Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

Vidarius pisze:a jeśli mam same bluecropy i są obok siebie to będą z tego jakies owoce czy raczej nie?
Ja mam same bluecrop i krzaczki uginały się od owoców. :heja
Przyrosty już teraz nowych pędów są ogromne, kilka ma po 120 cm, no i dużo mniejszych.
BOŻENA
Vidarius
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2012, o 15:53

Post »

kupiłem je 3 letnie przez allego,sadzonki mają obecnie od 10 do 25 cm,czy w przyszłym roku byłyby już owoce?
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

Vidarius pisze:kupiłem je 3 letnie przez allego,sadzonki mają obecnie od 10 do 25 cm
Skoro borówki mają 10-25 cm wysokości to chyba 1 roczne ( najprawdopodobniej ).
Borówki 3 letnie to powinny mieć w czasie zakupu 40-70 cm ( uwzględniając cięcie na rozkrzewienie ), ponieważ przyrosty roczne borówki to ponad 50 cm łodygi.
BOŻENA
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Największy pęd w tym roku, udał się na blucropie, 72 cm i dalej rośnie, ale ogólnie ten rok był ciężki, upały kilka razy spaliły końcówki pędów, nie tylko na borówkach, morele i grusze też mi ucierpiały od słońca...
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Podzielcie się...kiedy i czym zasilacie krzaczki.ja nie nawożę,ale u mnie takich przyrostów nie ma
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawożenie to jedno, i tak borówka jest mało wymagająca, ważne jak przygotowane podłoże, prześwietlanie jej, jaka odmiana, sporo o tym jest we wcześniejszych postach :wink:
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

danutka66 pisze:Podzielcie się...kiedy i czym zasilacie krzaczki.ja nie nawożę,ale u mnie takich przyrostów nie ma
Zachęcam do przeczytania tego wątku od początku ... :D
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
rozykwiat
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2012, o 15:22

Post »

jeśli chodzi o mnie to nie nawożę zbyt dużo, daję zakwaszacz w kuleczkach raz na dwa lata-polecili mi w sklepie, powiedzieli, że ten wodnisty za szybko spływa, a w kuleczkach wolno się rozkłada i boróweczki czerpią z niego cały czas:)
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Vidarius pisze:kupiłem je 3 letnie przez allego,sadzonki mają obecnie od 10 do 25 cm,czy w przyszłym roku byłyby już owoce?
Ja również kupiłam przez ale... i tez takie po pierdółki dostałam nawet komentarza nie wystawiłam bo musiałby być negatywny- o czym sprzedającego poinformowałam
Bo-enka pisze: Skoro borówki mają 10-25 cm wysokości to chyba 1 roczne ( najprawdopodobniej ).
Borówki 3 letnie to powinny mieć w czasie zakupu 40-70 cm ( uwzględniając cięcie na rozkrzewienie ), ponieważ przyrosty roczne borówki to ponad 50 cm łodygi.
Dokładnie tak jak piszesz Bozenko tak powinny wyglądać krzaczki - niestety co innego było w opisie aukcji a co innego w rzeczywistości. Nie było nawet choćby kawałka zdrewniałego pędu :twisted:
Z reguły borówki kupuje w szkółce roślin jagodowych pod Łodzią- niestety akurat nie mieli tych odmian które chciałam nabyć i się skusiłam na zakup przez al... ;:14
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też w kwietniu kupiłem kilka trzylatków, na alledrogo, poniżej earliblue miała około 40cm:

Obrazek

Tak wygląda dziś po czterech miesiącach, najwyższy pęd ma 125 cm, dalej rośnie:

Obrazek

Listki wystające z pod maty to odkłady, porobiłem w każdej borówce, wszystkie mają korzenie już, na wiosnę rozsadzam o ile nie wymarzną.
Jak dziś mierzyłem, rekordzistą jest bluecrop, przyrost najwyższego pędu 117 cm, zaraz za nim darow, niewiele mniej, reszta przyrosty od 70-80 cm. Nie obyło się bez strat, cztery krzaki padły-podejrzewam szarą pleśń, z pozostałymi krzakami walczyłem półtorej miesiąca, ale się udało.

Borówkom starym nic nie było, oprócz kilkukrotnych odwiedzin mszycy czarnej, te szybko lokalizowałem dzięki mrówkom,
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

mr25ur Jak Ty sadzisz tą borówkę? Te deski to jest tylko jako obrzeże? czy głębiej. I ta ma ta taka beżowa... z czego ona jest?
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deski to kołnierz, mata to niby agrotkanina beżowa, aczkolwiek dla mnie przypomina materiał tapicerski...
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Kołnierz... niewiele mi to mówi... . W jakim celu jest ten kołnierz ? On ma jakieś zadanie czy ma stanowić obrzeże?
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrzeże, ma kilka zadań, chroni przed przerastaniem chwastami, jest wykończeniem ścianek, dna dołu wyścielonego agrotkaniną, woda po deszczu nie wypłukuje nawozu, ani nie nanosi innych cudów, nie wypłukuje deszcz torfu czy trocin, ułatwia mocowanie maty z wierzchu, wkręcam tam haczyki do odginania pędów, tak borówkę też da się ładnie odciągać i rozchylać, itp. :wink:
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

mr25ur pisze:Obrzeże, ma kilka zadań, chroni przed przerastaniem chwastami, jest wykończeniem ścianek, dna dołu wyścielonego agrotkaniną, woda po deszczu nie wypłukuje nawozu, ani nie nanosi innych cudów, nie wypłukuje deszcz torfu czy trocin, ułatwia mocowanie maty z wierzchu, wkręcam tam haczyki do odginania pędów, tak borówkę też da się ładnie odciągać i rozchylać, itp. :wink:
Niezły patent ;:333
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”