Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2014, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Nie miałem tego ogród2001 wiec dałem potafoske z szczypta siarczanu amonu. Jutro jak nie bedzie padac to podleje z dodatkiem gnojówki. Bo jak na razie to u mnie pogoda tropikalna, co drugi dzien deszcz przy czym wysoka temp i slońce.
A ta gnojówka to z czego robiona.Widzę że ostro wzięła ciebie uprawa dyni.Niestety to jest po pewnym czasie uzależnienie chorobliwe. Joanna
Warriortbg żeby coś podpowiedzieć muszę trochę wiedzieć. Co to znaczy posypałeś? Czyli ile, na jakiej wielkości krzak itd.
Z czego ta gnojówka i jakie stężenie stosujesz (np. jak ją przyrządzasz ). W jakiej fazie są twoje krzaczki, już coś zawiązały czy jeszcze nie?
Z czego ta gnojówka i jakie stężenie stosujesz (np. jak ją przyrządzasz ). W jakiej fazie są twoje krzaczki, już coś zawiązały czy jeszcze nie?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2014, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może lepiej wyraziłbym sie pisząc gnojowica. Wszystko co ląduje w dużym oborniku czyli odchodu krów, świń, kur, królików, słoma, i inne organiczne z przewagą tego pierwszego. I to sobie fermentuje, obornik jest wywożony na pola i ogród jesienią a gnojowica najcześciej na łąkę.
Miał ktos do czynienia z taka ciecza? Oprócz gnojowicy używam od czasu do czasu florowitu ale to raczej oprysk na liście.
Adik, z tym nawozem to juz nie wazne. A krzaków mam kilka, i niektore 2 w jednym dołku, z tego względu że na poczatku wsialem dynie, aby po prostu sobie rosła i była. Dopiero później sie tym zainteresowałem i na poważnie sie za to wezme w przyszlym roku. Ale w ramach zbierania dośw. Na pzyszly rok, zostawiłem 2 pedy głowne, gdzie na jednym dynka zakwitla 19 i jutro, a na drugim dzisiaj. Na innych krzakach sa juz zawiazane dynki wielkosci pilki do siatki ale w odleglosci nie wiekszej jak 1,5 od korzenia.
Ciekawe czy ktos mial doscwiadczenie z taka gnojowka.
Miał ktos do czynienia z taka ciecza? Oprócz gnojowicy używam od czasu do czasu florowitu ale to raczej oprysk na liście.
Adik, z tym nawozem to juz nie wazne. A krzaków mam kilka, i niektore 2 w jednym dołku, z tego względu że na poczatku wsialem dynie, aby po prostu sobie rosła i była. Dopiero później sie tym zainteresowałem i na poważnie sie za to wezme w przyszlym roku. Ale w ramach zbierania dośw. Na pzyszly rok, zostawiłem 2 pedy głowne, gdzie na jednym dynka zakwitla 19 i jutro, a na drugim dzisiaj. Na innych krzakach sa juz zawiazane dynki wielkosci pilki do siatki ale w odleglosci nie wiekszej jak 1,5 od korzenia.
Ciekawe czy ktos mial doscwiadczenie z taka gnojowka.
Dobra to odpowiem generalnie: potafoski dynie nie poczują przynajmniej nie te siane w tym roku
W tym momencie to jedynie jakies nawozy dolistne mają sens ewentualnie saletra potasowa (też jest łatwo rozpuszczalna w wodzie można nią podlać) która działa "natychmiast". Generalnie nawozy sypkie w uprawie dyni mają sens wczesną wiosną najlepiej przedsiewnie, bo po pierwsze zdążą się uaktywnić a po drugie wymagają mieszania z glebą a gdy krzaczek rośnie można przez takie mieszanie naruszyć korzenie.
Co do gnojowicy to zawiera ona najczęściej przewagę azotu co akurat w tej fazie wzrostu może zaszkodzić (przesunąć fazę zawiązywania). Swoją drogą ciekawa gnojowica skoro pochodzi od tylu zwierząt jednocześnie
.
Florovit uważam za placebo ogrodnika przynajmniej w stężeniach podanych na opakowaniu, ale to tylko moje zdanie i proszę się nie sugerować.![wybij ;:124](./images/smiles/bangin.gif)
![niepewny ;:218](./images/smiles/unsure.gif)
W tym momencie to jedynie jakies nawozy dolistne mają sens ewentualnie saletra potasowa (też jest łatwo rozpuszczalna w wodzie można nią podlać) która działa "natychmiast". Generalnie nawozy sypkie w uprawie dyni mają sens wczesną wiosną najlepiej przedsiewnie, bo po pierwsze zdążą się uaktywnić a po drugie wymagają mieszania z glebą a gdy krzaczek rośnie można przez takie mieszanie naruszyć korzenie.
Co do gnojowicy to zawiera ona najczęściej przewagę azotu co akurat w tej fazie wzrostu może zaszkodzić (przesunąć fazę zawiązywania). Swoją drogą ciekawa gnojowica skoro pochodzi od tylu zwierząt jednocześnie
![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
Florovit uważam za placebo ogrodnika przynajmniej w stężeniach podanych na opakowaniu, ale to tylko moje zdanie i proszę się nie sugerować.
![wybij ;:124](./images/smiles/bangin.gif)
Jak to dobrze być cierpliwym i nie spieszyć się.Mam 100l gnojowicy,zużyje ją przed posianiem poplonu.Gnojowica z granulatu bydlęcego.Teraz idzie 9-9-24.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Błażejku
Aż zazdroszczę Wam dyń - naprawdę okazałe kolosy,
A moja aż wstyd
nic nie będzie ,może jakieś kurze jajka w tym roku
Susza i nic nie rośnie.
Będę podglądać![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Aż zazdroszczę Wam dyń - naprawdę okazałe kolosy,
A moja aż wstyd
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
Susza i nic nie rośnie.
Będę podglądać
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Piękna dyńka Marku
Mojej zrobiłem właśnie parawanik ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Marcoo16
- 1000p
Dzięki
Zobaczymy na ile ją stać ![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
Pozdrawiam Marek
- BobejGS
- Kontakt:
Wszystko na spokojnie, będzie rosła w oczach ![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)
![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)
- Marcoo16
- 1000p
Oby, Błażej, oby
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Pozdrawiam Marek
Szykuje się większa ulewa,możliwe nawet gradobicie.Nauczona poprzednim zabezpieczyłam dynie dużym parasolem nisko zawieszonym.Powinno wystarczyć,pędy musza sobie same poradzić. Joanna
- BobejGS
- Kontakt:
A Ja tu czekam deszcz od tygodnia. Masakra jakaś. Pogoda w tym roku nie daje spokojnie uprawiać dynie. Albo zimno przez dłuższy okres czasu, albo znów mokro długi czas. To teraz susza okropna.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyścigu ciąg dalszy, 1-111cm , 2-110cm. Dostały solidną porcję gnojówki "od kur" wraz z wodą. Zaaplikowane w kilku miejscach pędów. Dzisiaj zacząłem szykować im porcję gnojówki króliczej. Poobrywane zbędne kwiatki itp. Najgorsze jest to że zapomniałem wyłączyć hydrofor z którego podlewam dynie. Będzie tankowana całą noc cieniuteńką stróżką.