Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Całe krzaki.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2014, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
@ ABan
Na łodygach nic się nie dzieje, na liściach są odbarwienia, fotki w tym poście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4774831
ilość plamek na liściach jest stała, nie występują na górnej części rośliny, widoczne są głównie przy mocnym słońcu.
Na łodygach nic się nie dzieje, na liściach są odbarwienia, fotki w tym poście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4774831
ilość plamek na liściach jest stała, nie występują na górnej części rośliny, widoczne są głównie przy mocnym słońcu.
Pozdrawiam, Tomek.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Mam problem z dwoma krzakami. Rosną od siebie w pewnej odległości i są to różne odmiany. Na stożkach wzrostu pojawiły się jakby czarne wzorki. Na dolnych liściach nic się nie dzieje. Nie pasuje mi to do żadnej choroby. Nie przenosi się też na pozostałe krzaki. Czy to może być niedobór jakiegoś mikro? Nie mam zdjęć niestety.
Co moze być powodem pojawiania sie brązowych plam na lisciach pomidorów? Niektóre liście także usychają.
I powiedzcie czy prawdą jest, że należy ucinać boczne pędy/'gałązki' z liśćmi ?
I powiedzcie czy prawdą jest, że należy ucinać boczne pędy/'gałązki' z liśćmi ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kura bez zdjęcia Ci nikt nie powie co to jest. Może to być i ZZ i jakiś niedobór, przesuszenie itp.
Pędy boczne się odrywa pomidorom tzw. wilki, by je prowadzić na 1-3 pędy.
Poczytaj POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady. Może znajdziesz co jest z Twoimi pomidorami.
Pędy boczne się odrywa pomidorom tzw. wilki, by je prowadzić na 1-3 pędy.
Poczytaj POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady. Może znajdziesz co jest z Twoimi pomidorami.
ABan, Chudziak - macie rację w sprawie żółtej mozaiki, sama nazwa wskazuje że powinno być "kraso" na liściach. Pewnie to entomolog. Rodzi to jednak pytanie czy zasilić żelazem ? Nie mam żadnych żółtych liści a tym bardziej wierzchołków , po prostu żółknie kolanko i tracę zawiązki.
Dziś robię oprysk dolistny: florovit do pelargonii + betoksan - chyba można bo to też nawóz w końcu do tego z borem i molibdenen jak się nie mylę.
Pozdrawiam.
Dziś robię oprysk dolistny: florovit do pelargonii + betoksan - chyba można bo to też nawóz w końcu do tego z borem i molibdenen jak się nie mylę.
Pozdrawiam.
Betokson nie na liscie
Mi też żółkną te kolanka i odpadają kwiatki. Od góry liście są zielone według mnie, nie ma przebarwień, tylko od dołu żółkną.
Spryskałam HT i dziś też prysnę. Czytałam że można to łączyć z florovitem, ale można tak że w jednej butelce oba? Czy najpierw jeden a potem drugi?
Spryskałam HT i dziś też prysnę. Czytałam że można to łączyć z florovitem, ale można tak że w jednej butelce oba? Czy najpierw jeden a potem drugi?
Sporządzając ciecz do oprysku dajesz do wody koncentrat HT i florovit.
Co do odpadających kwiatków. Powodów jest multum. Przy doborze odmian trzeba wybierać takie odmiany, które nie sprawiają problemów z nawożeniem , zdrowotnością i wiązaniem. Jak się traktuje sklep ogrodniczy jak jubilera ,to tak jest.
Co do odpadających kwiatków. Powodów jest multum. Przy doborze odmian trzeba wybierać takie odmiany, które nie sprawiają problemów z nawożeniem , zdrowotnością i wiązaniem. Jak się traktuje sklep ogrodniczy jak jubilera ,to tak jest.
Cenna uwaga na przyszły rok.
Rodzice kupowali na rynku krzaczki:)
Dzięki.
Rodzice kupowali na rynku krzaczki:)
Dzięki.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam
Moje pomidory dopadła szara pleśń. Mam w domu miedzian i Topsin M. Czy któryś z tych środków zadziała na to choróbsko. Dodam że objawy póki co zaobserwowałem tylko na kwiatach. Żółte kolanka, brązowy słupek i brązowa (chyba szypułka) no i sam kwiat, który w końcu odpada. Łodygi, owoce i liście są zdrowe.
Moje pomidory dopadła szara pleśń. Mam w domu miedzian i Topsin M. Czy któryś z tych środków zadziała na to choróbsko. Dodam że objawy póki co zaobserwowałem tylko na kwiatach. Żółte kolanka, brązowy słupek i brązowa (chyba szypułka) no i sam kwiat, który w końcu odpada. Łodygi, owoce i liście są zdrowe.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy liście dotknięte alternariozą trzeba usuwać?Czy HT wystarczy potem?
Czy /to tak przyszlościowo/Ridomilem pryska się też liście od spodu...skoro to układowy to wciąga w roślinę i wydawać by się mogło ,ze po wierzchu wystarczy
Czy /to tak przyszlościowo/Ridomilem pryska się też liście od spodu...skoro to układowy to wciąga w roślinę i wydawać by się mogło ,ze po wierzchu wystarczy