Wszystko o pomidorach cz. 17
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Widziałem, że nie pierwszy raz go uprawiasz. Jak znosi mała ilość światła ? W tym roku go doświetlałeś, a w poprzednich sezonach ? Może spróbuję w przyszłym roku znaleźć mu miejsce na parapecie.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Czy komuś zdarzyło się żeby pomidorek wylazł z ziemi bez liścieni? Czy on ma jakieś szanse ? Żeby nie to że miałam jedyne nasionko z tej odmiany to bym sobie nie zawracała głowy i wywaliła.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- Rowerzysta
U mnie w tym roku sporo podobnych siewek. Wychodzą z ziemi leniwe kikuty w 'kaskach'. Z jednego skorupkę zdjąłem to pokazał liścienie, ale stanął w miejscu. Pozostałych nie ruszałem. Stoją sobie kikuty z kaskiem na końcu. Zastanawiam się skąd się takie przypadki biorą ? Stare nasiona, niedojrzałe, chore ?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam raz taki kikut - do wyrzucenia. Jak liścienie urwane to potrafią liście puścić.
U mnei co roku są w kaskach - jak za płytko wysadzę, albo ziemia za sucha (muszę się pilnować, bo mam tendencję do przelewania). Ale kropla wody na kask i po kilku minutach pęsetą normalnie zdejmują i siewki nei odstają w niczym. Czasem ten kask jest tak jakby mocniej na liścieniach, siewka mniejsza - wtedy to najczęściej jakieś słabe nasiono. Teraz tak mam u jednego liliputa - widać nawet, że nasiono było mniejsze.
U mnei co roku są w kaskach - jak za płytko wysadzę, albo ziemia za sucha (muszę się pilnować, bo mam tendencję do przelewania). Ale kropla wody na kask i po kilku minutach pęsetą normalnie zdejmują i siewki nei odstają w niczym. Czasem ten kask jest tak jakby mocniej na liścieniach, siewka mniejsza - wtedy to najczęściej jakieś słabe nasiono. Teraz tak mam u jednego liliputa - widać nawet, że nasiono było mniejsze.
- Rowerzysta
No ja dzisiaj w którymś starym wątku znalazłem informacje, że jak się za płytko wsadzi nasionko to wychodzą w kaskach. Ja zawsze płytko sieje. O ile z pomidorów samo schodzi to na papryce mocniej się trzyma. Teraz będę wiedział, że należy siać głębiej.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie siał mąż i tez za płytko. No i przy przesuszonej ziemi to nasiono zasycha, zamiast zostać w ziemi. Z papryk jest ciężej, ale też się da. Mam jeszcze do zdjęcia z bakłażana ;/
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja jeszcze nakrywam taką siewkę kieliszkiem i odczekuję kilka godzin zanim biorę sie za próbę ściągania.Alyaa pisze: ↑24 lut 2023, o 12:24 Ale kropla wody na kask i po kilku minutach pęsetą normalnie zdejmują i siewki nei odstają w niczym. Czasem ten kask jest tak jakby mocniej na liścieniach, siewka mniejsza - wtedy to najczęściej jakieś słabe nasiono. Teraz tak mam u jednego liliputa - widać nawet, że nasiono było mniejsze.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Odnośnie kasków to podobnie jak przedmówcy zauważyłem, że jak głębiej sądzę nasiona to problem staje się marginalny.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- duploboss
- 50p
- Od: 17 gru 2022, o 01:30
W jak dużych doniczkach są pomidorki ?przemek1136 pisze: ↑24 lut 2023, o 18:37 Zaczynają kwitnienie pomidorki Vilma (nasiona wyłożone na wacik 13 I 2023 r.).
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
To są małe rośliny i rosną w doniczkach 0,7 l (średnica 12 cm).
- duploboss
- 50p
- Od: 17 gru 2022, o 01:30
Ok, pytałem, bo mam 5 odmian takich maluchów i moje wyglądają dużo skromniej ale to też z tego powodu, że moje rosną w doniczkach 4 L / 21 cm i dlatego wydają się takie małe w porównaniu do Twoich Są trochę młodsze i jeszcze brak kwiatów..przemek1136 pisze: ↑24 lut 2023, o 21:02 To są małe rośliny i rosną w doniczkach 0,7 l (średnica 12 cm).
Pozdrawiam, Jacek