Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

BEATKO- dziękuję za odwiedziny, w naszym stawie oprócz rybek zamieszkują również gady, gadami tymi są dwa żółwie czerwonolice, jeden większy, drugi mniejszy. Żółwie te trafiły do naszego stawu od wnuka siostry, który hodował je w akwarium ( w cieplarnianych warunkach)w domu, kilka lat temu (5-6 lat) . Żółwie trafiły do stawu tylko na okres letni, lecz nikt je nie potrafił wyłowić ze stawu końcem lata , i zimowały w stawie. Od tamtej pory zadomowiły się w stawie i chyba będą tam przez najbliższe sto lat( staw jest ogrodzony, gdyż rybkami zaczęły się żywić wydry).

Obrazek

Obrazek

ARABELLO- dziękuję za odwiedziny, niestety u nas nie było deszczu, a szkoda, przydał by się ciepły deszczyk, chmury burzowe gnały po niebie, ale żadna nie trafiła w Nokły. Pomidory już się zadomowiły w szklarni, oby tylko nie było większych przymrozków ( oby ich wcale już tej wiosny nie było).

EWO JANINO- dziękuję za odwiedziny, żonkili mamy dużo odmian, jedne już przekwitły, inne dopiero się przymierzają do kwitnienia. Myślę że możesz śmiało już wysadzić wszystkie rośliny ogrodu, zimne noce im nie szkodzą, a mróz raczej do Twojego "Podwórkowego" nie dociera.

WIOSENKO- dziękuję za odwiedziny, sadzonka szczepionego wiązu z pewnością nie jest duża, mam nadzieję że Ci będzie rósł bez problemu, ja będę próbował drugi raz, więcej razy niż dwa, do ogrodu roślin nie sadzę. Chętnie obejrzę Twoją sadzonkę wiązu.

KUBUSIU- dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa o naszym ogrodzie, aby pokazać trochę więcej ogrodu muszę od czasu do czasu "polatać" na wysokości, wtedy więcej widać, istniej tylko niebezpieczeństwo że może mi się "spadochron nie otworzyć".

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, rośliny zasiedlają Nokły sukcesywnie, nie ma przy nich za dużo roboty,przy pomidorach to jest trochę pracy, czekają na mnie sznurki na przywiązanie pomidorów, ale z tym czekam na niepogodę, wtedy można w szklarni robić.

Pracy trzeba trochę włożyć, zwłaszcza teraz przy pracach porządkowych, aktualnie bawię się w malarza, odświeżam pomieszczenia w domku oraz zadaszenie przy ognisku na "cypelku". Jak chce się pracować, to robota się zawsze znajdzie.

Prace renowacyjne domku na ukończeniu, akurat zdążę na przed weekendem majowym i wizyta gości, oto jedna z moich prac malarskich;

Obrazek

A oto następne "podniebne", i nie tylko zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Nokłach, nad rzeką kwitnie kilkanaście drzewek czeremchy, widok wspaniały a zapach upajający, pracując na ogrodzie czuję się jak bym był w środku pszczelej pasieki .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu pięknie jest u Ciebie i podziwiam jaki to duży obszar .
Pięknie kwitną tulipany, trawnik pięknie wypielęgnowany .
Genia
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tadeuszu, piękne żółwie zadomowiły się w Twoim stawie.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Nooo, piękne kolorki w tym domku zastosowałeś- aż chce się przysiąść, by podziwiać efekty pracy ;:138 :wit
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No nie gadaj...aż tak wysokiej drabiny nie ma.... :;230
latasz balonem i tyle....a nam wciskasz kit...że na drabince :uszy

a tak serio-powiedz mi czy zasilasz swoje pomidory czymś????
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, ogród zajmuje rzeczywiście duży obszar , a na takim obszarze to i nachodzić się trzeba, oj trzeba, zwłaszcza że czasami po przejściu kilkudziesięciu metrów, człowiek potrafi zapomnieć po co tyle szedł.

Tulipanów jest w ogrodzie, w tym roku, rzeczywiście dużo. poniżej prezentuje "tulipanowe" zdjęcia.

ROMKU- dziękuję za odwiedziny, żółwie w stawie czują się dobrze, co jedzą, nie wiem, pewnie to samo co ryby, czasami mogą "schrupać" osłabioną rybkę.

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, pokazana, na zdjęciu pomalowana część tarasu, po pomalowaniu zostanie oddzielona od reszty zasłonami z firan, tak by móc spokojnie odpocząć , bez natrętnych much komarów, czy innych skrzydlatych, nazywamy to pomieszczenie "letnim pokojem". W tym pomieszczeniu jak widać jest wersalka i szybko się tam zasypia, gdyż kilka metrów od tego miejsca na rzece obracające się koło wodne, wprowadza stały i miarowy szum wody.

GRAŻYNKO- dziękuję za odwiedziny, ja mam drabiną "stąd, aż do nieba", gorzej jak czasami nie ma jej kto trzymać , wtedy lepiej na tę drabinę wchodzić ze spadochronem, a.......balon, oj, przydał by się, przydał.

Pomidorki od chwili wysiewu nasion do zbioru owoców niczym nie zasilam. Pokarm do pomidorków dostarczam im jesienią przekopując obornik , czy kompost z ziemią ( jesienią na warzywnik dostarczył nam sąsiad trzy rozrzutniki obornika popieczarkowego).

Dzisiaj , już po raz trzeci było koszenie trawnika, na majówkę musi być ali...... w Nokłach .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie kwietniowe zdjęcie przed wyjazdem z działki:

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Tadeuszu
Podziwiam łany cudnych tulipanów :!:
Jestem pod wrażeniem ( jak zawsze :D ) Waszej z Żoną ogromnej pracy i serca włożonego w Ranczo.
Moc mieczyków posadziliście, chyba jeszcze więcej niż w poprzednim roku.
Pozdrawiam serdecznie, ukłony dla Małżonki ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj był piękny, ciepły dzień, wieczorem czeremcha pachniała upojnie,
mam dwie na dole działki, nad rzeką jest też ich mnóstwo.
U Ciebie tulipanowo, trawnik jak zawsze dywanowy :wink:
Fajnie byłoby się po nim poturlać, ale wstyd, jak ktoś patrzy :roll:
Nie wątpię, że letni pokój jest dobry do wypoczynku, szum wody usypia :wink:
Za chwilę maj, pięknie jest :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Oj, tak- pieknie jest ;:138 ;:3
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PELAGIO- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszej pracy w ogrodzie. Z całej siły staramy się z małżonką (i znaczną pomocą córki) ,by ogród był "naszym Rajem na ziemi".Dziękuję za pozdrowienia dla małżonki.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, czeremchy jest u nas w ogrodzie kilkanaście drzewek, bardzo lubię zapach kwiatów czeremchy, jest on bardzo intensywny.Tulipanami, w tym roku obrodziło, gdzie nie sporzy, tam łany tulipanów.
Fajnie byłoby się po nim poturlać, ale wstyd, jak ktoś patrzy :roll:
Dobrze wiesz że u nas nikt nie patrzy, bo to pustkowie, córka się nie wstydzi "turlać" po trawnikowym dywanie.

Obrazek

Obrazek

Zapraszam do "turlania" po trawniku, zdjęć na Forum nie będzie ( chyba że byś sobie życzyła).

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, zgadza się , jest naprawdę pięknie w naszych Nokłach, bo przecież to maj, a za chwilę rozkwitną po tulipanach rododendrony i azalie.

Wczoraj u nas była świątecznie pracowita sobota, każdy z nas w czynie społecznym pracował, oto fotorelacja z naszej sobotniej pracy, kukułka nas non stop "okukiwała"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Praca pełną parą, a już się wydawało, że wszystko gotowe ;:224
Twój trawnik jest, jak rozwinęty z rolki, a pamiętasz te forumkowe zdjęcia po zimie ;:223 O kwiatach nie wspomnę i o czeremchach też ;:108
A jak tam sośnica poradziła sobie z zimą? Może przegapiłąm jakieś informacje ;:224
Cudnie ;:180
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

piękny reportaż z Nokieł, łany kwiatów i rodzinka szczęśliwa, Pozdrowiania dla was.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałyśmy z synową przyjść się poturlać :;230 :;230 , ale trochę popadało, mokra trawa :lol: .
Co się odwlecze ................... .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”