Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

Dopiero w strąkach. I może o te robaki chodzi.
Klucha
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 cze 2005, o 18:46

Post »

Tak. Właśnie o te mi chodziło. Robaczywe strąki bobu.
Czym pryskać by temu zapobiec?
-
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Jak wcześnie posiejesz/posadzisz to robaków nie będzie. Tyczy to również grochu.
Awatar użytkownika
Rancho-Relaxo
50p
50p
Od: 1 lis 2014, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jutro chciałem wysiać bób (Figaro). Przy kilku 50 gramowych opakowaniach nie miałem pytań, byłem spokojny ;-) W tym roku nazbierałem jednak ok. 10kg nasion i wolałbym to zrobić prawidłowo. W jaki sposób zaprawić nasiona ? O zaprawach T itp słyszałem, jednak jako totalny ŚORofob nie zdecyduję się na nie. Próbnie nastawiłem 1kg nasion do moczenia i jutro chcę potraktować to 0,03% roztworem nadmanganianu potasu. Może być ? Bób chcę posadzić w rzędach naprzemiennie z czosnkiem.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Rancho-Relaxo pisze:Jutro chciałem wysiać bób (Figaro). Przy kilku 50 gramowych opakowaniach nie miałem pytań, byłem spokojny ;-) W tym roku nazbierałem jednak ok. 10kg nasion i wolałbym to zrobić prawidłowo. W jaki sposób zaprawić nasiona ? O zaprawach T itp słyszałem, jednak jako totalny ŚORofob nie zdecyduję się na nie. Próbnie nastawiłem 1kg nasion do moczenia i jutro chcę potraktować to 0,03% roztworem nadmanganianu potasu. Może być ? Bób chcę posadzić w rzędach naprzemiennie z czosnkiem.
Bób i czosnek zbyt różnią się siłą wzrostu, żeby sadzić te rośliny naprzemiennie. Bób zagłuszy czosnek lub musisz zostawić bardzo duże odległości między rzędami co mija się z celem. A mszyce i tak przyjdą.
Klucha
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 cze 2005, o 18:46

Post »

podjadek pisze:Jak wcześnie posiejesz/posadzisz to robaków nie będzie. Tyczy to również grochu.

Pierwszy raz o tym słyszę. Ale jeśli tak mówisz, to widocznie tak jest.
Dziękuję za pomoc.
-
iryska2
50p
50p
Od: 4 mar 2015, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gicor pisze:Robaki w bobie to rzadkosc.
Chyba żartujesz. Ja zaniechałam sadzenie bobu właśnie przez to, że był często robaczywy.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek

W końcu pierwsza rozsada trafiła do gruntu w tunelu.
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

Przemku siałeś w domu czy w tunelu? On tam będzie już docelowo? Chciałabym wsadzić kilka sadzonek do szklani na próbę.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku bawię się na kilka sposobów. W tuneliku mam tylko 2 rzędy bobu (ok. 30 sadzonek) a nasiona wysiewałem w domu do pierścieni/doniczek-plon w tunelu jest wczesny ale niższy prawie o połowę niż w gruncie.. Bawię się też w podkiełkowywanie nasion i dopiero jak widać kiełki nasiona przenoszę do pierścieni (ale to już ma miejsce w tunelu). Jutro planuję wysiać 2 rzędy bobu bezpośrednio do gruntu (suche nasiona) i 2 rzędy podkiełkowane nasiona. Prawdopodobnie całość nakryję siatką ochronną.
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

Spróbuje więc tak jak Ty. W jednej paczce mam 28 nasionek. Moczysz nasiona wcześniej?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po raz pierwszy, w tym roku część nasion moczę przed siewem (to właśnie podkiełkowywanie).
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

2 dni temu wsiałem 14 nasion na rozsadę, za parę dni wsieję też bezpośrednio do gruntu. W opakowaniu trafiły mi się 2 nasiona z dziurkami, wyrzuciłem je, nie wiem czy dobrze zrobiłem, jednak wolałem nie ryzykować.

Przemku ładne roślinki, jaki rozstaw zastosowałeś? Wydaje się być on spory, chociaż pewnie zdjęcie przekłamuje.

Swoją drogą to kupiłem obornik koński granulowany. Prawdopodobnie kupię też saletrzak (podpatrzyłem od forumowicz), żeby dać bobowi na start azotu. Polecacie jeszcze coś? Jakiś florovit może? Tylko nie wiem jaki ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”