Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Dalu, jestem u Ciebie codziennie, to taki balsam na duszę :). Ta bujna zieleń... niesamowita! Pokochałam białe kwiaty, bo w cieniu wyglądają wyjątkowo i Twój ogród to potwierdza.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Dalu... nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszczę czasu i swobody :oops:
Bo że ogrodu... o tym nawet nie wspomnę :wink:
Jego klimat jest nie do opisania ;:180
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Daluś dawno u Ciebie nie byłam , ale już nadrabiam zaległości, :D psiaczki superowe, a nie wspomnę już o kwiatach ,kwitną Ci też pięknie piwonie, powojniki, róże i wiele innych okazów. Masz ich tak dużo , że nie sposób wszystkich wymienić , szkoda , że nie możemy jeszcze czuć zapachu tych kwiatów , a tylko sobie wyobrazić jak cudnie pachną
pozdrawiam papa :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu
Piękną, starą biała różę pokazałaś ;:196
To chyba jakaś z rodzaju stulistnych, mam podobną upatrzoną koło pracowni , myślałam, żeby ją zaszczepić.
Teraz już raczej nie do kupienia taki rarytas ! Taki wiekowy okaz zwłaszcza. :D :D
Ubawiłam się Twoim stwierdzeniem, że podlane gnojóweczką ...''pięknie śmierdziało'', sąsiad musiał być wniebowzięty :lol:
Odór jest nie do podrobienia i jaka zdrowa mikstura :D ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Daluś Twój ogród to już powiedziałam ma duszę, zapytam ile lat ma? jest przepiękny a jego zakątki bajeczne i tajemnicze - o roślinach nawet nie wspomnę przepiękne.

miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Mam taką lub podobną, starą białą różę. Szkoda, że kwitnie tylko raz, pachnie bardzo przyjemnie.
Taka róża łatwo się rozmnaża przez odrosty, ja dostałam taki odrost dwa lata temu.
Wczoraj też podlewałam róże tym naturalnie "pachnącym" nawozem :roll:
Robię to już wieczorem, smugi zapachu trochę się po ogrodzie ciągną.
Ogród w perspektywie - jak zwykle - uroczy, zadbany.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Dalu jak zwykle pieknie tutaj. Zazdroszcze ostrozek, mnie sie nie udaly. Nie wiem dlaczego nawet nie wzeszly. Pogode masz pyszna. Rozmawiam czesto z warszawskimi przyjacolmi, opowiadali mi o potwornych upalach w ostatnich dniach. Jestem teraz gdzies w centralnej Francji i choc bezchmurne dzis niebo, to cholernie wieje. Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze podobnie pieknych dni. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Dalo
wpadłam powąchać twoje róże :) już ładnie rozkwitły! ;:138
Ale co się stało z liśćmi tej pnącej?
Obrazek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

jakieś robaczki zrobiły sobie ucztę.... u mnie niezauważone małe gąsienniczki w ciągu kilku dni dosłownie zeżarły cały ogromny krzak agrestu :shock: pierwszy raz coś takiego widziałam, jak zrobiłam oprysk to normalnie spadał deszcz gąsienic i ziemia była nimi słana...
A co do ogrodu... piękna bujna zieleń... :) biała różyczka piękna... fajnie móc zawdzięczać takie piękne okazy poprzednik właścicielom i wspominać ile to one przeżyły :)
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

No właśnie,co z tymi robalami :shock: jak chodzę w dzień nic nie widać a rano wstaje to ro i owo podgryzione :(
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

A ja dzisiaj zdemaskowałam larwy obnażacza różówki :evil: ,będzie pryskanko ;:224
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Aszko, robali w tym roku dostatek, ale u mnie w ogrodzie mają dobrze, bo ja z założenia nie stosuję chemii, więc mogą grasować do woli :;230

Alu, to rzeczywiście jakieś gąsienniczki zrobiły sobie wyżerkę, a -co ciekawe - w pobliżu rośnie 10 krzaków róż wielkokwiatowych i te im nie przypasowały :roll:
Mój ogród był zakładany jeszcze przed wojną, więc niektóre roślinki mogą mieć kilkadziesiąt lat :lol: Ale tak jak ja lubię stare domy, tak uwielbiam też stare ogrody...

Ewuś, nie mam pojęcia - wszystko wskazuje na ucztę jakiegoś robaczka, a właściwie całej ich gromady. Próbowałam je pryskać mydłem potasowym z czosnkiem, ale nawet z drabiny ciężko się tam dostać :(

Feluś, na szczęście te upały już się skończyły; teraz jest fajna, przyjazna dla ludzi, roślin i zwierząt pogoda - lekko powyżej 20 stopni i słoneczko na zmianę z chmurkami ;:3
Ostróżki lubię za ich niesamowity, czysto niebieski, rzadko występujący u kwiatów -kolor. W rzeczywistości aż bije po oczach!

Elu, rzeczywiście, ten krzak róży ma mnóstwo odrostów; w ogóle jest bardzo żywotny, na nic nie choruje, kwitnie obficie, nie boi się mrozów. No i ten zapach :P Szkoda tylko, że raz kwitnie....

Taruś, mój dom został zbudowany w 1930 roku, więc prawdopodobnie ogród założono też wtedy, albo niewiele później... Potem miał wielu właścicieli, ale wszystkich bardzo ciekawych -troszkę się interesowałam moimi poprzednikami - więc rzeczywiście można powiedzieć, że ten dom i ogród mają duszę.

Pell,ta róża chyba rzeczywiście jest już nie do kupienia. W naturze nie jest czysto biała, ale leciutko kremowa, śmietankowa, śliczna :lol:
I też chyba lubi moją gnojóweczkę ;:224 Ciekawe, że mi ten -niepiękny przecież zapach- nie przeszkadza; może dlatego, że wiem, że robię dobrze moim roślinkom :?: Niektóre lilie -wkrótce je pokażę- już teraz, przed kwitnięciem budzą podziw swoją wielkością i - że tak to nazwę- solidnością. Mają po 1,5 m wysokości i pędy grube jak...no, nie wiem co, ale grube :heja

Bożenko, dziękuję za wizytę i miłe słowa ;:196 Czerwiec to fajny miesiąc w ogrodzie - dużo kwiatów kwitnie, przede wszystkim róże, no i zieleń jest taka bujna i soczysta :D

Gosiu, wiesz jak to jest - w życiu wszystko ma swoją cenę...Czas i swoboda zostały okupione rezygnacją z tzw. kariery i pieniędzy; mogłam sobie na to pozwolić, bo dzieci mam już dorosłe, ale przez przeszło 25 lat też musiałam nieźle zasuwać.

Marto, ja z miłości do białych kwiatów wręcz zrobiłam białą rabatę. Będę ją sukcesywnie pokazywać, bo niebawem pokaże na co ją stać...

Iduś ;:196

Halinko, moje robale to mają klawe życie :;230

Piwonie podsadzone mi.in. trzykrotkami

Obrazek Obrazek

Kwiaty powojników w zbliżeniu

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Daluś moje robale już nie żyją mam nadzieję,prysnęłam im po oczach :;230
Niebieska trzykrotka też mi kwitnie :heja ,,ale białej nie mam :? ,nowe chciejstwo przez Ciebie :lol:
Piwonie za to u mnie jeszcze w zaciśniętych pąkach :roll:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”