Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Vandy, które widziałam w LM były może troszeczkę ciemniejsze od tych co pokazujesz.
Można się rozkochać we Vandziach, śliczne są te Twoje Vandeczki. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta Vandzia też jest dośc ciemna, ale na zdjęciu tego nie widac, bo lampa bardzo rozjaśnia. Ma falbanki na płatkach i jest przecudna. A niebieska już niestety przekwita :(. Ona zawsze dość krótko kwitnie, może ze 3 tygodnie, czasami miesiąc, ale nigdy dłużej.
A dużo Phalaenopsis zaczyna coś puszczać z oczek posmarowanych keiki pastą, ciągle nie wiem, czy to keiki, bo przyrastają zbyt powoli. Nawet tetraspis coś puszcza, oby to było keiki, szkoda, ze tylko jedno... jakby były 2, to jedno bym mogla sprzedać. Ale jak to jedno coś urośnie i to będzie keiki, to na 100% zostawię je sobie, bo chcę mieć 2 tetraspisiki.
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Dusiu Piękne zdjęcia robisz. ;:138
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Dusiu ,Vanda piękna.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj porobiłam jeszcze trochę zdjęć kwitnącym Phalaenopsis, zaraz je pozmniejszam i wstawię.
Rozwinął dzisiaj pączuszka Phal. violacea x amboinensis x spica, mimo, że jest na środku pokoju, a więc dośc daleko do okien. Myślałam, ze zrzuci pąki, ale jeden już otworzył i następny zaczyna. Kwiatuszki są mniejsze niż ostatnio, ale są. Hybrydy Phal. mają coraz większe pędziki i pąki, niedługo zaczną się kwitnienia :).
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Dusiu czekam na zdjęcia już się ;:152 ;:152 na Phal. violacea x amboinensis x spica ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phal. violacea x amboinensis x spica to bardzo rzadki storczyk, próbuję na nim wyhodowac keiki :). Na razie rozwija kwiatuszki na przedłużeniach starych pędów.
Porobiłam zdjęcia części obecnie kwitnących u mnie storczyków. Do niektórych dość cięzko się dostać, więc nie wszystkim zrobiłam, ale kwitnie mi teraz 9 Phal. i 2 Vandy, ale niebieska już przekwita. Zaczyna kwitnąć Phal. pink panther, ten, co ma keika. Teraz będzie kwitł na 3 starych pędach, puszcza jeszcze 3 nowe: 2 na sobie i 1 na keiku.

A oto zdjęcia:

Kwiatuszek violacea x amboinensis x spica:
Obrazek

Obrazek

Żyłkowany:
Obrazek

Pomarańczowy woskowy:
Obrazek

Phal. valera:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bordowy, woskowy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żółty Phal.:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Dusia będę się powtarzać, ale co tam :D cudowne robisz fotki swoim cudownym storczykom ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Dusiu Wszystkie są śliczne :!: Phal. valera jest najładniejszy. ;:167 Pokaż jeszcze zdjęcia Phal. pink panther. :heja
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Super, że Ci tyle kwitnie!
A jak Twoje luedemanniana? Ja dzisiaj na mojej znalazłam 4ty pędzik :heja
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja lueddemaniana puszcza 1 nowy pęd i wydłuża te 2 stare, z którymi już przyszła. Przez 1,5 roku stały w miejscu, tera dopiero ruszyły.
A Phal. valera ma bardzo duży kwiat, nigdy nie miał takich wielkich. Jest prawie 2 razy większy niż kupny, ma 8 cm.
Pink panther jeszcze nie rozwinął całkiem pąka, ale jutro może już będzie.

A Phal. lea marie salazar niestety bardzo przywiotczał. Od początku miał kiepskie korzonki, to była ostatnia roślina, więc nie bylo w czym wybierać :(. Nie wiem, co zrobić, by puścił więcej korzeni.
mala06
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 12:37

Post »

Witaj Dusiu :wit już od daaawna podpatruje Twój wątek i w końcu nieśmiało dopnę się do niego :wink: Żadnych rad w sprawie uprawy storczyków raczej ode mnie nie otrzymasz :) bo jestem laikiem w porównaniu z Tobą ale piszę tak bo bardzo chciałam Ci podziękować, że są na tym forum takie właśnie osoby jak TY, które służą pomocą i radą młodszym członkom forum ;:196 Muszę przyznać, że zdjęcia robisz naprawdę znakomite a Twoja liczna kolekcja robi wrażenie.

Wszystkie pięknie kwitną a ten pomarańczowy woskowy ma niesamowicie ciepły, słoneczny kolor.
pozdrawiam mala06 :wink:
"Kwiat jest uśmiechem rośliny."
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Dusiu brawa ;:63 ;:63 ;:63 za fotki i śliczne kwitnienia :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Super fotki, a Vanda jest niezwykłej urody :P
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mala06 pisze:Witaj Dusiu :wit już od daaawna podpatruje Twój wątek i w końcu nieśmiało dopnę się do niego :wink: Żadnych rad w sprawie uprawy storczyków raczej ode mnie nie otrzymasz :) bo jestem laikiem w porównaniu z Tobą ale piszę tak bo bardzo chciałam Ci podziękować, że są na tym forum takie właśnie osoby jak TY, które służą pomocą i radą młodszym członkom forum ;:196 Muszę przyznać, że zdjęcia robisz naprawdę znakomite a Twoja liczna kolekcja robi wrażenie.

Wszystkie pięknie kwitną a ten pomarańczowy woskowy ma niesamowicie ciepły, słoneczny kolor.
pozdrawiam mala06 :wink:
Bardzo się cieszę, że masz o mnie tak dobre zdanie :). Lubię udzielać porad dotyczących Phalaenopsis i Vanda, sprawia mi przyjemnośc, jak mogę komuś pomóc przy storczykach. Na niektórych forach nie chcą odpowiadać na pytania, tylko odsyłają do wczesniej napisanych treści, ale ja uważam, że każdy storczyk i problem z nim jest inny i należy go traktować indywidualnie, a nie odsyłać do postów dotyczących czegoś innego.

I bardzo się cieszę, że tak się wam podobają zdjęcia :). Miło jest wchodzić na forum i czytać takie miłe wpisy. Robienie zdjęć i pokazywanie ich tu jest przyjemnością :).
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”