Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Rock_And_Rolnik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 mar 2015, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Jestem pod wrażeniem. Chciałoby sie napisac ...woooow.... ja wysiałem spóxniony wiem, ale ... po dwóch tygodniach śladu nawet nie ma...chyba juz nie wzejda.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Dwa tygodnie to sporo. Wysiej pomidory jeszcze raz. Do 1 kwietnia spokojnie jest na to czas. Ja będę siala 25.03
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Uki- Końcówki lisci podeschniete i jakby dziurki w liściach. Nie latają nad nimi jakieś małe muszki? Wyglada jak żerowanie mączlika na liściach.
Kasencja

Post »

Ja widzę liście poparzone od słońca. Dzieje się tak przeważnie wtedy, gdy liście są zmoczone i są wystawione na ostre słońce.
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Czasem pojawi się jakaś plamka albo liść żólknie PaulaPola spójrz proszę na to zdjęcie pomidora o liściach ziemniaczanych. Nie żadnych owadów nie ma, liście rzeczywiście się tak podwijają, czytałem, że może to być brak potasu, dlatego zasilam nawozem substral do pomidorów.
Lukasz uki94
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz tez chyba kiedyś mówił ze jeśli jest sadzonki w bogatym podłożu posadzona i pobiera za Dużo składników pokarmowych to po wystawieniu jej na ostre słońce, mogą pojawić się takie białe plamy na liściach. U mnie tak było rok temu.

-- 20 mar 2015, o 19:40 --

Łukasz, w jakim podłożu to rośnie?
uki94
200p
200p

Post »

Część mam w ziemii z kompostownika, a część w podłożu uniwersalnym ze sklepu ogrodniczego, zarówno na jednych jak i drugich te same objawy dodam, że są to odmiany żarłoczne brutus, ispolin, caspian pink, boje się że w końcu będę musiał kupić sadzonki na targu, w zeszłym roku też sadziłem w ziemii z kompostownika i rosły idealnie.
Lukasz uki94
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Uki to że odmiany są żarłoczne nie świadczy że już teraz w tej fazie wzrostu muszą być przekarmiane.Ile razy od pikowania dostały Substral i ile razy i kiedy ostatnio pryskałeś Ekolistem.I jak pryskałeś mam nadzieję że nie robiłeś tego w pełnym słońcu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uki, ziemia z kompostwnika jest trochę ryzykowna. Nie znamy jej zawartości składników pokarmowych. Jak masz możliwość sprawdzić te ziemie ze sklepu to sprawdź ilość składników pokarmowych na m2.
Powinien to zobaczyć ktos bardziej doświadczony, ja bym stawiała na poparzenia słoneczne alb zbytnie zasolenie. Jeśli potwierdzi się to drugie to możesz przesadzić sadzonki np do Sterluxa uniwersalnego. Starsze liście i tak będą do oberwania. A na nowych juz nie powinno to występować po przesadzeniu.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Uki-zmiany są tylko na jednym najstarszym liściu tego pomidora. Faktycznie wygląda na poparzenie słoneczne albo jakimś opryskiem jakiś czas temu,bo młode liście są zdrowe. To raczej nie wina podłoża. Obserwuj i odpuść chwilowo nawożenie. W ziemi kompostowej jest dość składników pokarmowych.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
uki94
200p
200p

Post »

Ekolistem ich nie pryskałem, tylko substralem z 5 razy od pikowania, wieczorem, nie w słońcu tylko przy lampie doświetlającej, właśnie jeśli chodzi o ten skład ziemii, wyrzuciłem opakowanie ale pamiętam, że była to ziemia uniwersalna taka najzwyklejsza.
Mam pomidorki przy oknie i wieczorem często otwierałem żeby nie było za ciepło, także niektóre były bezpośrednio narażone na zimne powietrze czy to również może być przyczyną, właśnie na tych pomidorach są największe zamiany.
Lukasz uki94
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lukasz,nawet jeśli będziesz prawidłowo odżywiał, a światła nie dostaną odpowiedniego, to będą wybiegać, a potem i to odczuje się na wielkości gron kwiatowych. Te sztuczne światła, to na prawdę muszą być podobne do światła słonecznego i też czas doświetlania jednakowy w każdy dzień, nie wspomnę też, że jaki ma wpływ temperatura.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Łukaszu ziemia z biedrony tez jest uniwersalna do kwiatów. A nawozu ma tyle ze niektórzy jej do nawożenia rzędowego używali. Ale pryskanie tak młodych sadzonek 5 razy to na pewno zbyt Dużo. Nie ważne jaka pora dnia to była. Male sadzonki w dobrej ziemi raczej nie potrzebują dodatków.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Uki: Pięć oprysków na tak młodej rozsadzie to już gruba przesada.O Ekoliście pisałeś wcześniej,więc tu są nieścisłości. A tak kiedyś w przyszłości,w każdej fazie rozwoju pomidora czy to pikówka czy duży krzak,pryskając nawozem czy środkami ochrony nie robimy tego w pełnym słońcu bo dojdzie do uszkodzenia roślin.Zbyt duże stężenie nawozu też może prowadzić do takich śladów na liściach.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
uki94
200p
200p

Post »

Faworyt pisze:Uki: Pięć oprysków na tak młodej rozsadzie to już gruba przesada.O Ekoliście pisałeś wcześniej,więc tu są nieścisłości. A tak kiedyś w przyszłości,w każdej fazie rozwoju pomidora czy to pikówka czy duży krzak,pryskając nawo. m czy środkami ochrony nie robimy tego w pełnym słońcu bo dojdzie do uszkodzenia roślin.Zbyt duże stężenie nawozu też może prowadzić do takich śladów na liściach.
Tak, wiem że pisałem o ekoliście, ale pomyliłem się to był rozrobiony substral w butelce, a myślałem że ekolist, a to tata pryskał kwiaty substralem swoją drogą dobrze im to zrobiło nawoziłem tylko dolistnie, więc szczerze mówiąc nie myślałem że je za mocno zasile.
Dziękuje Wam za rady powstrzymuje się tymi opryskami, chciałem je dobrze zasilić potasem bo te listki się robiły takie papierowe i podwijały, a znalazłem, że to właśnie niedobór potasu i pewnie przesadziłem.
Lukasz uki94
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”