Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p
Od: 7 sty 2011, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Justynko,chwilkę mnie nie było, a tutaj tyyyyyle się dzieje :tan
miltonidium pięknie zakwitło; bardzo mi się podoba ten intensywny kolorek ;:167
Trzymam kciuki by cosiki na Stardust okazały się keiczkami ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu- w sobotę, jak robiłam i pokazywałam Wam fotki przedłużenia pędzika, jeszcze go nie było. Pączek pokazal się z dnia na dzień... Myślę, że zakwitnie ;:108

Kasiu- dziękuję :D

Dorotko- pokazywałam go niedawno. Ale dla Ciebie foteczka będzie poniżej...

Syljed- dziękuję ;) Ja bardziej niecierpliwie czekam na kwiatuszka Bc. Golden Mul...i doczekać się nie mogę...a pączek coraz większy...

JoasiuM- i właśnie o to chodzi...Ja najchętniej rozkleiłabym te pączuszki, bo tak bardzo pragnę zobaczyć "buźkę" ale wiem, że nie wolno...Pozostaje czekać cierpliwie...

Arlet- dziękuję ślicznie ;) Jak będzie rozkwitac u mnie pierwsza katleja, będzie podobny opis... Z ta różnicą, że zamierzam dotrwać do otwarcia pączuszka, a nie...zasnąć...Ciekawe, czy mi się uda ;:224

Darku- racja...jedynie nie wiem, czy krasnale mają tak cudne perfumy, jak to miltonidium...

Grażynko - i owszem ;) Ale kwiatuszka Panteriny znamy...i wiemy, jak wygląda. Podobnie z Bc. Golden Mul... Największe emecje są wtey, kiedy się czeka na niespodziankowe kwiaty :D

Maziuke- mam zamiar założyć trzecią część wątku wraz z otwarciem się pączuszka (pierwszego kwiatuszka u mnie na kkatlejce) na Bc. Golden Mul.... To będzie otwarcie nowego etapu rozwoju mojej kolekcji...

Myślę, że kwiatuszka powinniśmy w przyszłym tygodniu, najpóźniej za dwa tygodnie ujrzeć...

Dorotko - oto fotka mojej pH. panteriny. Trzon roślinki jest chory, ale choroba niezaraźliwa dla innych storczyków. Dwa listki, tak w połowie roślinki odpadły...reszta rośnie(zdjęcie sprzed tygodnia):

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Justynko przyszłam z rewizytą i dziś od rana podziwiam Twoją kolekcję . Masz ogrom prześlicznych storczyków, widać, ze im u Ciebie dobrze, bo są bardzo zadbane i dorodne. Czy możesz mi zdradzić ile sztuk liczy Twoje kolekcja, bo nie trafiłam na taką wzmiankę :?: :D a widzę, ze jest ich mnóstwo. Świetny pomysł z drewnianą półeczką na łańcuszkach , zawieszoną przy oknie ;:138
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Justysiu mnie cieszy każde kwitnienie, nawet to powtórne. :D Wtedy wiem,że czuje sie u mnie dobrze.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko nie mogę się doczekać aż pokażesz kwiatuszek phal. pantherina - moja uparta nie zamierza na razie mnie ucieszyć kwitnieniem, więc u Ciebie się napatrzę :P
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Justynko pięknie zakwitało miltonidium ;:138
Trzymam kciuki za denrobium i za pH. panterinie
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Justynko pięknie rosną u Ciebie roślinki ;:138 ;:138 tylko żeby coraz więcej słonka było :D Gratuluję pędu na Phal. panterinie -czekam ;:65 ;:65 na kwiaty no i piękne kwiaty miltonidium i fajny domek zafundowałaś cattleyą mam nadzieję, że się odwdzięczą :tan :tan
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS- witaj milutko u mnie ;) Storczyków mam około 80sztuk, ale ciągle się coś zmienia...
A półeczki w sumie mam trzy i...to za mało.

Grażynko- ja właśnie takowe kwitnienia najbardziej lubię :) Czasami kwiaty podczas kolejnych kwitnień potrafią zmieniać kształt. I to właśnie lubię w storczykach...

Kasiunieczko- pędzik jest ubiegłoroczny - sklepowy ;:108 Zasługą moją będzie zatem tylko pączuszek ;:108

Goska- dziś są już 3 kwituszki rozwinięte, czyli wszystkie :D Dziękuję za kciuki, przydadzą się ;:108

Venus- roślinki poczuły wiosnę wreszcie :) Mimo mrozów, jest więcej słońca, a storczyki je kochają ;:108

A ja dziś przesadzałam inne roślinki domowe- około 60,70 sztuk. Przy okazji bałaganu... żeby nie sprzątać dwa razy...postanowiłam przesadzić kolejne storczyki: keiczki dendrobium kingianum i Berry Odę; keiczki dendr. anosmum i moje rozrośnięte cymbidium.
Fotki i relacja - poniżej.
parapetowce
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Justynko, ale dziś robotę miałaś he he he, ja to uwielbiam, jak zawsze dopadam do przesadzania kwiatów to cała kuchnia moja na pół dnia. :D Ale tyle naraz, nie wyobrażam sobie takich ilości :shock:
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam keiczki dendr. Berry Oda i dendr. kingianum, posadzone w małych pojemniczkach po deserkach. Oba mają ładne korzonki. Berry Oda, mimo utraty listeczków, ma maleńka mlodą psb.

Oto keiki dendr. kingianum, z dwoma młodymi przyrostami przed przesadzaniem:

Obrazek

Berry Oda w starym "mieszkanku":

Obrazek

Posadziłam je razem do brązowej doniczki plastikowej, mają poobne wymagania temperaturowe, oddzielone od siebie, obrzeżem do trawników:

Obrazek

Na jesienii dostałam z wymiany keiczki dendr. anosmum. Poelsperymentowalam przez zimę z podłożem, dałam mu na wierzch około 1,5cm warstwę spagum. dno - kora wymieszana z drobnym keramzytem i styropianem. Efekt - oszałamiający, korzonki pięknie wrosły w spagnum. Oto ich zdjęcie po ściągnięciu spagnum z ekiczków - cudne, zielone korzonki:

Obrazek

Owo denrobium dostało większy pojemniczek i średniej grubości korę ( z dodatkiem styropianu i keramzytu):

Obrazek

C.d.n.
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JoasiuM- hihi... u mnie raz w roku jest wielki bałagan :D Przesadzanie jest wtedy, kiedy pozostałych domowników nie ma w mieszkaniu. Mam spokój i...mogę się skupić. W ciągu roku są maleńkie przesadzania pojedyńczych roślinek lub szczepienia nowych kwiatuszków... ;:108

Na koniec cymbidium. No, dał mi w kość ten jegomość... ;:224 W życiu tak się nie namęczyłam, by "gada" z doniczki wyciągnąć... W końcu, jakimś cudem, udało mi się rozciąć doniczkę.
Fotka w starej, "powyginanej" od korzonków doniczce:

Obrazek

Oto korzonki ( w świetnym stanie), podłoże zajmowało może 1% doniczki...reszta, to korzonki. Jeśli by mnie Ktoś Zapytał, w jakim podłożu rosło, nie umiałabym odpowiedzieć, bo były prawie same korzonki :;230

Obrazek

Teraz jest może 2% podłoża, doniczka tylko o numer większa. Na dnie odrobinę keramzytu się zmieściło, a po bokach korzeni - drobna kora < grubsza, by się nie zmieściła ;:224 >, w nowej doniczce i podłożu:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, widzę,że my jakoś zawsze tak razem działamy. Też dzisiaj przesadzałam inne domowe i też przesadziłam cymbidium do nowej donicy ale ja dziś bez fotorelacji, na to już brakło czasu. Jeszcze bratowej pomagałam posiać kilka palet ogrodowych więc poczułam już wiosnę na całego. Niestety u mnie teraz szarówka i jeden pączek na phal. hybrydzie zasycha ale inne dzielnie pęcznieją. Może więc niedługo pokażę coś swojego. Tobie też tego życzę ;:79
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko widzę że sporo się napracowałaś i teraz będą szybko rosły żeby zaszczycić cię cudnymi kwiatkami :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”