Micha storczyków Kahim cz.2
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Micha storczyków Kahim cz.2
Mówię o storczyku, którego mam od Ciebie - z takimi okrągłymi listkami Jak będzie co pokazać to wrzucę.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Był na pniu. A to źle? To nie jest wieloletnie?
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Borg, nie wiem czy to źle Wg mnie szczepione nie są fajne, natomiast hibiskus wyprowadzony na drzewko wart jest zastanowienia się I takie drzewko na pewno jest wieloletnie
Aaachhh... Widzisz Iwonko... Skleroza To trzymam kciuki, żeby było co pokazywać
Aniu, tyle, że ta cattleyka była przesadzona ponad rok temu Wydaje mi się, że powinna była już kwitnąć, ale czegoś zabrakło ...
A wspomniane pseudobulwy wyglądają tak:
Aaachhh... Widzisz Iwonko... Skleroza To trzymam kciuki, żeby było co pokazywać
Aniu, tyle, że ta cattleyka była przesadzona ponad rok temu Wydaje mi się, że powinna była już kwitnąć, ale czegoś zabrakło ...
A wspomniane pseudobulwy wyglądają tak:
- kahim
No to dwa pytanka na dobry początek dnia
Jakiś czas temu otrzymałam cattleykę NN która mnie trochę niepokoi. Jej stare psb ewidentnie chorują, a ja niebardzo wiem czym je (i jak) potraktować.
Dodam tylko, że najmłodza psb jest w pełni zdrowa i puszcza maleńką psb ( istna telenowela )
A druga sprawa jest taka, że moja miniaturka po tym jak puściła pędzik, postanowiła z oczek nie dać kwiatków, a jedynie z dużo wcześniejszego oczka wyprodukować.. Coś. Czy to może mikro keik na mini?
Jakiś czas temu otrzymałam cattleykę NN która mnie trochę niepokoi. Jej stare psb ewidentnie chorują, a ja niebardzo wiem czym je (i jak) potraktować.
Dodam tylko, że najmłodza psb jest w pełni zdrowa i puszcza maleńką psb ( istna telenowela )
A druga sprawa jest taka, że moja miniaturka po tym jak puściła pędzik, postanowiła z oczek nie dać kwiatków, a jedynie z dużo wcześniejszego oczka wyprodukować.. Coś. Czy to może mikro keik na mini?
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
mnie się wydaje, że to na mini to odbicie a co do kwiatów, ktoś miał kiedyś podobny problem, pęd długo rósł a kwiaty sie nie pojawiały i pomogła zmiana miejsca na jaśniejsze (czy to nie była Janeczka? )
- kahim
- Dufin
Kurcze, faktycznie zastanawiające jest teraz to "odbicie" Kasiu nie pomogę Ci przy katlejkach bo wiesz, że sama mam problem z ich ogarnięciem Te pseudobulwy już były takie brązowe czy to cynamon? Jeśli zmiana nie jest mokra, nie ślimaczy się i dotyczy starych pseudobulw to znając mnie, nie przejęłabym się. Może dlatego, że wiele z moich wygląda znacznie gorzej i nic się z tym nie dzieje, ale nie wiem czy to "profesjonalne" podejście do tematu
- kahim
Brzmi mało profesjonalnie, ale kupuję
To "sypkie brązowawe coś" to nie cynamon. Tzn. może ktoś kiedyś przycynamonił te rany, ale nie wiem kiedy i czy na pewno. W każdym razie cynamonem nie pachnie
Rany są suche, nie ślimaczą się i od momentu jak dostałam roślinkę się nie zmieniły, więc może zastosuję Twoje podejście
A na mini obstawiam keika Ciekawe jak wygląda mikro kejeczek na mini
To "sypkie brązowawe coś" to nie cynamon. Tzn. może ktoś kiedyś przycynamonił te rany, ale nie wiem kiedy i czy na pewno. W każdym razie cynamonem nie pachnie
Rany są suche, nie ślimaczą się i od momentu jak dostałam roślinkę się nie zmieniły, więc może zastosuję Twoje podejście
A na mini obstawiam keika Ciekawe jak wygląda mikro kejeczek na mini
- Dufin
jeśli Cię te rany martwią a pseudobulwy są stare to może zeskrob je do zdrowej tkanki? Ewentualnie możesz je wyciąć, ale wtedy raczej nie będzie szansy na jakiś nowy przyrost w tym miejscu
- kahim
Ja generalnie wolę reanimację w keramzycie ale i w mchu podobno się udaje. Wyglada na dobrze zamocowany, byleby mech nie był za mokry bo ławo przedobrzyć.
- kahim
Mech na zdjęciu praktycznie nie jest wilgotny- kropelki które widać na szkle są efektem spryskiwania
Na dnie jest około 15 cm kamyczków zalane wodą na wysokość ok.10cm, więc liczę na to, że nie będę musiała zwilżać mchu...
Ogólnie to mi się wydaje, że z tego storczyka już nic nie będzie, ale jeszcze dam mu szansę
A dziś kupiłam sobie hybrydke za 5 zł
Na doniczce ma napisane pearlion ...
Noestety ma uschnięte pączuszki i nędzne korzonki, ale łudzę się, że mnie jeszcze pozytywnie zaskoczy
Na dnie jest około 15 cm kamyczków zalane wodą na wysokość ok.10cm, więc liczę na to, że nie będę musiała zwilżać mchu...
Ogólnie to mi się wydaje, że z tego storczyka już nic nie będzie, ale jeszcze dam mu szansę
A dziś kupiłam sobie hybrydke za 5 zł
Na doniczce ma napisane pearlion ...
Noestety ma uschnięte pączuszki i nędzne korzonki, ale łudzę się, że mnie jeszcze pozytywnie zaskoczy
Ojej, prześliczne kwiatki ma (musiałam wygooglać ). Oby się wykurowała roślinka.
Łaciatka też niczego sobie i musi wydobrzeć ;)
Łaciatka też niczego sobie i musi wydobrzeć ;)