Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

No cóż Andrzejku... niektórzy muszą dorosnąć do "mania" ogrodu! ;:306 Może 3 lata to jeszcze dla sąsiada mało :wink:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andrzeju! potwierdzam ...ogrodowe hortensje powinny być okrywane . Najbardziej szkodzą im majowe przymrozki. Ja jeszcze niestety swoich nie przykryłam ;:306 ale chyba jutro to zrobię. Mam chyba ze 3 krzewy, których nie okrywałam i nigdy nie kwitły.
Pogoda u mnie bardziej zbliżona do wiosny. Śnieg raz popadał ale , zanim spadł to już stopił się ;:306 Twoja działeczka elegancko przygotowana do zimy, u mnie sterczą jeszcze badylki niektórych roślinek. To taka częściowa ochrona przed ewentualnymi mrozami ;:306 Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzej,tak mi coś nie pasowało z tym śniegiem :D Melduję że dziś zlałem spryt z pigwowców a owoce zasypałem cukrem ;:138 Tylko chyba te owoce się sprytem opiły bo jakoś mało go zlałem ale kolorek i smak przedni :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Rozumiem Andrzeju - no tak, aż byłoby żal tak cudnych tych hortensji.
Piękne je masz ;:180
Ja się dzisiaj aż bałam o ich pączki, bo tak mocno wiało....
Dziękuje za zaproszenie ;:180
Ależ masz plany noworoczne - "w styczniu zacznę nowy wątek" ;:303
Jadziu - ja swoją ogrodową podzieliłam na 6 części. W pierwszym roku to odchorowała, ale już w drugim było wszystko ok. ;:215
Sobie zostawiłam tylko dwie cząstki. Musiałam jej zmienić miejscówkę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mam nadzieje ,ze moje hortensje przeżyją lecz nigdy ich nie okrywałam, więc zastanawiam sie czy tego teraz nie zrobić .Jednak są troche osłabione przesadzaniem i dzieleniem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękne grudniowe wspominki a ta wędzarnia ;:oj och ślinka leci ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Andrzeju fajnie tak powspominać sobie śnieg....choć właściwie dziś popruszyło prawie, że świątecznie. Od razu lżej na duszy kiedy wszystko porobione na ogrodzie oprócz bielenia drzewek....zwykle robię to w styczniu bo wcześniej nie sposób.
Ja nie okrywam hortensji przed zimą jedynie na wiosnę kiedy się rozhartuje a zapowiadają przymrozki to wtedy w te pędy lecę okrywać. ;:65
Zostałeś specem od pigwówki ;:215 jestem dumna z takiego sąsiada. :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elusia a pigwówka Andrzeja jest pyszna, bo kiedyś dostałam ją jako lekarstwo na przeziębienie :wink: Pomogła .
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witam serdecznie! :wit
Dzisiaj dobry dzień na pisanie i oglądanie ogrodów, ponieważ w tv i radio nadmierne zagęszczenie polityki ;:108

Basiu , z tymi nowymi sąsiadami tak to jest - ona chętna do pracy i do upiększania, stale zbiera rośliny i nasadza. On ... niereformowalny (więcej epitetów nie napiszę, bo mamy kontrolę na fo :wink: ) siedzi na tarasie i na nią pokrzykuje ... po co, na co - owszem porobi płotki, pergole ale wg niego ma być tylko trawa by było łatwo kosić.
A ja ... ja codziennie chodzę na ogród bo przyzwyczaiłem ptaki do jadłodajni :)

Obrazek

Bogusiu, już całkowicie ogród przygotowany do zimy - porobione wszystko. U ciebie ... jest tego 13 razy więcej niż u nas - masz co robić ;:224
Obrazek

Mariusz, zlewanie nalewki to pierwsza radość, łączenie z syropem - druga (wtedy doprawiasz wg uznania), a pełnia radości jest gdy nalewki są dojrzałe. Z kąta wyciągnąłem butelkę nalewki z czarnej porzeczki mającej 5 lat - coś niebywałego jak może się zmienić smak, kolor i aromat po kilku latach - zaraz nalałem sobie i żonie ponownie tegorocznej. To były całkiem różne nalewki pod każdym względem - mimo iż tak samo robione.
Póki co, na ogród zaglądam codziennie, bo to i ptaki trzeba nakarmić, w piecu napalić by pochowane rośliny nie zmarzły, wypić przy okazji ugrzane wino, a i nalewka też stoi w razie czego :wink:

Obrazek

Beato, oto jeden z kącików na hacjendzie :)

Obrazek

Karolino, to też zdjęcie wspominkowe, gdy pewnego razu na raz opadły wszystkie liście. Teraz jest wszystko wygrabione i wyzbierane.

Obrazek

Elu, miłe są Twe słowa. A co do okrywania roślin, to masz cieplej bo pobliska elektrownia podgrzewa i wodę i powietrze :;230
Ja wolę śnieg na ogrodzie niż mróz, Chociaż jak wilgotno i mrozek lekki to pięknie wyglądają oszronione roślinki. ;:333

Obrazek

Jadziu, nalewka to ... lekarstwo - dlatego nie choruję :heja
Zapasy "leków" na różne dolegliwości porobione.
Oj ... zakaszlałem - idę profilaktycznie zażyć malinówki ;:306

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Niezła kolekcja naleweczek ;:333 Liści kolega widzę miał co grabić.Też jeżdżę na działkę przepalać w piecyku ale czy to coś daje...hm...Ty jak codziennie przepalisz to ok a ja tak raz,dwa razy w tygodniu a domek nie ocieplony...jeszcze :wink:
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Andrzeju, odwiedzam Twój wątek na bieżąco, dzisiaj zainteresował mnie piec. Zawsze bardzo podobały mi się takie piece. Niedawno kupiliśmy podobny z odzysku oczywiście. Jeszcze nie jest zamontowany ponieważ komin jest czasowo nieczynny. Ale chciałam Ciebie zapytać jak się powinno podłączać rurę. Czy do komina wpinamy ją wysoko prawie pod sufitem, czy nisko nad piecem. Zauważyłam, że u Ciebie jest obudowany cegłą. Czy jest to element dekoracyjny, czy to ma jakieś znaczenie użytkowe.
Pozdrawiam Krysia
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Krysiu - nasz piec też jest z odzysku ... 1 zł za 1kg i wyszło 44 zł za ten pożyteczny sprzęt ;:224
Pierwszy rok stał samotnie, w następnym roku postawiłem go na skos i obudowałem w celach i dekoracyjnych i użytkowych.
Np teraz zimą gdy w nim palę to butelka wina stoi na wyższej półce (gdzie na zdjęciu pijałki uzdrowiskowe) i bardzo szybko winko się ogrzewa ;:108
Przy tych obu ustawieniach rura wchodziła prosto do komina - strasznie długo czekałem na ogrzanie pomieszczenia.
Przerobiłem więc wyjście z pieca, dokupiłem rurę i kolanko i teraz do komina wchodzi pod sufitem. Od razu cieplej, bo rura nieraz jest czerwona.
Pokazuję dawne zdjęcie - teraz wystrój jest już inny - bardziej "dojrzalszy" a nie przypadkowy.

Obrazek

Mariuszu, muszę codziennie chodzić na ogród bo przyzwyczaiłem ptaki do stołówki - nie mogę pozwolić, by były głodne. ;:108

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Dziękuję Andrzeju za odpowiedź jest bardzo pomocna. Na dużym zdjęciu widać formę kominka. Cegły są bardzo dekoracyjne.
Ja również dokarmiam ptaszki, ich obecność sprawia mi dużą radość.

Pozdrawiam Krysia
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajne ptaszkowe Gify a armia na półkach przeogromna ;:oj
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37

Post »

Dzieńdoberek - dopijam kawkę i trzeba się zaprzęgać do roboty przedświątecznej ;:202 ;:222 ale najpierw obowiązkowa lektura

owinęłam hortensje według Twoich rad - zobaczymy jak będą kwitły - jak nie to składam u Ciebie reklamację ;:108 ;:108

przy takim ciepełku ;:215 możesz codziennie przesiadywać na działce , zamiast siedząc w domu , bo wcześniej wiosnę wypatrzysz

kapusta przystrojona szronem wygląda uroczo , nasionka miałam iiii- zapomniałam wysiać ;:223 teraz nie zapomnę !!!

zgadzam się z Tobą - polityki za dużo , dlatego wolę komputer , oglądam i czytam co chcę - jeszcze te tragiczne doniesienia

wolę nie słyszeć - syn jeździ do Anglii , Holandia , Francja ,Włochy i to ciągłe napięcie i nerwy ;:185

ale pora wracać do codzienności ;:oj

życzę WAM zdrowych i miłych Świąt - tylko żeby brzuszki ,albo główka nie rozbolały ;:7 ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”