Witajcie!
Orkan szczęśliwie ominął moje miasto, tylko śniegu dosypało i dość gruba kołderka okrywa rośliny, nawet pomimo braku mrozu.
Temperatura w pobliżu zera nie dopuściła do topnienia, dzięki czemu za oknami bielusieńko.
Dzisiaj dosiałam jeszcze po odrobinie roślinek, ale te już raczej eksperymentalnie. Nie zdradzę, które, by nie kryć się po kątach, gdy nic z tego nie będzie. Pochwalę się dopiero, jeśli pokażą się sieweczki.
Beatko - ja już doczekać się pierwszych siewów nie mogłam. Wczoraj nareszcie mogłam sobie ulżyć.
Wspominkowe fotki ważne dla poprawy nastroju, ale pierwsze sieweczki dopiero dadzą radość!
Julio - jak to: "niczego nie siać"?
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
Nie da się tak, coś musi się na parapecie zazielenić, by później mogło powędrować na działeczkę.
Powodzenia w uprawie lobelii.
![brawo ;:63](./images/smiles/smile071.gif)
Ja też będę siała te śliczne kwiatuszki, ale dopiero w drugim styczniowym terminie.
Irenko [adamiec] - powodzenia w uprawie heliotropu.
Danusiu [danuta z] - ach, te wiosenne wspominki! Dziękuję w ich imieniu.
Szczerze mówiąc, z sianiem pierwiosnków eksperymentuję od dawna, a w ubiegłym roku po raz pierwszy odnotowałam sukces. Teraz zrobiłam tak samo, tzn. zasiałam do kuwetek, nakryłam przeźroczystą kuwetką i wystawiłam na balkon. Postoją tam z 10 dni, po czym przeniosę je na ciepły parapet. Jeśli siewki się nie pokażą, w kwietniu wyrzucę wszystko z kuwety na rabatę i poczekam na efekty.
Co to znaczy pierwiosnek ogrodowy.... Nie podali nazwy gatunkowej? Zapewne jest to jakaś mieszanka.
Powodzenia w uprawie.
A pochwal-że się, jakie jeszcze nasionka zakupiłaś.
Iwciu - ja wysiałam storczykowego i kandelabrowego już teraz, ale to wcale nie znaczy, że to jedyna metoda. Wystawiłam na balkon, by nasiona przeziębić, a po dziesięciu dniach mam zamiar przenieść na ciepły parapet.
![hmm ;:131](./images/smiles/blush.gif)
Co mi wyjdzie, dopiero się okaże.
Z sianiem selerów poczekałabym do końca stycznia.
Jeżeli to seler naciowy, to optymalny termin siewu dla niego jest w dniach:20 i 21, a potem 29 i 30stycznia, natomiast w przypadku korzeniowego są to: 24 I po godz.15:30, 25 I cały dzień i 26 I do godz.00:19.
Powodzenia.
![brawo ;:63](./images/smiles/smile071.gif)