ROSA-pw
Agnieszko-pod wodę jak najbardziej
kupiłam dwa bakłażany i szukałam dawno już wypróbowany i pyyyszny przepis,cyt
Ja podam wersję wg Labki forumkowej
Przekroić na pól..lekko wydrążyć..(nie wywalac wydrązonego.).. połozyc wszystko obok siebie na talerzu..i dobrze obsypac solą wszystko.
po 20 minutach tak około.. spłukac sól
farsz
duszona cebula, zesmażony boczek surowy wędzony, pieczarki lub boczniaki..pomidory z puszki krojone
inne jakieś wedle uznania..no i doprawić wg smaku
farsz robisz osobno.. opłukany i posmarowany oliwą bakłażan wypełniasz farszem...okrywasz folią i zapiekasz aż będzie gotowy..zobaczysz to..bo widać po nim..zmienia się na szklisty jakby..
pod koniec dodajesz dowolny ulubiony ser i chwile jeszcze żeby się roztopił..
zielenina jakaś do smaku.. i szamanko..

[/quote]