Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

forumowicz pisze:Nie dziwie się. Bo ogrodnik z Ciebie cienki,skoro nie wiesz, że nitrofoska zawiera chlor.
no cóż widac nie tylko ja mam braki w wykształceniu :;230 , tyle , że ja jestem tego świadom , panta rhei
tak a'propos tych chlorków i siarczanów które lubisz polecam artykół http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2162
przegaduj sie z profesorami , ja jestem za głupi na to :P
p.s.
tez uważam , że nie ma sensu ciągnąc tej akademickiej dyskusji :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przypuszczam ,gdy stosuje się obornik ,to chloru jest wystarczająco.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Ekopom , hmm to jest dość indywidualna sprawa w która stronę iść, jakoś nigdy nie byłym zwolennikiem nawozów siarkowych i ograniczałem je ile mogłem, osobiście siarka zawsze się kojarzyła z ....... , zapałkami ?? :;230 co by kryptoreklamy nie było.
Ale wychodzi na to , że nawozy z siarką nie służą uprawa pod osłonami (http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=65 ) i zaczyna to stanowić problem. Nie twierdze że chlor jest ok , wszystko można stosować , ale z głową :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

weteran

Z tego, cytowanego przez Ciebie artykułu :
Znacznie częściej obserwuje się przenawożenie tym składnikiem, mające prawdopodobnie związek z użyciem nawozów lub wody zanieczyszczonej chlorkami. Do typowych objawów nadmiaru chloru zalicza się drobnienie liści, jaśniejsze ich zabarwienie, przedwczesne zasychanie i opadanie. Obserwuje się gorszy wzrost korzeni, niekiedy ich zamieranie oraz drobnienie
a tutaj masz skład nitrofoski:
azot całkowity (N) 13,0%
azot azotanowy (NO3) 4,3%
azot amonowy (NH4) 8,7%
fosfor (P2O5) rozpuszczalny w wodzie 40,0%
potas (K2O) rozpuszczalny w wodzie 13,0%
siarka (S) 0,37%
bor (B) 0,011%; miedź (Cu)* 0,019%;
żelazo (Fe)* 0,05%; mangan (Mn)* 0,05%;
molibden (Mo) 0,001%; cynk (Zn)* 0,019%
* mikroskładniki chelatowane EDTA
Widzisz, że potasu tam jest 13 % a siarki jedynie 0,37 %. Wniosek z tego, że potas nie występuje w tym nawozie w formie siarczanowej a chlorkowej KCl. Skoro potasu jest 13 % to z porownania ciężarów atomowych w KCl wynika, że chloru jest 12 %.

Poślizłeś sie kolego na własnym cytacie. Jakos podrywanie dam Ci idzie lepiej niz ogrodnictwo. :;230
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Weteran i forumowicz ;:136 Cenie Was Obu, ale dajcie sobie na luz, bo to zaczyna meczyc :wit
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

forumowicz z Twojej wypowiedzi mam dalej wrażenie , że Ty nie rozumiesz tekstu pisanego , sorry z pewnością to tylko moje wrażenie.
Linki które przytaczałem tycza się nawożenia doglebowego i wpływu S i Cl , nawóz o którym piszemy jest do nawozenia dolistnego, i o takim tez pisałem i o posiłkowaniu się nimi !! , a Twoje złośliwości no cóż. :D , no chyba , że to kompleksy jakieś , ale to nie mój cyrk i nie moje małpy

Rybko , z całym szacunkiem , nie neguje jego wiedzy , nie szukam określeń jakim jest ogrodnikiem, nie stopniuje co mu lepiej wychodzi, etc , baaa wręcz przeciwnie , podkreślam jego wiedzę z zakresu chemii i w sumie nawet ciesz się , ze jest taki ktoś jak on na tym forum :D,
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Ja tez sie bardzo ciesze, ale umowcie sie na ;:136 i wyluzujcie ;:167
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

może kiedyś :D
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

weteran pisze:nawóz o którym piszemy jest do nawozenia dolistnego, i o takim też pisałem
Aha. Chlor szkodzi korzeniom a liściom już nie ?. Masz chłopie poczucie humoru.

:wit :wit
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

sprowadzasz temat do dyskusji akademickiej , dziwie się, ze nie krzyczysz chlor, jak na przykład Ania Kozula pisze o oborniku i gnojówkach ??
a co to inny chlor jest dla Ciebie jako chemika ?? on ma inne właściwości ??
sorry , ale szkoda mi czasu na dyskusje na tym poziomie , dobranoc
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56

Post »

Witam :)

Moje pomidorki koktajlowe oraz malinowe są już coraz ładniejsze i coraz większe niestety obawiam się że przez deszczową pogodę (pada od 2 tygodni z małymi przerwami) zgniją albo zaatakuje ich jakaś pleśń, zaraza itp (najbardziej podatne są chyba malinowe).

Stosowałam zapobiegawczo opryski z preparatu który ma zapobiegać zarazie (w tamtym roku pomidory zaatakowała czarna pleśń zanim zrobiły się czerwone). Opryski zrobiłam wieczorem a rano już przyszła ulewa i wszystko zmyła.
Minęły dwa tygodnie i czy mino deszczowej pogody jeszcze raz zrobić oprysk? (tyle że znowu maja występować opady i znowu mi zmyje preparat)??
Czy Waszym zdaniem wystarczy jeśli preparat pobędzie na pomidorach chociaż kilka godzin ??

Czy miedzianem też opryskać?
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Moje malinowe karłowe wreszcie dostają koloru :)
Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A oto mój dzisiejszy ,"pierwszy poważny" zbiór pomidorów;

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”