Ogródek AGNESS cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogródek AGNESS cz. 10

Post »

Agnieszko, masz takie piękne azalie, mimo że Twój ogródek leży w tej chłodniejszej części Polski. To znaczy, ze nawet azalie japońskie, w dobrych warunkach, mogą być zdobić wszystkie ogrody ;:108
Dziękuję Ci za śliczne fotki, bo azalie to moje ukochane kwiaty ;:167 I zachęcam do uprawy wielkokwiatowych, bo jak słusznie pisze Iga, one zajmują stosunkowo mało miejsca, ładnie wyglądają podsadzone japońskimi , albo innymi kwasolubami, n.p. wrzosami, albo kiścieniami. A kwiaty...przepiękne :!:
Miłego dnia ;:7
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Załaczony filmik miał służyć tylko do obejrzenia jak bardzo można rozluźnić bryłę korzeniową nie szkodząc roślinie. Ja tez sadzę trochę inaczej (mieszam w dołku glinę rodzimą z torfem i przekompostowanymi trocinami.
Kiedy widzę, że azalie zaczynają marniej wyglądać (blade liście) opryskuję chelatem żelaza. Mam też preparat do zakwaszania gleby (podobno bezpieczny) którym od czasu do czasu podlewam. Azalie chyba dobrze się u mnie czują.
Dołączam do słów Igi i Dali. Azalie wielkowiatowe dołem nie zajmują miejsca więc mogą tworzyć górne piętro np wśród niewielkich host czy żurawek. Miałam tak posadzone, ale niestety pod jabłonią gdzie mam hostowisko jest zbyt głęboki cień i azalie zaczęły słabiej kwitnąć.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iguś u mnie już tak wszystko bardzo nawtykane, gdy roślinki małe to było ok, teraz coraz większe, więc już bywa sekator w użyciu :roll: ....a jeszcze trochę to i co nieco trzeba będzie wykopać :roll: Już naprawdę nie mam gdzie wciskać kolejnych roślinek.....ale jak znam siebie, to nie wytrzymam i znów coś kupię 8-) . A dosadzenie wielkokwiatowych już chodzi za mną od zeszłego roku . Na japonki mam nawet sporo miejsca....ale ja uwielbiam wielkokwiatowe :roll:

Geniu naprawdę bardzo szkoda, że wykopałaś swoje azalie japońskie. U mnie też miały być wyrzucone, bo strasznie wyglądały po zimie, listki całkowicie zbrązowiałe, byłam pewna, ze są już martwe. Nie miałam czasu wykopać od razu, bo było w tym czasie sporo pracy, i całe szczęście, bo za chwilę wypuściły całą masę pąków i kwitły przepięknie :D

Daluś dziękuję ;:196 cieszę, ze moje fotki sprawiły ci przyjemność :D Różaneczniki i azalie uwielbiam, azali nie mam dużo, zawsze jakoś wybierałam różaneczniki, może ze względu na piękne liście i ozdobność nawet zimą....Ale już w zeszłym roku oczarowały mnie azalie wielkokwiatowe, mam tylko 3 odmiany, ale marzy mi się więcej :lol: Największy kłopot z tym brakiem miejsca :roll: Mam jeszcze troszkę miejsca na japońskie, właśnie u stóp moich wielkokwiatowych....ale właśnie wielkokwiatowe śnią mi się po nocach :roll:

Dorotko filmik jest naprawdę świetny, a i wiele innych na tej stronce wartych obejrzenia :D
Ja chelatu poszukiwałam w tym roku....ale w mojej pipidówce nawet o tym nie słyszeli......w przyszłym roku poszukam przez internet, bo czytałam na jego temat wiele pochlebnych opinii i widzę , że też to potwierdzasz , bardzo się cieszę :D
Twoje azalie na pewno czują się u ciebie wspaniale, bo są przepiękne :D Ciągle zaglądam i się zachwycam....a lista marzeń rośnie 8-) :lol:
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawe Aguś czy oglądałaś już reklamowany film:)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulcia jaki film :oops: :?:
x-U-ie
---

Post »

Listy do M :D:D:D
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Wspominki azaliowe rozświetlily pochmurny dzień.Pięknie się ogląda.
Aga jak czytam,że nie masz już gdzie co wsadzić to uśmiecham się i myślę no dokładnie jak u mnie.A potem znowu coś kupujemy.I tak w koło. :lol:
x-U-ie
---

Post »

Ja najwyzej do Ai pojadę, wykopię jej 1/4 ogródka i już będzie miała miejsce na nowe nasadzenia :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula u mnie będzie dopiero w grudniu , tak, że jeszcze muszę poczekać....
A z tym wykopywaniem to jakiś sposób jest ;:224 :;230

Aniu powiedz, i czy to nie jakaś magia ??? W ogródku naprawdę już ciasno, roślinki coraz okazalsze, więcej zajmują miejsca, ciasnota, że szpilki się nie wciśnie.......a zawsze kolejna kupiona roślinka jakoś się zmieści ;:224 :;230
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nic nie wyrzucę , będę zagęszczał na maksa. Przynajmniej chwaściory nie będą miały miejsca do rośnięcia. :;230 :;230 Moje azalie japońskie niezbyt dobrze przezimowały. Dostały ,,kapturki'' z fryzeliny , teraz mają stroisz iglasty. Zobaczę jak pod tym przetrwają.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agniesiu cudne są Twoje azalie japońskie. ;:138
Gdybym się nie pospieszyła z wykopywaniem swoich, może także wypuściły by listki.
Ogrodnictwo uczy cierpliwości. :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku no ja też zagęszczam i zagęszczam, a że ogródek mały, to zaczynam mieć kompleksy, że u mnie zaczyna się robić bałaganiarski tłok :oops: :lol: Ale znów dokupuję, i znów dosadzam ;:224 :;230
Ja z włókniny byłam niezadowolona, one się pod nią jakoś tak zaparzały, pąki ginęły i bardzo słabo kwitły....teraz też poprzestanę nad gałązkami iglaczków......

Tajeczko to cała prawda....ogrodnictwo uczy cierpliwości.....ale ciężko z tym takiej osobie jak ja ,, w gorącej wodzie kąpanej,, 8-) :lol: Ja swoich nie wykopałam tylko dlatego, ze nie miałam czasu, wtedy nałożyło się sporo innych spraw i azalie czekały na łopatę.....jak sie okazało na szczęście ;:224
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

A konkretnie jak mały jest ten ogródek? Bo nie pamiętam?
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Agness, jak dobrze znowu odwiedzić Ciebie,lubię Twój kwitnący ogród, kolorki jak zwykle bajeczne. Już nie mogę sie doczekać kwitnienia magnolii,azalii i rh. Ale już niedługo...
Pomimo późnej jesieni u Ciebie bardzo kolorowo ;:108 Ale tych leżących listków to Ci nie zazdroszczę...
Odnośnie hortensji dębolistnej- moja też sie nie przebarwiła, chociaż liście jakoś się trzymają,może troszkę przymarznięte... ale chyba one w naszym klimacie-a zwłaszcza tu na wschodzie- nie zmieniają kolorów,zanim zdążą- soki przestają krążyć i tyle....

;:196 ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberko 700 m razem z domem , drewutnią i podjazdem.....przydałoby się jeszcze tyle, gdyby tak spojrzeć na zeszyt z chciejstwami ;:224 :;230

Aniu bardzo się cieszę, że już jesteś na Forum ;:196
U mnie w zeszłym roku dębolistna przebarwiła się pięknie, a w tym roku zastrajkowała....chociaż dziś widziałam, ze zaczyna łapać kolorki :tan U mnie teraz już niewiele barw w ogrodzie, jeszcze tylko chryzantemy zdobią...no i żurawki, one nigdy nie zawodzą, a teraz tak pięknie się poprzebarwiały, że nie mogłam się napatrzeć :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”