nifredil moje lilie to z reguły azjatyckie, ale mam też trąbkowe te na fotkach to azjatyckie, trąbkowe dosadziłam w tym roku i zobaczymy co z tego da
wyobraźcie sobie ,że nie znalazłam więcej żadnej poskrzypki jak na razie
Zapisałam sobie czym zasilacie i tez spróbuję w tym roku czegoś innego, bo zazwyczaj florovitem podlewam
U mnie też już było polowanie na poskrzypkę Trochę to czasu zajmuje,taki obchód i lustracja lilii ze dwa razy dziennie. Ale miło popatrzeć,jak pędy rosną prawie "w oczach".Najbardziej lubię te o ciemnych ,bordowych liściach,choć z czasem one zzielenieją Najwyższe,w osłoniętym miejscu mają ok 50 cm. Ale są i takie,które dopiero wychodzą z ziemi.
Agabos, teraz jeszcze jest za wcześnie na chemię. Dwa razy na dzień bierzesz słoiczek, rękawice i zbierasz nie pozwól, żeby zostawiły jaja. Każda chemia osłabia rosliny, a te czerwone robale nie są tak groźne jak ich jaja. Przeglądaj dokładnie lilie ja dodatkowo robię :2 torebki pokrzywy + 2 torebki skrzypu na 2 litry wody i po 24 godzinach ciepłym roztworem obmywam liście i podlewam lilie. Powodzenia
U mnie czerwone paskuudy też już atakują chociaż lilie dopiero się gramolą na wierzch
Ostatnio zamarzyły mi się martagony, ale w obi przeżyłam mały szok 27zł za jedną sztukę
Eliza52 pisze:Dwa razy na dzień bierzesz słoiczek, rękawice i zbierasz
Niestety ja mam działkę poza miejscem zamieszkania i mogę być tylko w weekendy dlatego w najbliższy weekend pojadę z chemią tylko właśnie się zastanawiam, która najlepsza na te czerwone gady.... już mam dziury w liściach lilii
Marku- Eliza ma rację- te bordowe liście z czasem będą ciemnozielone. Ale teraz wyglądają rewelacyjnie Sporo odmian tak ma.
Na zdjęciu jest lilia drzewiasta Altari. Uwielbiam ją. A tak przy okazji- jaką wysokość u Was osiąga Altari?
W internecie czytam,że 1,20 cm -,max 1,60. Tymczasem moja przekracza 2 m! Jak kwitnie,jest boooska
Elu Altari jest prawie taka sama jak Garden Pleasure albo Lakeside Beloved. Ponieważ mam te obydwie dlatego Altari już nie. U mnie rosną do wysokości 170-180 cm tylko że moje rosną w donicach.
Eliza52 pisze:Mapes- Decis albo,Karate zone albo Mospilan
Dzięki wielkie niech się szykują na piątkowy pogrom te paskudy
btw. w tym roku to jakiś wysyp ich u mnie, rok temu i dwa lata temu tyle tego nie biegało po moich liliach