Mini Marki nie są różowe i fioletowe. a poza tym Mini mark to nie jest zwykła, bezimienna hybryda, jakich pełno jest w sklepach i kwiaciarniach, tylko jest rzadki i niezwykły. nawet na wystawach nie jest ich za dużo. ale jest piękny i chciałabym, by mój już zakwitł.Tulipan998 pisze:Kurcze , jak na takie maleństwo 50 zł... w zwyz... , ale chyba warto... Tylko że za 2 takie mini marki miał bym 5 "normalnych" falków , albo więcej... . Teraz zdecydowałem że jedna sztuka by mi się przydała na biurko , a na meblach były by falki z wiszącymi pędami. , albo tylko troche podpartymi i cambrie... Bo jednak piekno tych malutkich cudnych kwiatuszków trudno podziwiać z dalsza... Jak by kwitł to by był na biurku , a w spoczynku na parapecie. Lubie miec coś ładnie kwitnacego na biurku w ładnej donicy , najlepiej pieknego storczyka... Mini Mark był by super . będę się rozglądał.. , może Pani w storczyarni bym powiedział że jakby gdzies jechała po storczyki to żeby mi przywiezła... Wdziałęm w storczykarni tez takie malutkie , tylko rózowe i fioletowe.. Może by sprzedała , chociaz w storczykarni się nie kupuje... W każdym bądz razie będę kombinował... .
Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Nie wiedziałem , faktycznie jest w nim cos niezwykłego...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa
no właśnie. on jest niezwykły, choćby dlatego, że ciężko go spotkać. Mini Marki mają tylko 1 kolor. mi się spodobał taki Phal. odkąd go pierwszy raz zobaczyłam. mój jakiś miesiąc temu puścił swoje pierwsze u mnie pędziki, ale mam wrażenie, że stoją w miejscu. mam nadzieję, że urosną. pęd Phal. liodoro też rósł bardzo powoli. a inne pędy mają się raczej dobrze. jeszcze miesiąc temu były takie maleńkie, a już są spore. większość z nich już jest przyczepiona do patyczków. pędzik żółtej Vandy też powoli rośnie. chciałabym, żeby zakwitł.
... a toStorczykowa pisze:no to co? szukałam informacji o bellinie ale nie znalazłam NIC interesującego. tylko kilka fotek i nic poza tym. będę musiała uczyć się na własnych błędach - tak samo uczyłam się uprawy innych storczyków. to najlepsza metoda, nawet lepsza niż czytanie porad. chciałam wiedzieć coś więcej, ale się nie udało i muszę nauczyć się sama.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1024MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Wysłany: Wto 11 Lis 2008 01:38 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Gratuluję prezentu, piękna ta pH. bellina
tłumaczenie http://www.orchidweb.com/OrchidOfWeek.aspx?id=133
Phalaenopsis bellina, formalnie znany jako violacea var. Borneo
Swiatło - najlepiej rośnie przy 800-1000 stopoświecach (czyli 800-1000 x 10,7 lx) przy innych falkach i paphiopedilach, jeśli liście zaczną blednąć lub żółknąc to znaczy ,że ma za dużo światła
Temperatura
Lubią ciepło, w naturze mają całkiem cieplutko, z nocnymi temp, 60-70 stopni Farh.., idealna nocna temp dla kwitnięcia to 65 stopni F.(czyli ok. 18-19 st.Celsjusza) dzienna to 75 st.F lub więcej (czyli 24 st.Cels. lub więcej). Nie jest czyms niezwykłym znaleźć je w temp. 85-90 stopni F (ok.30 i więcej stopni Celsj.) przy bardzo wysokiej wilgotności
Wilgotność Rośliny te wymagają minimum 50%, a 70% wilgotność jest idealna.Phalaenopsis’ów i wszystkie inne storczyki mają otwarte pory-hydatody na spodniej stronie liści, które pozwalaja im absorbować wodę i wydzielać wilgoć z liści. Im wyższa wilgotność tym liście będą mieć więcej turgoru
Woda
Ważne jest aby te rośliny podlewać rano aby liście były suche przez noc. To zabezpieczy przed chorobami grzybowymi. Podlewaj rośliny kiedy będą suche, ale nie pozwól by wyschły na kość pomiędzy podlewaniem
Nawożenie
Te rośliny są znane z szybkiego wzrostu i potrzebują regularnego nawożenia 20:10:20 (jakiś nawóz GrowMore) i wspaniały dla tych roślin i powinien być stosowany stale w ciągu roku, a jesienią i zimą w większym rozcieńczeniu, najczęściej dokarmiać latem przy dużej ilości światła i ciepła,
Szczególnie polecamy „Green Jungle Orchid Food” szczególnie przygotowany do wody destylowanej z odwróconej osmozy lub wody o niskiej alkaliczności –tym nawoź podczas każdego podlewania
Kwitnienie
Zwykle te rośliny potrzebują trochę chłodniejszych i suchszych warunków przed początkiem okresu kwitnienia (…)
Łodyga kwiatowa produkuje kwiaty z roku na rok więc tak długo jak pozostaje zielona na zalecamy jej wycinać, zostaw łodygi a zakwitną w następnym sezonie
Przesadzanie
Phalaenopsis bellina najlepiej rośnie w sphagnum w glinianych doniczkach w Nowej Zelandii, szybciej rosną w sphagnum niż w kawałkach kory
Najlepszą porą do przesadzania jest wiosna lub jesień i rosnąć pod kątem(skosem) jak w naturze aby mogły używać wody porami
- Storczykowa
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Mi by było szkoda pieniędzy, a przede wszystkim rośliny na uczenie się na własnych błędach
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
ja zawsze się uczyłam na własnych błędach. dużo roślin straciłam, ale każda czegoś mnie nauczyła. gdy zaczynałam interesować się storczykami nie miałam internetu, by się czegoś dowiedzieć o storczykach (prawdę mówiąc, teraz też nieczęsto zaglądam na storczykowe strony, ale teraz już przynajmniej coś wiem o storczykach a 4 lata temu nie wiedziałam). obecnie z większością storczykowych problemów, jakie mi się przytrafiają, umiem sobie poradzić, a przynajmniej z tymi, które już mi się kiedyś zdarzyły.
a co do Belliny, chyba nie jest jej aż tak źle, bo puszcza nowy listek. pędziki na Phalaenopsisach mają się dobrze. biały Phalaenopsis jutro lub pojutrze powinien otworzyć pierwszego pąka, bo już chyba zaczyna pękać.
zrobiłam dzisiaj kilka fotek. na jednej z nich widać pęd białego z pąkami.
a co do Belliny, chyba nie jest jej aż tak źle, bo puszcza nowy listek. pędziki na Phalaenopsisach mają się dobrze. biały Phalaenopsis jutro lub pojutrze powinien otworzyć pierwszego pąka, bo już chyba zaczyna pękać.
zrobiłam dzisiaj kilka fotek. na jednej z nich widać pęd białego z pąkami.
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
No , no nieżle 8) . Piekne falki ;:8 Ten z pierwszych 3 fotek jest cudny , chciałem sobie takiego kupic , i widziałem takie ale były takie zwiędnięte i uschnięte korzenie miały.... . Pozdrawiam 8) .
- Storczykowa
tego różowego z pierwszych 3 fotek kupiłam niedawno. mi się też podobał. tam gdzie go kupiłam był mały wybór, większość to takie zwyczajne, nieco już sfatygowane, ale ten był tylko 1, był najbardziej wyrazisty i ciekawy i od razu przykuł moją uwagę. jest nieduży, niewiele większy od miniaturki, ale kwiatów nie ma maleńkich. kwiaty mają 6 cm a pęd ze 28 cm. ale jest ładny.
teraz nie kwitnie mi za dużo storczyków (wszystkie co mi teraz kwitną są na zdj. okna). jak rozkwitną pędy to bedzie kolorowo na obydwóch oknach. już niedługo powinien zacząć kwitnąć biały.
teraz nie kwitnie mi za dużo storczyków (wszystkie co mi teraz kwitną są na zdj. okna). jak rozkwitną pędy to bedzie kolorowo na obydwóch oknach. już niedługo powinien zacząć kwitnąć biały.
- Tulipan998
- Kontakt:
O biały ! vhyba mój ulubiony kolor falków 8) . Mój tez puszcza pęd ale on ma chyba ze 4 cm... . Niech ci obficie kwitnie .
- Storczykowa
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Storczykowa masz piękne storczyki ale więcej pokory!Storczykowa pisze:ja zawsze się uczyłam na własnych błędach. dużo roślin straciłam, ale każda czegoś mnie nauczyła. gdy zaczynałam interesować się storczykami nie miałam internetu, by się czegoś dowiedzieć o storczykach (prawdę mówiąc, teraz też nieczęsto zaglądam na storczykowe strony
Najbardziej szkoda tych straconych
Pozdrowionka ))
- Storczykowa