gnojówką z kurzeńca, tak około 0,5l na krzak- 2x, musiałam coś dać bo wcześniej było zboże i wyciągło z gleby dużo.
Podlewane wodą na początkowym etapie jak była susza, oszczędnie bo trzeba było dżwigać wiadra a to już zniechęcało wiec tyle żeby przetrwały do deszczu.
Dynie nie tolerują chlorków z nawozów, wrażliwe na pH gleby, to chyba istotne wskazówki do uprawy, nie toleruja pozostałości środków chwastobójczych po poprzednich uprawach, jak wszyscy wiedzą- żarłoczne.
Jesienią jak już nie będzie liści postaram wkleić zdjęcie dyń, ile tego jest, dość dużo, rosną jeszcze średnie i małe, a te duże wciąż jeszcze nabierają masy.

Trzeba sadzić wcześnie jak tylko temperatury pozwolą, już ukorzenione w kubeczkach.

Połowa nasion na bibule w wodzie nie chciała kiełkować to wsadziłam do kubeczków w ziemię i blisko kaloryfera, część na słoneczny parapet, tak ich przygrzało, że może tylko 1 pestka stracona. Piszę bo niektórzy pisali, że dynie nie chcą kiełkować.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie uchiki kuru nabierają masy niektóre to już można by jeść. Ale butternut strasznie spózniony, dopiero produkuje malenkie. A cały czas je podlewałam w tej suszy tak samo jak uchiki. A to niezła gimnastyka w tym gąszczu; dobrze że jeszcze pamiętam coś z gimnastyki artystycznej bo balansowanie z pełną konewką na jednej nodze to niezły ubaw ;:306
Ale warto było bo będą jakieś zbiory. :D Sadzę je na wałach kompostowych i czasem podlewam gnojówką z pokrzyw.
Błażej ja w tamtym roku byłam też zmuszona zebrać wcześniej (butternut) i świetnie się przechowały; mam jeszcze kilka do tej pory, smak super, pestki też.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Moja na siatce.
Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mocna konstrukcja , że daje radę . ;:333
Amoro już skosztowana , smak dobry . Dodana do grochówki , poprawiła smak i
wygląd zupy . Była też zupa mleczna z dynią . A dzisiaj kluski dyniowe .
Wielkość tej dyni dla mnie w sam raz .
Wednes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2022, o 17:09

Post »

Dzień dobry!

Posadziłam w tym roku po raz pierwszy dynie (hokkaido, nelson, butternut i muscat) i właśnie zebrałam swoje pierwsze hokkaido :) Mam teraz pytanie - czy krzak po dyniach już powinnam usunąć, skoro nie ma na nich więcej dojrzewających dyń? Widziałam jeszcze dwa niedojrzałe kwiaty damskie, ale nie wiem czy zdążą dojrzeć ewentualnie, a chciałabym usunąć krzak bo mam na nim mączniaka i nie wiem czy nie przerzuci się na pozostałe dynie...

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi!
Dorota
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Usuń krzak, to co teraz kwitnie już nie zdąży dojrzeć. :wit
Pozdrawiam, Jacek
Stamich
100p
100p
Od: 3 sie 2018, o 12:20

Post »

Tak na prawde to zależy od rejonu Polski. Ja na Śląsku posadziłem na kompostowniku w połowie lipca. Teraz zaczynąją żeńskie kwiaty wchodzić w kwitnienie. I spokojnie mają jeszcze miesiąc czasu by rosnąć - i spokojnie dadzą radę urosnąć i w kolorek przejść.

Jest wiele zmiennych, które wpływają na to czy jeszcze coś zdąży urosnąć. Ja wiem, że rosnąc na kompoście moje hokkaido mają "kopa" i na pewno coś z nich będzie. Postaram się fotę szczelić ;)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy dorosną trudno przywidzieć . U mnie np. susza a na jednej z odmian liście z mączniakiem
prawdziwym . Kilka porażonych liści oberwałam , oprysk eko zrobiłam . Presja chorób teraz większa .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Moja dynie NN z gatunku dynia olbrzymia dość nie udana, zmuszony byłem siać drugi raz gdyż sadzonki,
które wysadziłem po 15 maja zmarzły :? A ogórki 2 metry dalej miały się całkiem dobrze.

Obrazek

Coś co miało być dynią sweet meat, a nie jest, wyszło długie pnącze silniejsze od dyni olbrzymiej,
z zielonej zrobiła się w ciągu jednego dnia pomarańczowa, liście jak widać cukiniowate, podejrzewam,
że nasiona w niej są zmieszane z cukinią, dodatkowo pięknie dziurawe po gradobiciu :|
Zastanawiam się kiedy to zrywać ogonek jeszcze zielony nie widać, żeby drewniał
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06

Post »

Ogonek u dyni zwyczajnej i piżmowej nie drewnieje w sposób widoczny tak jak u d. olbrzymiej. Żółknie z czasem na styku z jagodą. Jak dynia przebarwiła to dałbym jej parę dni i zbierał. Jeżeli planujesz dłuższe przechowywanie to nie spiesz się ze zbiorem. Jedynie dynia olbrzymia lubi się psuć od ogonka więc ją zawsze zbieram jak tylko ogonek zdrewnieje.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”