Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

[quote="andowan Obrazek

[/quote]
Cudne zdjęcie, cudny tajemniczy ogród. Piękne piwonie i bródkowe, wszystkie po kolei ale to zdjęcie przebija pojedyncze sztuki. Sztuką jest stworzenie takiego obrazu. ;:180

Aniu :wit wróciłam, niestety susza i u mnie, mój mikroklimat nie sprawdził się , susza straszna, nawet studni na podlewanie starczyło na 4 dni i nie napływa ;:223 . Dobrze, że wodociąg chociaż jest :;230 . Trochę i u mnie zakwitło i moja piwonia chyba rozkwitnie, chyba że upały teraz zaszkodzą :wink: , ale jestem dobrej myśli.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne piwonie i kosaćce ;:63
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu - na szczęście piwonie są u nas coraz bardziej dostępne . Trzeba tylko uważać na nieuczciwych sprzedawców.
Aniu - a ja miałam tę odmianę ZAZZARAZACH oznaczoną jako SDB i dlatego byłam zdezorientowana zupełnie . Wykwitła mi dopiero w tym roku po raz pierwszy. Masz rację z tymi zakupami u Janka- też nie mogę odżałować, że już nie sprzedaje na forum.
Dorotko - pewnie już wybierasz się znowu na działkę a ja dopiero teraz odpowiadam. Byłam pewna, że u Ciebie nie ma problemu z suszą. Na szczęście ostatnie dwie noce obfitowały w burze ( przynajmniej u mnie ) i ogród jest znowu zasobny w wilgoć. Cieszę się, bo mimo podlewania, trawnik zrudział i krzewy zaczęły więdnąć a ja już nie miałam cierpliwości do codziennego wieczornego podlewania.
W sprawie tajemniczych ogrodów na zdjęciach - obejrzałam Twoje zdjęcia ogrodu w porannej mgiełce i jestem oczarowana ;:oj . Muszę o tym napisać w Twoim wątku choć tam mrowie ochów i achów w pełni zresztą zasłużonych.

Beatko - wiem, że Ty też jesteś miłośnikiem tych grup roślin ;:196

Czas tak szybko biegnie. Trzy chłodniejsze dni ubiegłego tygodnia wykorzystałam w pełni na odchwaszczanie ogrodu, szykowanie nowej rabaty na zakupione irysy. No i nieustanne podlewanie. Na szczęście M w końcu dał się przekonać, że bardzo wysłużony zraszacz wahadłowy nie waha się z powodu starości a nie zmniejszonego ciśnienia wody i zainwestował w dwa nowe. I tak jednak do niektórych roślin trzeba biegać z konewkami. W końcu jednak spadł deszcz i choć bardzo boję się burz, z pokorą znosiłam bliskie wyładowania atmosferyczne w ciągu ostatniej nocy.

Czas irysów bródkowych minął . Kwitnie jeszcze późna Queen of Angels i Magharee od Sławka w kocimiętkach :D

Obrazek Obrazek

Wciąż kwitną piwonie chińskie choć to ostatnie ich kwiaty w tym sezonie. W pąkach pozostała już tylko jedna odmiana.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tysiącami kwiatów zakwitł styrak i żylistek.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na cienistej rabacie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Aniu,
podziwiam styraka, mój na razie jest niewielki - na kwiatki pewnie poczekam jeszcze co najmniej ze dwa lata.
Jak długo masz go w ogrodzie?
Czy w czasie mroźnych zim podmarzał?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Zachwyciłam się styrakiem ,poczytałam i chciałam zadać dokładnie to samo pytanie co Madzia :D
Cudowne peonie ;:oj a zwłaszcza Crazy Daisy ;:167
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, Beato - styrak rośnie u mnie od maleńkiej sadzonki, którą ukorzeniłam sama ( wstyd przyznać :oops: ale ucięłam malutką gałązkę w ogrodzie botanicznym, bo dwadzieścia lat temu ten gatunek był nieosiągalny w handlu). Teraz jest bardzo żywotnym, trzymetrowym drzewkiem, które ma pagodowo ułożone gałęzie z wieloma gałązkami drugiego i trzeciego rzędu. Kwitnie bardzo, bardzo obficie i niezawodnie. Nie marznie; tylko podczas sławetnej zimy trzy lata temu, przemarzły mu niektóre końcówki gałązek. Jedyną jego wadą jet niezbyt atrakcyjny dla mnie zapach kwiatów.
Sadziłam też Pterostyrax hispida ale ten co roku, niezależnie , czy zima była łagodna czy ostrzejsza, przemarzał do poziomu gleby. Wyrzuciłam go w końcu choć z żalem, bo ma cudne kwiatostany.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu masz rację, wróciłam z kolejnego wypadu , gdzie ? oczywiście w to samo miejsce ;:306, jak co tydzień.
U mnie jedno zdjęcie udało się i tyle, teraz przeglądając ogród, dopiero patrzę i kombinuję zmianę nasadzeń coś fajnego zrobić.
Styrak i żylistek cudowne krzewy, ile kwiecia ;:oj . Zastanawia mnie ten zapach, co Tobie nie podchodzi, mi ostatnio bardzo dużo zapachów dusi w gardle i to takie, które wcześniej uwielbiałam jak jaśmin, akacja..
Piwonie piękne co tu więcej mówić, piękny miesiąc z nimi miałaś a jeszcze mówisz że na jakąś czekasz, a ja się wreszcie doczekałam tej jedynej :D . Irysy cudne, ten pierwszy szczególnie mi się podoba. ;:333
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Miło słyszeć, że styrak japoński nie przemarza. Co prawda, mój już zimował, ale przecież w tym roku zimy właściwie nie było.
Szczerze mówiąc, patrząc na jego kwiaty natychmiast pomyślałam o zapach, który mi akurat bardzo odpowiada.
Pterostyrax hispida posadziłam w tym roku. Co będzie dalej - czas pokaże.
Spory egzemplarz rośnie w Wirtach - przezimował dobrze nawet w czasie zimy 2011/2012.
Może pospieszyłaś się z wyrzuceniem - zauważyłam, że niektóre rośliny po przemarznięciu do gruntu mają problemy przez kolejne 2-3 lata, a potem przestają przemarzać.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - obserwuję Twój wątek i wiem, że w Twoim ogrodzie bardzo dużo fajnego się dzieje. Ale dopóki go będziesz miała, ciągle coś będziesz w nim udoskonalać i przerabiać :D Wiem to po sobie. Co roku wydaje mi się, że to już koniec przeróbek a potem okazuje się, że jeszcze coś można zrobić aby posadzić nowe nabytki. Cieszę się, że wykwitła Ci piwonia.
Sympatię do określonych kompozycji zapachowych pewnie ma się w genach. Teraz w moim ogrodzie dominuje cudny zapach różany a i martagony pachną przeuroczo.

Madziu - może masz rację z tym styrakowcem choć wyrzuciłam go po kilku zimach, w których przemarzał. Wypróbowałam też różnego rodzaju okrycia, chochoły itp bez powodzenia i w końcu straciłam cierpliwość. Wiem, że na zachodzie Polski styrakowiec jest uprawiany i kwitnie. Mam nadzieję, że w Twoim ogrodzie będzie go można podziwiać już niebawem. Byłam Madziu w Twoim wątku i mam zamiar być tam stałym gościem. Zazdroszczę Ci rzekotek ;:oj
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze piwonie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rozwijają pierwsze pąki róże. Do tej pory unikałam sadzenia ich w moim ogrodzie w większej ilości : a to, że chorowite, a to, że kolczaste a najważniejsze, że wymagające żyznej gleby, której u mnie nie ma. Uległam w ubiegłym roku, gdy na wystawie Zieleń to Życie, zobaczyłam stoiska szkółek różanych p. Hajdrowskich i p. Ćwików. Moje róże są na razie małe i dopiero uczę się o nie dbać ale już mnie zauroczyły.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu piwonie masz śliczne. Urzekła mnie Green Halo.Cudna i takiej jeszcze nie widziałam.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet nie wiesz jak ja się cieszę, zwykła pospolita, pewnie jakaś stara odmiana a ile radości mi dała. Tak się cieszyłam. :D
Cudna ta Bowl of Beuty. Wybredna nie jestem , mogę mieć wszystkie, a co tam, jak tylko by chciały u mnie kwitnąć :;230 ,choć po ostatnich pokazach u Ciebie i Marty(Koziorozec) stwierdzam, że najbardziej białe mi się podobają. Aniu czy moja piwonia to Alexander Fleming, bo Elwi wskazała na nią , zerkniesz?. ;:196
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Aniu, jak zawsze u Ciebie, dostaję wytrzeszczu oczu. ;:oj
Urzekł mnie, jak wielu oglądających styrax. Wydawało się, że i ja mam go u siebie, ale mimo wielu, wielu lat nigdy nie zakwitł.
Sprawdziłam, okazuje się, że u mnie rośnie Pterostyrax hispida. Co prawda nie wymarza do liniii śniegu, ale nie jest wdzięcznym krzewem.
Zawsze jakieś gałązki mu przymarzną. I mimo, że wielki, nigdy nie kwitł. Z tego co przeczytałam u Ciebie widzę, że kwiaty raczej mu nie grożą ;:223 , szkoda.
Piękne piwonie, ale te i u siebie znajdę. Zachwyciły mnie róże, niestety one mnie nie lubią i nie wiem jak to zmienić ;:224
Ale o takie jak Twoje bym się pokusiła. Są inne niż wszystkie, jak dla mnie bardzo urocze :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam znowu po dłuższej przerwie; przepraszam ale nie daję rady wszystkiego ogarnąć :roll: Całe dnie spędzam w ogrodzie i wciąż jeszcze jest coś do zrobienia.

Alu - Green Halo jest prezentowana w niektórych wątkach na forum już od paru lat; pewnie akurat na nią nie trafiłaś. Piwonie z tej serii mają zazwyczaj małe kwiaty i nie mają takiej wartości zdobniczej, jak się wydaje. Tyle, że są ciekawe.

Dorotko - obejrzałam Twoją piwonię. Rzeczywiście to stara pełnokwiatowa odmiana. Może to być Alexander Fleming choć równie dobrze Louis van Houtte. Niestety nie potrafię w stu procentach jej rozpoznać. Najważniejsze, że w końcu zakwitła.Sama nie mam już takich pełnokwiatowych odmian, bo do pasji mnie doprowadzały pokładające się po deszczu łodygi. Nawet podpieranie nie pomagało. Bowl of Beauty jest skromną odmianą ale cudnie się mi rozrosła i gdy zakwitła kilkunastoma kwiatami naraz, budziła powszechny zachwyt. Postanowiłam mieć takie duże, wielokwiatowe kępy. Musze je tylko mądrze porozsadzać na odpowiednie odległości. Tylko , gdzie? :roll: ;:202

Iwonko - dokładnie takiego samego wytrzeszczu ja dostaję, gdy zaglądam do Twojego wątku :D . W ubiegłym roku widziałam zdjęcie kwitnącego styrakowca chyba u Majki - marisen z Poznania. Myślałam, że cała zachodnia Polska ma dla niego sprzyjający klimat więc dziwię się, że u Ciebie w Szczecinie nie kwitnie.
Z różami i u mnie nie jest łatwo ze względu na słabą glebę ale trochę ich posadziłam ubiegłej jesieni. Biegam koło nich ciągle i mam nadzieję, że moje starania przyniosą oczekiwany efekt. Tylko te kolce są dla mnie odstręczające ;:219

Sezon piwoniowy nieubłaganie kończy się. Większości poobcinałam już przekwitłe kwiaty i w najbliższych dniach będę zasilała je nawozem naturalnym aby przygotowały się do obfitego kwitnienia w następnym sezonie. To dwie ostatnie. Candy Stripe zakwitła pierwszy raz i rozczarowała mnie swoimi małymi kwiatami.

Obrazek Obrazek

W ogrodzie pachnie milionem kwiatów Rosa multiflora.

Obrazek Obrazek

Bardzo obficie zakwitła w tym roku Stewartia pseudocamelia. Całe drzewko ugina się od kwiatów; na zdjęciu tylko czubek drzewa widziany z okna na poddaszu.

Obrazek Obrazek

Zaczynają kwitnąć pierwsze jednoroczne, które pieczołowicie wysiewałam na parapecie wiosną.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

I znowu to samo ;:oj :;230
Aniu, ja niestety mieszkam w pomorskim województwie. Przywilej cieplejszych zim ma zachodniopomorskie :(
Stewartię widzę po raz pierwszy ( chyba) . Wrażenie robi niesamowite.
A piwonie ;:224 szkoda, że tak szybko przekwitają. Obie bardzo w moim typie :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”