Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Lucynko piękne zdjęcie ;:63 ;:63
Wysiewów gratuluję i czekam na relację jak będą rosły :D Oj zaszalałaś :) ale i tak myślę że to nie wszystko ??
Zdjęcia wspominkowe śliczne i proszę o więcej ;:108
U mnie też troszkę dosypało śniegu i dzień był piękny ze ;:3
Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i kicha. Pogoda nie pozwala skoczkom na loty. ;:222 ;:222
Jestem niepocieszona, ale mimo wszystko bezpieczeństwo najważniejsze.

Iwciu - jakiś czas temu podałam daty siewów z biokalendarza. W styczniu siejemy dzisiaj i jutro, a potem jeszcze 27 i 28.
Lwią paszczę już chcesz siać? Wydaje mi się, że ciut za wcześnie, ale nigdy nie siałam jej w domu, to nie bardzo się orientuję.
Na warzywa to jednak zdecydowanie za wcześnie. Dni są jeszcze krótkie, a sieweczki potrzebują dużo światła, z powodu jego braku mocno się wyciągają. Ale może masz jakiś system doświetlania... ;:218
W centrum Polski wszelkie orkany nie wyrządzają tak wielkich szkód. Zwykle zanim dotrą, są już lekko spokojniejsze. ;:333

Iwonko1 - dawniej też siałam wyłącznie w ziemi ogrodowej albo uniwersalnej z kwiaciarni i nigdy nie było żadnych problemów, ;:185 a odkąd stosuję specjalną ziemię do wysiewów, zawsze pokazują się ziemiórki, które w ubiegłym roku zniszczyły mi 3/4 młodziutkich siewek. ;:145 Z tego też powodu w tym roku cały zapas ziemi upiekłam w piekarniku. Mam nadzieję, że razem upiekły się też larwy ziemiórek. ;:108

A lotów ni ma. ;:222

Tereniu [TerDob] - dziękuję, ;:196 a prawdziwe szaleństwo jeszcze przede mną. ;:306
Zdjęć wspominkowych jeszcze trochę będzie, ;:108 przynajmniej dopóki sieweczki nie pokażą swoich łebków. ;:7
Wzajemnie i równie cieplutko pozdrawiam. ;:196

Obrazek

Za oknami biało od sypiącego śniegu. :roll: Mam prawdziwą śnieżycę. ;:oj
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko ,u mnie też biało i nadal pada ,co prawda temperatura na plusie :tan ,u Ciebie sezon już otwarty ,ja wybieram się po heliotropa i jakoś dojśc nie mogę.Lucynko napisz proszę ile czasu prażysz tą ziemię i w jakiej temperaturze,ja co prawda zawsze kupuje ziemię do wysiewu i nie miałam niespodzianki ale strzeżonego ... ,chciałoby się już na żywo takich kolorków ,dobrze ,że są takie wspomnienia :heja Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w wysiewach i wschodach :wit
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Lucynko gratuluję pierwszych zasiewów ;:138
Nic bardziej nie cieszy...no chyba, że letnie i wiosenne foteczki, które nam na szczęście pomagają przetrwać ten bury czas....u mnie bez śniegu i wieje okrutnie.
Ty już posiałaś na wiosnę a ja jeszcze nie wyciągnęłam cebulek acidantery. Doniczka wniesiona jesienią i jeszcze nie miałam okazji tych cebulek przebrać...ale wstyd. :oops:

;:196 ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nieustannie sypie, ale nie tylko śnieg, niestety, bo razem z nim pada deszcz. ;:145 Mróz w okolicach -2*, zapowiada się potężna ślizgawica. ;:oj

Tereniu [tencia] - mam dużo nasion heliotropu, mogę Ci podesłać. W torebeczkai wsypują tak malutko, że nie wiadomo jak toto siać. A może jeszcze jakieś nasionka byś chciała. Jeśli tak, to jutro wyślę Ci listę tych, którymi mogę się podzielić. ;:108
Ziemię prażę w temperaturze 200*C, ale nie patrzę na zegarek. Myślę, że tak ok. pół godziny.
Dziękuję. ;:196 Przyda się trochę szczęścia zarówno w sianiu, jak i w opiece nad siewkami. ;:303

Elżuniu - dziękuję. ;:196 Oby tylko gładko powschodziły. ;:218
Nie musisz się spieszyć, mieczyki na pewno sobie poradziły i cierpliwie czekają na Twoją interwencję. ;:108 Przed nimi jeszcze odległy czas sadzenia. A foteczki faktycznie pozwalają zapomnieć o zaokiennej pustce z powodu braku zieleni i kolorków. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No to brawo, Lucynko, że termin pierwszych siewów dotrzymany. ;:303
Teraz nie tylko będziesz miała weselej dzięki wspominkowym fotkom (sypiesz nam śliczne fotki wiosenne) ale i siewki będą cieszyć. ;:215
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko kusisz tymi wysiewami, może lobelię posieję. A miałam w domu niczego nie siać ;:223 :;230
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, sieję heliotrop :heja
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękne zdjęcia wstawiłaś z 18-tego.Wszystkie mi się podobają a najbardziej to pierwsze.
Wczoraj otrzymałam zamówione nasiona.W prezencie przysłali mi nasiona pierwiosnka.Pisze wysiać w styczniu lub marcu do skrzynek,lub
siew do gruntu w VI-VII,pikowanie w VIII-IX.Na miejsce stałe w IX lub IV.Nie wiem trzeba mrozić nasiona czy nie?.
Napisali pierwiosnek ogrodowy.
U nas śnieg sypie i jest bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko , aż wróciłam do tamtego wpisu, bo jakoś umknęły mi 18 i 19 stycznia , a zapamiętałam że można siać pod koniec miesiąca. Też mam nasiona pierwiosnka tyle że omszonego i storczykowego , czy jak on się tam nazywa, i napisane mam żeby siać w kwietniu do ziemi. A m ochotę wysiać na.rozsady już teraz ;:224 .
Co do warzywnych to myślałam p selerach , bo w tamtym roku posiałam w połowie lutego i wysadzałam takie malutkie- więc pomyślałam że spróbuję wcześniej.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Orkan szczęśliwie ominął moje miasto, tylko śniegu dosypało i dość gruba kołderka okrywa rośliny, nawet pomimo braku mrozu.
Temperatura w pobliżu zera nie dopuściła do topnienia, dzięki czemu za oknami bielusieńko.
Dzisiaj dosiałam jeszcze po odrobinie roślinek, ale te już raczej eksperymentalnie. Nie zdradzę, które, by nie kryć się po kątach, gdy nic z tego nie będzie. Pochwalę się dopiero, jeśli pokażą się sieweczki. ;:112

Beatko - ja już doczekać się pierwszych siewów nie mogłam. Wczoraj nareszcie mogłam sobie ulżyć. ;:303
Wspominkowe fotki ważne dla poprawy nastroju, ale pierwsze sieweczki dopiero dadzą radość! :tan

Julio - jak to: "niczego nie siać"? ;:oj Nie da się tak, coś musi się na parapecie zazielenić, by później mogło powędrować na działeczkę.
Powodzenia w uprawie lobelii. ;:63 Ja też będę siała te śliczne kwiatuszki, ale dopiero w drugim styczniowym terminie.

Irenko [adamiec] - powodzenia w uprawie heliotropu. ;:63

Danusiu [danuta z] - ach, te wiosenne wspominki! Dziękuję w ich imieniu. ;:180
Szczerze mówiąc, z sianiem pierwiosnków eksperymentuję od dawna, a w ubiegłym roku po raz pierwszy odnotowałam sukces. Teraz zrobiłam tak samo, tzn. zasiałam do kuwetek, nakryłam przeźroczystą kuwetką i wystawiłam na balkon. Postoją tam z 10 dni, po czym przeniosę je na ciepły parapet. Jeśli siewki się nie pokażą, w kwietniu wyrzucę wszystko z kuwety na rabatę i poczekam na efekty. ;:108
Co to znaczy pierwiosnek ogrodowy.... Nie podali nazwy gatunkowej? Zapewne jest to jakaś mieszanka.
Powodzenia w uprawie. ;:63
A pochwal-że się, jakie jeszcze nasionka zakupiłaś. ;:180

Iwciu - ja wysiałam storczykowego i kandelabrowego już teraz, ale to wcale nie znaczy, że to jedyna metoda. Wystawiłam na balkon, by nasiona przeziębić, a po dziesięciu dniach mam zamiar przenieść na ciepły parapet. ;:131 Co mi wyjdzie, dopiero się okaże. ;:204
Z sianiem selerów poczekałabym do końca stycznia. Jeżeli to seler naciowy, to optymalny termin siewu dla niego jest w dniach:20 i 21, a potem 29 i 30stycznia, natomiast w przypadku korzeniowego są to: 24 I po godz.15:30, 25 I cały dzień i 26 I do godz.00:19.
Powodzenia. ;:63
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

A u mnie zero śniegu tylko silny wistr był ale na szczęście tak jak u Ciebie zero szkód ;:138
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko powodzenia w wysiewach ;:196
U mnie śniegu też troszkę dosypało a wiatr zerwał bramę i składając ją w pół przeniósł w inne miejsce .
Kwiatuszki wspominkowe śliczne - wszystkie jak jeden ;:333
Miłęgo wieczoru ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Kasiu [Kasiula] - zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, ;:185 jest więc nadzieja, że i u Ciebie śnieżna kołderka przykryje roślinki i zabieli świat. ;:108
Dziękuję i wzajemnie pozdrawiam. ;:196

:wit Tereniu [TerDob] - dziękuję. ;:196 Za wszystko. ;:108 ;:108 Także w imieniu moich wspominkowych kwiatków. ;:167
Już noc, więc dobrej nocy życzę. ;:196

Dla odmiany pokażę, co mi na parapecie zakwitło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy wszystkim i udanego weekendu. ;:97 ;:97 ;:97
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ej Lucynko! i ja dołączyłam do tych co sezon odtrąbili! Co prawda dużo wcześniej już coś posiałam i siewki mają pierwsze listeczki, ale to krzaczki to się nie liczy. Dzisiaj poleciałam z następnymi. Heliotropu nie posiałam, bo na odwrocie było że 4 dni do lodówki, a wczoraj przyszły nasiona. Prymulki posieję w kwietniu, bo i tak w tym roku nie zakwitną, ale widzę że nasiona kupiłyśmy w tym samym miejscu, bo mix goryczek też mam, ale też wysieję na wiosnę :D I tak uzbierało się masę doniczek, bo wysiałam parę nasion na próbę, żeby się niepotrzebnie nie łudzić.
No to czekamy na wschody zielonych nosków! :D
Miłego wieczoru i jeszcze przyjemniejszej niedzieli ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”