Bób cz.2
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bób cz.2
Dopiero w strąkach. I może o te robaki chodzi.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Jak wcześnie posiejesz/posadzisz to robaków nie będzie. Tyczy to również grochu.
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jutro chciałem wysiać bób (Figaro). Przy kilku 50 gramowych opakowaniach nie miałem pytań, byłem spokojny ;-) W tym roku nazbierałem jednak ok. 10kg nasion i wolałbym to zrobić prawidłowo. W jaki sposób zaprawić nasiona ? O zaprawach T itp słyszałem, jednak jako totalny ŚORofob nie zdecyduję się na nie. Próbnie nastawiłem 1kg nasion do moczenia i jutro chcę potraktować to 0,03% roztworem nadmanganianu potasu. Może być ? Bób chcę posadzić w rzędach naprzemiennie z czosnkiem.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Bób i czosnek zbyt różnią się siłą wzrostu, żeby sadzić te rośliny naprzemiennie. Bób zagłuszy czosnek lub musisz zostawić bardzo duże odległości między rzędami co mija się z celem. A mszyce i tak przyjdą.Rancho-Relaxo pisze:Jutro chciałem wysiać bób (Figaro). Przy kilku 50 gramowych opakowaniach nie miałem pytań, byłem spokojny ;-) W tym roku nazbierałem jednak ok. 10kg nasion i wolałbym to zrobić prawidłowo. W jaki sposób zaprawić nasiona ? O zaprawach T itp słyszałem, jednak jako totalny ŚORofob nie zdecyduję się na nie. Próbnie nastawiłem 1kg nasion do moczenia i jutro chcę potraktować to 0,03% roztworem nadmanganianu potasu. Może być ? Bób chcę posadzić w rzędach naprzemiennie z czosnkiem.
podjadek pisze:Jak wcześnie posiejesz/posadzisz to robaków nie będzie. Tyczy to również grochu.
Pierwszy raz o tym słyszę. Ale jeśli tak mówisz, to widocznie tak jest.
Dziękuję za pomoc.
-
Chyba żartujesz. Ja zaniechałam sadzenie bobu właśnie przez to, że był często robaczywy.gicor pisze:Robaki w bobie to rzadkosc.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
Przemku siałeś w domu czy w tunelu? On tam będzie już docelowo? Chciałabym wsadzić kilka sadzonek do szklani na próbę.
-
W tym roku bawię się na kilka sposobów. W tuneliku mam tylko 2 rzędy bobu (ok. 30 sadzonek) a nasiona wysiewałem w domu do pierścieni/doniczek-plon w tunelu jest wczesny ale niższy prawie o połowę niż w gruncie.. Bawię się też w podkiełkowywanie nasion i dopiero jak widać kiełki nasiona przenoszę do pierścieni (ale to już ma miejsce w tunelu). Jutro planuję wysiać 2 rzędy bobu bezpośrednio do gruntu (suche nasiona) i 2 rzędy podkiełkowane nasiona. Prawdopodobnie całość nakryję siatką ochronną.
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
Spróbuje więc tak jak Ty. W jednej paczce mam 28 nasionek. Moczysz nasiona wcześniej?
-
Po raz pierwszy, w tym roku część nasion moczę przed siewem (to właśnie podkiełkowywanie).
2 dni temu wsiałem 14 nasion na rozsadę, za parę dni wsieję też bezpośrednio do gruntu. W opakowaniu trafiły mi się 2 nasiona z dziurkami, wyrzuciłem je, nie wiem czy dobrze zrobiłem, jednak wolałem nie ryzykować.
Przemku ładne roślinki, jaki rozstaw zastosowałeś? Wydaje się być on spory, chociaż pewnie zdjęcie przekłamuje.
Swoją drogą to kupiłem obornik koński granulowany. Prawdopodobnie kupię też saletrzak (podpatrzyłem od forumowicz), żeby dać bobowi na start azotu. Polecacie jeszcze coś? Jakiś florovit może? Tylko nie wiem jaki ;)
Przemku ładne roślinki, jaki rozstaw zastosowałeś? Wydaje się być on spory, chociaż pewnie zdjęcie przekłamuje.
Swoją drogą to kupiłem obornik koński granulowany. Prawdopodobnie kupię też saletrzak (podpatrzyłem od forumowicz), żeby dać bobowi na start azotu. Polecacie jeszcze coś? Jakiś florovit może? Tylko nie wiem jaki ;)