Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
- anetka6930
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 maja 2012, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
forumowicz U mnie też zastosować się do tej rady?
Krzaki pryskane miedzianem w poniedziałek, pod krzak przy sadzeniu dany obornik, podlewane tylko wodą, raczej skąpo (mam wrażenie, że ziemia jest wilgotna, bo wysoki poziom wód gruntowych,forumowicz pisze:Zaczyna brakować potasu. Oprysk saletrą potasową lub Florovitem uniwersalnym w płynie.
Mam takiego mikrusa porównaniu z innymi(po lewej), podlać go czymś, czy tak ma być i czekać, aż sam ruszy:
http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=129
U Ciebie oprysk saletrą potasową nie wchodzi w grę. Pomidory są przeazotowane. Siarczan potasu.
U Ciebie oprysk saletrą potasową nie wchodzi w grę. Pomidory są przeazotowane. Siarczan potasu.
Forumowicze czy na tych liściach to juz zaraza ziemniaczana czy coś innego? bo od tygodnia na jednym krzaku pojawiają się takie oto plamy.Pomidor rośnie w tunelu.Podobno zaraza rozwija się błyskawicznie a to to raczej nie.

To nie jest ZZ. To są plamy szarej pleśni.
Dziękuję za pomoc 

forumowicz, forumowicz....
Zewsząd błagania i lamenty o pomoc. I ja dołączę do tych próśb - forumowicz pomóż.
Moje pomidorki balkonowe ( 2 krzaczki) po diagnozie wstępnej że brak im papu podlałem 5 dni temu substralem ( na fotce), wczoraj zauważyłem że listki im się skręcają. Proszę o radę czy to jakaś zaraza czy nawóz był zbyt mocny i co z tym dalej robić.

Zewsząd błagania i lamenty o pomoc. I ja dołączę do tych próśb - forumowicz pomóż.
Moje pomidorki balkonowe ( 2 krzaczki) po diagnozie wstępnej że brak im papu podlałem 5 dni temu substralem ( na fotce), wczoraj zauważyłem że listki im się skręcają. Proszę o radę czy to jakaś zaraza czy nawóz był zbyt mocny i co z tym dalej robić.

No to dowaliłeś do pieca.
Ten pomidor na 3 i 4 zdjęciu jest zwiędnięty przecież. Albo zasolony i to poważnie, albo choroba korzeni czy łodygi. Obejrzyj dobrze łodygę nad ziemią czy nie jest zmieniona. Jeśli nic nie zauważysz na łodydze trzeba porządnie przelać wodą ziemie w doniczce, by wypłynęła dołem. Nawet do 10 l wody.
Dopóki pomidor nie odżyje nie może stać na słońcu, bo go słonce dobije.
Ten pomidor na 3 i 4 zdjęciu jest zwiędnięty przecież. Albo zasolony i to poważnie, albo choroba korzeni czy łodygi. Obejrzyj dobrze łodygę nad ziemią czy nie jest zmieniona. Jeśli nic nie zauważysz na łodydze trzeba porządnie przelać wodą ziemie w doniczce, by wypłynęła dołem. Nawet do 10 l wody.
Dopóki pomidor nie odżyje nie może stać na słońcu, bo go słonce dobije.
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o pomoc w imieniu kolegi, poniżej podaje link do strony z tematem.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=68110
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=68110
monika pisze:tysonka, będzie dobrze, co roku aura sprawia niespodzianki i trzeba być zwartym i gotowym![]()
A u swatka5 sznurek mi się nie podoba, czy on przypadkiem nie będzie siedliskiem?
swoja drogą nalewka truskawkowa z truskawek pryskanych Pomarsolem to główkę rozsadzi na amen chyba
Ten sznurek jak zkładałam był bialutki ale jak pryskałam mlekiem to mi się rzuciła pleśń tak jak pisał forumowicz czyli przez ze mnie sama sobie wprowadziłam sobie pleśń do pomidorów i też przez mleko jak obwijam pomidory na sznurku które rosną za każdym razem mi się brudzi sznurek przez to mleko
-- 28 cze 2013, o 12:38 --
dzięki groch ale wczoraj od razu prysnęłam topsinem na szarą pleśń a teraz przy następnym zrobię twoim sposobem ekologicznym dzięki za ekologiczny sposóbgroch8888 pisze:swatka5 ja zrobiłam oprysk wywarem ze skrzypu polnego i już widzę poprawę ;)swatka5 pisze:A może ma ktoś sposób ekologiczny na szarą pleśń
Cenna uwaga. Miałem też pryskać mlekiem pod szklarnią ale teraz wykluczone bo mam sznurek naturalny 

-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co znaczą takie plamy na pomidorze?:

Zdjęcie nie jest moje, ale u mnie są bardzo podobne. Występują tylko u tych, które rosły na kompoście pod gruszą (grusza też ma żółte plamy - tylko ciemniejsze). Z kompostu przepikowałem je do doniczek. Pod spodem też są żółte.

Zdjęcie nie jest moje, ale u mnie są bardzo podobne. Występują tylko u tych, które rosły na kompoście pod gruszą (grusza też ma żółte plamy - tylko ciemniejsze). Z kompostu przepikowałem je do doniczek. Pod spodem też są żółte.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
prawdopodobnie brunatna plamistość