Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Justynko,chwilkę mnie nie było, a tutaj tyyyyyle się dzieje
miltonidium pięknie zakwitło; bardzo mi się podoba ten intensywny kolorek
Trzymam kciuki by cosiki na Stardust okazały się keiczkami
miltonidium pięknie zakwitło; bardzo mi się podoba ten intensywny kolorek
Trzymam kciuki by cosiki na Stardust okazały się keiczkami
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusiu- w sobotę, jak robiłam i pokazywałam Wam fotki przedłużenia pędzika, jeszcze go nie było. Pączek pokazal się z dnia na dzień... Myślę, że zakwitnie
Kasiu- dziękuję
Dorotko- pokazywałam go niedawno. Ale dla Ciebie foteczka będzie poniżej...
Syljed- dziękuję ;) Ja bardziej niecierpliwie czekam na kwiatuszka Bc. Golden Mul...i doczekać się nie mogę...a pączek coraz większy...
JoasiuM- i właśnie o to chodzi...Ja najchętniej rozkleiłabym te pączuszki, bo tak bardzo pragnę zobaczyć "buźkę" ale wiem, że nie wolno...Pozostaje czekać cierpliwie...
Arlet- dziękuję ślicznie ;) Jak będzie rozkwitac u mnie pierwsza katleja, będzie podobny opis... Z ta różnicą, że zamierzam dotrwać do otwarcia pączuszka, a nie...zasnąć...Ciekawe, czy mi się uda
Darku- racja...jedynie nie wiem, czy krasnale mają tak cudne perfumy, jak to miltonidium...
Grażynko - i owszem ;) Ale kwiatuszka Panteriny znamy...i wiemy, jak wygląda. Podobnie z Bc. Golden Mul... Największe emecje są wtey, kiedy się czeka na niespodziankowe kwiaty
Maziuke- mam zamiar założyć trzecią część wątku wraz z otwarciem się pączuszka (pierwszego kwiatuszka u mnie na kkatlejce) na Bc. Golden Mul.... To będzie otwarcie nowego etapu rozwoju mojej kolekcji...
Myślę, że kwiatuszka powinniśmy w przyszłym tygodniu, najpóźniej za dwa tygodnie ujrzeć...
Dorotko - oto fotka mojej pH. panteriny. Trzon roślinki jest chory, ale choroba niezaraźliwa dla innych storczyków. Dwa listki, tak w połowie roślinki odpadły...reszta rośnie(zdjęcie sprzed tygodnia):
Kasiu- dziękuję
Dorotko- pokazywałam go niedawno. Ale dla Ciebie foteczka będzie poniżej...
Syljed- dziękuję ;) Ja bardziej niecierpliwie czekam na kwiatuszka Bc. Golden Mul...i doczekać się nie mogę...a pączek coraz większy...
JoasiuM- i właśnie o to chodzi...Ja najchętniej rozkleiłabym te pączuszki, bo tak bardzo pragnę zobaczyć "buźkę" ale wiem, że nie wolno...Pozostaje czekać cierpliwie...
Arlet- dziękuję ślicznie ;) Jak będzie rozkwitac u mnie pierwsza katleja, będzie podobny opis... Z ta różnicą, że zamierzam dotrwać do otwarcia pączuszka, a nie...zasnąć...Ciekawe, czy mi się uda
Darku- racja...jedynie nie wiem, czy krasnale mają tak cudne perfumy, jak to miltonidium...
Grażynko - i owszem ;) Ale kwiatuszka Panteriny znamy...i wiemy, jak wygląda. Podobnie z Bc. Golden Mul... Największe emecje są wtey, kiedy się czeka na niespodziankowe kwiaty
Maziuke- mam zamiar założyć trzecią część wątku wraz z otwarciem się pączuszka (pierwszego kwiatuszka u mnie na kkatlejce) na Bc. Golden Mul.... To będzie otwarcie nowego etapu rozwoju mojej kolekcji...
Myślę, że kwiatuszka powinniśmy w przyszłym tygodniu, najpóźniej za dwa tygodnie ujrzeć...
Dorotko - oto fotka mojej pH. panteriny. Trzon roślinki jest chory, ale choroba niezaraźliwa dla innych storczyków. Dwa listki, tak w połowie roślinki odpadły...reszta rośnie(zdjęcie sprzed tygodnia):
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj Justynko przyszłam z rewizytą i dziś od rana podziwiam Twoją kolekcję . Masz ogrom prześlicznych storczyków, widać, ze im u Ciebie dobrze, bo są bardzo zadbane i dorodne. Czy możesz mi zdradzić ile sztuk liczy Twoje kolekcja, bo nie trafiłam na taką wzmiankę a widzę, ze jest ich mnóstwo. Świetny pomysł z drewnianą półeczką na łańcuszkach , zawieszoną przy oknie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justysiu mnie cieszy każde kwitnienie, nawet to powtórne. Wtedy wiem,że czuje sie u mnie dobrze.
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko nie mogę się doczekać aż pokażesz kwiatuszek phal. pantherina - moja uparta nie zamierza na razie mnie ucieszyć kwitnieniem, więc u Ciebie się napatrzę :P
Justynko pięknie zakwitało miltonidium
Trzymam kciuki za denrobium i za pH. panterinie
Trzymam kciuki za denrobium i za pH. panterinie
Zapraszam... i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Justynko pięknie rosną u Ciebie roślinki tylko żeby coraz więcej słonka było Gratuluję pędu na Phal. panterinie -czekam na kwiaty no i piękne kwiaty miltonidium i fajny domek zafundowałaś cattleyą mam nadzieję, że się odwdzięczą
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- justus27
AGNESS- witaj milutko u mnie ;) Storczyków mam około 80sztuk, ale ciągle się coś zmienia...
A półeczki w sumie mam trzy i...to za mało.
Grażynko- ja właśnie takowe kwitnienia najbardziej lubię Czasami kwiaty podczas kolejnych kwitnień potrafią zmieniać kształt. I to właśnie lubię w storczykach...
Kasiunieczko- pędzik jest ubiegłoroczny - sklepowy Zasługą moją będzie zatem tylko pączuszek
Goska- dziś są już 3 kwituszki rozwinięte, czyli wszystkie Dziękuję za kciuki, przydadzą się
Venus- roślinki poczuły wiosnę wreszcie Mimo mrozów, jest więcej słońca, a storczyki je kochają
A ja dziś przesadzałam inne roślinki domowe- około 60,70 sztuk. Przy okazji bałaganu... żeby nie sprzątać dwa razy...postanowiłam przesadzić kolejne storczyki: keiczki dendrobium kingianum i Berry Odę; keiczki dendr. anosmum i moje rozrośnięte cymbidium.
Fotki i relacja - poniżej.
A półeczki w sumie mam trzy i...to za mało.
Grażynko- ja właśnie takowe kwitnienia najbardziej lubię Czasami kwiaty podczas kolejnych kwitnień potrafią zmieniać kształt. I to właśnie lubię w storczykach...
Kasiunieczko- pędzik jest ubiegłoroczny - sklepowy Zasługą moją będzie zatem tylko pączuszek
Goska- dziś są już 3 kwituszki rozwinięte, czyli wszystkie Dziękuję za kciuki, przydadzą się
Venus- roślinki poczuły wiosnę wreszcie Mimo mrozów, jest więcej słońca, a storczyki je kochają
A ja dziś przesadzałam inne roślinki domowe- około 60,70 sztuk. Przy okazji bałaganu... żeby nie sprzątać dwa razy...postanowiłam przesadzić kolejne storczyki: keiczki dendrobium kingianum i Berry Odę; keiczki dendr. anosmum i moje rozrośnięte cymbidium.
Fotki i relacja - poniżej.
- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justynko, ale dziś robotę miałaś he he he, ja to uwielbiam, jak zawsze dopadam do przesadzania kwiatów to cała kuchnia moja na pół dnia. Ale tyle naraz, nie wyobrażam sobie takich ilości
- justus27
Miałam keiczki dendr. Berry Oda i dendr. kingianum, posadzone w małych pojemniczkach po deserkach. Oba mają ładne korzonki. Berry Oda, mimo utraty listeczków, ma maleńka mlodą psb.
Oto keiki dendr. kingianum, z dwoma młodymi przyrostami przed przesadzaniem:
Berry Oda w starym "mieszkanku":
Posadziłam je razem do brązowej doniczki plastikowej, mają poobne wymagania temperaturowe, oddzielone od siebie, obrzeżem do trawników:
Na jesienii dostałam z wymiany keiczki dendr. anosmum. Poelsperymentowalam przez zimę z podłożem, dałam mu na wierzch około 1,5cm warstwę spagum. dno - kora wymieszana z drobnym keramzytem i styropianem. Efekt - oszałamiający, korzonki pięknie wrosły w spagnum. Oto ich zdjęcie po ściągnięciu spagnum z ekiczków - cudne, zielone korzonki:
Owo denrobium dostało większy pojemniczek i średniej grubości korę ( z dodatkiem styropianu i keramzytu):
C.d.n.
Oto keiki dendr. kingianum, z dwoma młodymi przyrostami przed przesadzaniem:
Berry Oda w starym "mieszkanku":
Posadziłam je razem do brązowej doniczki plastikowej, mają poobne wymagania temperaturowe, oddzielone od siebie, obrzeżem do trawników:
Na jesienii dostałam z wymiany keiczki dendr. anosmum. Poelsperymentowalam przez zimę z podłożem, dałam mu na wierzch około 1,5cm warstwę spagum. dno - kora wymieszana z drobnym keramzytem i styropianem. Efekt - oszałamiający, korzonki pięknie wrosły w spagnum. Oto ich zdjęcie po ściągnięciu spagnum z ekiczków - cudne, zielone korzonki:
Owo denrobium dostało większy pojemniczek i średniej grubości korę ( z dodatkiem styropianu i keramzytu):
C.d.n.
- justus27
JoasiuM- hihi... u mnie raz w roku jest wielki bałagan Przesadzanie jest wtedy, kiedy pozostałych domowników nie ma w mieszkaniu. Mam spokój i...mogę się skupić. W ciągu roku są maleńkie przesadzania pojedyńczych roślinek lub szczepienia nowych kwiatuszków...
Na koniec cymbidium. No, dał mi w kość ten jegomość... W życiu tak się nie namęczyłam, by "gada" z doniczki wyciągnąć... W końcu, jakimś cudem, udało mi się rozciąć doniczkę.
Fotka w starej, "powyginanej" od korzonków doniczce:
Oto korzonki ( w świetnym stanie), podłoże zajmowało może 1% doniczki...reszta, to korzonki. Jeśli by mnie Ktoś Zapytał, w jakim podłożu rosło, nie umiałabym odpowiedzieć, bo były prawie same korzonki
Teraz jest może 2% podłoża, doniczka tylko o numer większa. Na dnie odrobinę keramzytu się zmieściło, a po bokach korzeni - drobna kora < grubsza, by się nie zmieściła >, w nowej doniczce i podłożu:
Na koniec cymbidium. No, dał mi w kość ten jegomość... W życiu tak się nie namęczyłam, by "gada" z doniczki wyciągnąć... W końcu, jakimś cudem, udało mi się rozciąć doniczkę.
Fotka w starej, "powyginanej" od korzonków doniczce:
Oto korzonki ( w świetnym stanie), podłoże zajmowało może 1% doniczki...reszta, to korzonki. Jeśli by mnie Ktoś Zapytał, w jakim podłożu rosło, nie umiałabym odpowiedzieć, bo były prawie same korzonki
Teraz jest może 2% podłoża, doniczka tylko o numer większa. Na dnie odrobinę keramzytu się zmieściło, a po bokach korzeni - drobna kora < grubsza, by się nie zmieściła >, w nowej doniczce i podłożu:
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko, widzę,że my jakoś zawsze tak razem działamy. Też dzisiaj przesadzałam inne domowe i też przesadziłam cymbidium do nowej donicy ale ja dziś bez fotorelacji, na to już brakło czasu. Jeszcze bratowej pomagałam posiać kilka palet ogrodowych więc poczułam już wiosnę na całego. Niestety u mnie teraz szarówka i jeden pączek na phal. hybrydzie zasycha ale inne dzielnie pęcznieją. Może więc niedługo pokażę coś swojego. Tobie też tego życzę
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Justynko widzę że sporo się napracowałaś i teraz będą szybko rosły żeby zaszczycić cię cudnymi kwiatkami