Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Małgosiu :D nie mogę dojrzeć co to za pnącze wspina się po drzewie...od razu rzuca się w oczy, fajny widok...zazdroszczę takich wysokich drzew. Przyglądam się i nie widzę liści na trawniku :?: w tamtym roku pamiętam że cały trawnik był nimi przykryty. U mnie tulipanowiec prawie jest w stanie bezlistnym, trzy wory liści wygrabiłam...cześć wpadła do oczka, moja wina nie zabezpieczyłam miejsca siatką.
Twoje oczko ,,wrosło'' w otoczenie przyjemnie się na nie patrzy, Masz gości korzystających z wody :?:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Florianie moja świecznica jest bardzo wysoka ;:oj i rośnie dodatkowo na górce ;:306 , ale można tam się dopchać i delektować zapachem. Ale czy trzeba ?, otóż nie . Jej intensywny zapach czuć w całym tym leśnym zakątku pod Leosiem aż do lip a nawet po drugiej strony rabaty środkowej z karmnikiem.

Marysiu - właśnie, szczególnie te sarniaki, takich okazów to jeszcze nie widziałam , już się suszą na przyprawy. Naprawdę dalej twierdzę , że masz dobre oko, nawet nie skojarzyłam że kwiaty opadają na kurtkę ;:224 , fajnie to wyszło. Na wsi fajnie jest ;:215 . W ten weekend zobaczyliśmy też rodzinkę wiewiórek 3 małe i mama mieszkają na drzewie, naprzeciwko kuchni, będzie co obserwować. Myślałam , że wiewiórki , które masowo zjadały mi orzechy laskowe są "dochodzące", a to "domownicy" ;:306 .

Elu - złote myśli, złota jesień, nostalgia. Jesień wprowadza nas w takie klimaty, rozmyślania, przemyślenia , przestoje i spowalnia. To jest fajne, powoli następuje wyciszenie, po sezonie maratonów ogrodowych, z narzędziami w rękach. Kocham złotą jesień, choć w tym roku nie jest tak złota jak poprzednia. Astry będę cięła ;:196 .

Gosia ;:196 dziękuję w imieniu dziewczynki :D , wycałowana, a jabłuszka już w słoiczkach. Zrobiłam a'la gruszki w cynamonie i goździkach.

Ania , nie Małgosia tylko Dorota :;230 , zakręcona?.
To co się wspina to bluszcz pospolity zimozielony odmiany NN. rósł tu i od dwóch lat kwitnie, małymi żółtymi kwiatami od września , co znaczy że ma powyżej 8 lat. Liście trochę zgrabione, ale jeszcze dużo na drzewach, reszta leży, tylko nie widać. Tak wiało, że bezsensu było grabić, może wywieje do sąsiada ;:306 . A ja nawet nie pomyślałam , żeby oczko siatką przykryć ;:223 , i tak jest zaniedbane, cały sezon nic w nim nie zrobione, a plany były, a jakże :;230 .

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Fakt przekręciłam, napiszę na pw.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko koło ciebie rolnicy uprawiają rośliny użytkowe, a u mnie w promieniu kilometra tylko ogródki przydomowe, a cała ziemia leży odłogiem. ;:131 Za blisko dużego miasta i ziemia uboga. Modelka ;:167 w jesiennym ogrodzie pięknie pozowała. ;:138 Wśród kęp białych astrów wyjątkowo uroczo wygląda. ;:215 Kępa astrów z rozchodnikiem prześliczna. ;:oj Dobrego odpoczynku. ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

[quote="DTJ_1"]
Obrazek

Ale fajnie wyszła Ci ta kompozycja, czy będziesz ją powiększała?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Dorota. Nadrabiam zaległości, a raczej próbuję tylko...
Super ci kwitnie pluskwica. Zazdroszczę. Mam dwie i nie chcą kwitnąć. Ciekawe dlaczego.
Piękny kolor tych ciemnych marcinków. Chyba się kiedyś uśmiechnę o malutki kawałeczek. U mnie tylko te lawendowe szaleją. I ich się nawet planuję częściowo pozbyć. Nie wiedziałam że takie ekspansywne. Na drugi raz posadzę w barierach z grubej folii.
Wiesz że pierwszy raz nie miałam czasu na grzyby w ty sezonie? A tak lubię zbierać
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorota co tam kwiatki! Córkę to Ty masz naprawdę śliczną! ;:215
Nad oczkiem popracujesz w przyszłym sezonie. Nie martw się.
Rabaty jesienne pocieszają mnie przed zimą i trochę dołują, że to jednak już zima nadchodzi. ;:224
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu u nas uprawa typowa pod bydło, krowy, mam naokoło ;:306 . Więc łąki, pastwiska, kukurydza. Dziękuję w imieniu Modelki, pamiętam jak sadziłam te astry w listopadzie zeszłego roku. Myślałam , że pod brzozami nie dadzą rady, a one na wielkoludy znowu wyrosły ;:306 .

Gosiu, też mi się podoba taka jesienna, nie mam pomysłu na powiększenie, zresztą jak u mnie w rodzinie słyszą, że muszę jakąś rabatę powiększyć to krzyczą głośno. Może coś srebrnego z przodu tego zdjęcia, ale tam wsadzone jakieś wiosenne. Nie zastanawiałam się w sumie. A masz może jakiś pomysł?. Z drugiej strony , nie widać tu, wsadzone są dwie hortensje, ale biedoty takie, więc nie załapały się na obrazek :;230 .

Jolu jak miło, że wpadłaś na FO i do mnie. Pewnie bierz co chcesz, a marcinki się rozrastają strasznie, sporo wyrzuciłam, albo przesadziłam pod płot, żeby sąsiedzi w polu też mieli ładnie ;:306. W tym roku też zlikwidowałam kilka kęp, ale miałam te same kolory, co zostały. Szkoda, że chryzantemy u mnie nie dają rady, byłoby weselej. Pluskwica koniecznie była podlewana razem z hortensjami , dała radę zakwitnąć, a hortensje nie. ;:223

Aneczko dziękuję. Z tym oczkiem i wieloma innymi planami mam nadzieję, że w przyszłym sezonie rzeczywiście uda się coś zrobić. Rok temu to samo mówiłam :;230 .
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj! Szkoda urokliwych wierzb, ale widać nadszedł ich koniec... Twoje astry wyglądają pięknie! Te białe wysokie takie dorodne. Pamiętasz odmianę swojego rozchodnika okazałego?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A może tak jak w angielskich ogrodach powtórzysz nasadzenie uzyskując pewien malowniczy rytm ?
U mnie już prawie zima, na termometrze blisko zera a w górach śniegiem prószy.
Masz jakieś plany na następny sezon ?
Wiem, wiem......nawet tegoroczne nie udało się wykonać.......ale zawsze coś pragnie się zrobić w następnym sezonie. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo tak w wierzbach wiatr hula, przewraca ich kres nadszedł.
W zbliżeniu niektóre wyglądają tak :(
Obrazek

Jeśli chodzi o rozchodnika, to mam jeden bez nazwowy dostałam od znajomej. Rozsadzam go w różnych miejscach bo szybko się rozrasta.
Najlepsze w nim jest to , że w zależności w którym miejscu ogrodu jest posadzony, inaczej się przebarwia, i takim o to sposobem mam pięć odcieni jednego rozchodnika :;230 . Taka spryciara ze mnie.
Jeśli masz ochotę na niego to mogę kopać.

Grażnyko :wit to jest jakaś myśl :wink: . Śnieżek prószy, o już bym chciała, trochę milej by się zrobiło. A tak jest szaro i u mnie.
Plany tegoroczne nie wykonane, przechodzą na kolejny rok. W tym roku jeszcze chciałam sosen dosadzić i też mi na razie nie po drodze, ciągle coś, nawet liście nie zgrabione. Może w niedzielę się uda.
Na przyszły rok przeszło więc: dokończenie oczka, wpuszczenie jakiejś rybki, wybudowanie muru z cegły za grządkami warzywnymi od strony zachodniej( będzie ograniczać szkodliwe uprawom mroźne wiatry,pleśnie, grzyby) za z drugiej strony muru ławeczka z widokiem na sad( te patyczki które pokazywałam wiosną :;230 ), wymurowanie grilla obok muru, zrobienie konstrukcji pod drewno do kominka, ścieżka w lesie z kamieni, powiększenie rabaty środkowej z różami( róże nie kupione). O jeszcze dużo mam w głowie, ale w rękach i kieszeni nic, a i czasu na to wszystko trzeba. A jeszcze marzą mi się schody na strych w domu, bo na razie tylko drabina ;:306 po której ja nie wejdę i adaptacja poddasza. Jak to wszystko zrobię, ale wpierw muszę w totka wygrać, będę usatysfakcjonowana. :D Ambitny plan. ;:172
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Oj Dorotko nie dość, że plan ambitny to jeszcze wystarczy na parę lat! ;:306 o materiałach nie wspomnę :uszy
Na razie ciesz się ogrodem, który zmienia się w cudowne miejsce na ziemi dla Ciebie i Twojej rodziny!
Wierzby już tak mają, a pamiętam jak ktoś opowiadał o szkodniku który je niszczy, może to jego działanie ;:124
Na śnieg jeszcze poczekaj ;:196
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Te plany Dorotko to chyba na parę lat?! :shock:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie plany masz szerokie. To jest rewelacja, bo ja już mam takie niewielkie.
Grazynka ma rację z powtórzeniem roślin. Brakuje mi czegoś za tą tują.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu o tak ambitnie podeszłam do sprawy :;230 , to bardziej marzenia niż plany ;:306 .

Florianie masz rację, może trochę przesadziłam, ale coś się może uda zrobić. Na pewno rozwieźć górę gliny, o której zapomniałam napisać w planach na przyszłość :;230 .

Gosia :D to taki żarcik. Za którą tują?, po lewej , prawej?, a co być tam widziała chętnie wysłucham. Mogę poszerzać , będzie mniej do koszenia i grabienia :;230 .

A jak mowa o grabieniu . Ktoś ostatnio wspominał, że jakoś w tym roku mniej liści. To już było trzecie grabienie. ;:172

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W którą stronę nie spojrzeć, liście, brązowe, dębowe liście :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”