Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
Igor ,hortensje ogrodowe odkrywamy późno,dlatego że mają już zawiązane pąki kwiatowe a one są bardzo wrażliwe na przymrozki.Nawet najmniejszy przymrozek pozbawi Cię kwiatów.Ja odkrywam zwykle w kwietniu ,kiedy nie ma już niebezpieczeństwa wystąpienia przymrozków.Jednak jeszcze może się zdarzyć że trzeba je przykryć na noc, tak jak w ubiegłym roku kiedy na początku maja było u nas -9
Szylwester,hortensji ogrodowych się nie przycina .Wycinamy wiosną tylko suche pędy.Ale na ten temat to już jest napisane dużo stron.Poszukaj w wątku o cięciu hortensji i tam wszystkiego się dowiesz.A "badyle" raczej nie wszystkie były suche,jak odkryjesz to zobaczysz że już mają zielone pąki.One po prostu mają taką urodę.
Szylwester,hortensji ogrodowych się nie przycina .Wycinamy wiosną tylko suche pędy.Ale na ten temat to już jest napisane dużo stron.Poszukaj w wątku o cięciu hortensji i tam wszystkiego się dowiesz.A "badyle" raczej nie wszystkie były suche,jak odkryjesz to zobaczysz że już mają zielone pąki.One po prostu mają taką urodę.
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje hortensję ogrodówki, bukietowe i inne rośliny zasiłam od dwóch lat polimagiem , łyżka czubata na konewkę 5 litrową, co dwa - trzy tyg .
Na początku sezonu podsypuje siarczanem amonu (obniża pH gleby) średnio 1 łyżka stołowa pod roślinę. Moje hortensje rosną bujnie i nawet doczekałam się kwiatków ale to z pewnościa to nie zasługa zasilania ale ciepłej jesieni .
Na początku sezonu podsypuje siarczanem amonu (obniża pH gleby) średnio 1 łyżka stołowa pod roślinę. Moje hortensje rosną bujnie i nawet doczekałam się kwiatków ale to z pewnościa to nie zasługa zasilania ale ciepłej jesieni .
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piszecie o nawożeniu, a ja zapytam o taką rzecz. Mam różową hortensję ogrodową w pojemniku. Dobrze przetrwała zimę, bo stała na klatce schodowej i wypuszcza już mnóstwo zieloności, a i zaczątki pączków są widoczne. Jest posadzona od zeszłego roku w doniczkę, której nie przerosła, więc nie musiałam jej przesadzać. Oczywiście w czasie spoczynku jej nie zasilałam. Rośnie w ziemi uniwersalnej, choć z tego, co czytałam hortensje wolą kwaśniejszą glebę. W sklepie ogrodniczym kupiłam zakwaszacz do gleby : Borówka starter firmy Miflora. On jednorazowo obniża pH gleby o 1 jednostkę. Działa tez jako nawóz, bo zawiera w 100 g 3 g azotu, 1,5 g fosforu, 5 g potasu, 1 g żelaza i 1 g manganu.
Czy nie zaszkodzę mojej hortensji używając tego wynalazku? Myślę, ze czas najwyższy ją zasilić. Czy powinnam zakwasić ziemię raz czy dwa razy? Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
Czy nie zaszkodzę mojej hortensji używając tego wynalazku? Myślę, ze czas najwyższy ją zasilić. Czy powinnam zakwasić ziemię raz czy dwa razy? Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
rapunzel tak na nim napisano? dziwne...rapunzel pisze: Borówka starter firmy Miflora. On jednorazowo obniża pH gleby o 1 jednostkę. Działa też jako nawóz, bo zawiera w 100 g 3 g azotu, 1,5 g fosforu, 5 g potasu, 1 g żelaza i 1 g manganu.
Tradycyjnie polecę do doniczkowców florovit w płynie do kwaśnolubnych NPK 4-6-6+mikro, albo płynny do hortensji NPK 6-4-5+mikro i stosować trzeba z rozwagą, żeby nie zasolić podłoża.
Jakie pH miała ziemia uniwersalna, której użyłaś?
Nie mogłem wytrzymać i odkryłem na chwilkę moje bukietówki, chyba przeżyły, są zielone pączki na każdej
Bukietówek nie trzeba zabezpieczać na zimę
Pozdrawiam. Ewa
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Re: Podstawy o hortensjach
A hortensje bukietowe kiedy zaczynają wytwarzać pąki?
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Alinko, u mnie teraz tylko Bobo ma pąki, inne jeszcze nie. Pąki mogą mieć też Preacox i Early Sensation czy Dolprim, bo są wczesne. Myślę, że na resztę trzeba poczekać kilka tygodni. To zależy też od tego, czy rosną w cieniu czy na słońcu - te na słońcu jednak szybciej kwitną (moje obserwacje).
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
U mnie już są paki! Zaobserwowałam już spore u Anabell i mniejsze u Phantom oraz u Hortensji o kwiatach talerzowych.
Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV