Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)
- Nutka81
- 1000p
- Od: 13 maja 2010, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)
Ja również słyszałam o tym, żeby w pierwszym roku nie zasilać roślin. Też tego się trzymam.
Na wiosnę rośliny będą już silniejsze, a po podsypaniu nawozem powinny wystrzelić w górę
Na wiosnę rośliny będą już silniejsze, a po podsypaniu nawozem powinny wystrzelić w górę
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Ja również staram się używać głównie nawozów naturalnych - kurzego lub krowiego obornika. Rozsypuję go na wiosnę pod wszystkie rośliny, potem dosypuję w trakcie sezonu nawozy dostosowane do konkretnych roślin. Róże w sezonie podlewam nawozem krórkodziałającym, bo ten długodziałający powoduje, że słabo zimują. No i podlewam jeszcze miejsca gdzie gleba jest już trochę wyjałowiona nawozem humusowm aby wzbogacić ją w mikroorganizmy.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Piszesz o dosiewkach, a ja myślałam, że po pańsku z rolki trawę macie!
Czyli dobrze zdjęcie zrobiłaś!
Detale jak zwykle urocze i inspirujące. Przypomniało mi sie, że ptaka w tym roku nie wyciągnełam...
Czyli dobrze zdjęcie zrobiłaś!
Detale jak zwykle urocze i inspirujące. Przypomniało mi sie, że ptaka w tym roku nie wyciągnełam...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Grazka226
- 1000p
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko witaj
Wpadłam się przywitać i zobaczyć co u Ciebie nowego i powtórzę jeszcze raz... stworzyliście raj na ziemi a roślinki urosną, nawet się nie będziesz wiedziała kiedy ależ cudnie będzie
Ja również nawoże rośliny dopiero po okresie jak się ukorzenią dobrze
Miłego dnia!
Wpadłam się przywitać i zobaczyć co u Ciebie nowego i powtórzę jeszcze raz... stworzyliście raj na ziemi a roślinki urosną, nawet się nie będziesz wiedziała kiedy ależ cudnie będzie
Ja również nawoże rośliny dopiero po okresie jak się ukorzenią dobrze
Miłego dnia!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czyli pod trawnikiem jest u Was nawieziona nowa gleba, mówisz? U nas już tyle przepraw było a to z wywożeniem, a to znów z przywożeniem, a ewentualny Pan od trawnika zachwalał, że najlepsze trawniki wychodziły mu na glinie...
Co do rozsypywania nawozów, ja ostatnio nawóz jesienny pod iglaki rozrzuciłam normalnie na korze. Pod nią jest włóknina. Tak mi radził Pan w jednej ze szkółek, który zajmuje się zakładaniem ogrodów. Twierdził, że wszystko sobie ładnie przeniknie. On tak robi, a używa pod rośliny agrotkaniny, a nie włókniny. Nic, zobaczymy, być może później będę wycinała większe otwory wokół roślin. W każdym bądź razie teraz już nie szalej z nawożeniem. Niech się roślinki przede wszystkim ładnie ukorzenią, a do tego potrzebna jest im przede wszystkim wilgoć i odpowiednio przygotowane podłoże w dołku
Co do rozsypywania nawozów, ja ostatnio nawóz jesienny pod iglaki rozrzuciłam normalnie na korze. Pod nią jest włóknina. Tak mi radził Pan w jednej ze szkółek, który zajmuje się zakładaniem ogrodów. Twierdził, że wszystko sobie ładnie przeniknie. On tak robi, a używa pod rośliny agrotkaniny, a nie włókniny. Nic, zobaczymy, być może później będę wycinała większe otwory wokół roślin. W każdym bądź razie teraz już nie szalej z nawożeniem. Niech się roślinki przede wszystkim ładnie ukorzenią, a do tego potrzebna jest im przede wszystkim wilgoć i odpowiednio przygotowane podłoże w dołku
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Witam serdecznie Nie było mnie troszkę, bo spiętrzyły się inne obowiązki, między innymi nasza sunia przeszła zabieg sterylizacji.
Wszystko poszło dobrze, szew się goi, na trzeci dzień już była normalna czyli chciała szaleć.
Z ogrodowych spraw - w sobotę było pierwsze koszenie trawy, ognisko dla przyjaciół, którzy jeszcze nie widzieli ogrodu. Spędziliśmy cudowny wieczór przy ogniu, winie, pieczonych kiełbaskach z szumem kaskady w tle.
Co do nawożenia - nie będę nawozić roślin w tym sezonie, o nawożenie pytałam w kontekście przyszłych sezonów, i bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki . Nawożę i sztucznymi i naturalnymi, nie mogę powiedzieć, że jestem przeciwniczką lub zwolenniczką jednego lub drugiego. Ale np. któregoś roku nawoziłam trawę "kurzakiem" i trawa była niesamowita
Lukrecja juz pisłam u ciebie, ale powtórzę - bardzo się cieszę, że znów jesteś na forum. Dziękuję za tyle komplementów
Patrysiowa zgadza się, trawa zmieniła krajobraz.
Margo, Nutka tak jak napisałam wyżej - przyszły sezon.
Kleo bardzo cenne rady, muszę zapamiętać zwłaszcza o różach.
Miłka, po pańsku? A gdzie radość z kiełkujących nasion, gdzie niepokój o pogodę....a na poważnie - 900 m2 trawnika z rolki A co to za ptak???
Grażynko dziękuję odwiedziny . Większość roślin chyba nieźle zniosła sadzenie, nowe warunki, widzę ze jest ok, ale niektóre trochę zrzucają liście, coś tam lekko brązowieje, ale wiem, że muszę dać im trochę czasu. Najgorzej radzi sobie magnolia japońska i świdośliwy, które złapały mącznika. Pryskałam już dwa razy, obserwuję i działam.
Patrysiowa, tak, trzeba było nowej ziemi. U mnie miejscami piasek, dalej w dól działki trochę gliny, a na samym dole działki piękna czarna, lekko kwaśna ziemia. Wydaje mi się, że z trawnikiem na glinie to trochę pan przesadził , no ale może....
Nawożenie - już pisałam wyżej, że pytanie dotyczyło nawożenia na przyszłe sezony. W tym roku jeszcze tylko stary trawnik posypię nawozem jesiennym i tyle.
Ja mam pod roślinami włókninę (ta bardziej materiałowa, a nie plastikowa), robię duże dziury przy sadzeniu, więc nawóz sobie poradzi
Spędzam dziś dzień w ogrodzie - mam do posadzenia dwie hortensje bukietowe, sosnę górską szczepioną na pniu, jałowce płożące, tawuły.
Miłego dnia!
Wszystko poszło dobrze, szew się goi, na trzeci dzień już była normalna czyli chciała szaleć.
Z ogrodowych spraw - w sobotę było pierwsze koszenie trawy, ognisko dla przyjaciół, którzy jeszcze nie widzieli ogrodu. Spędziliśmy cudowny wieczór przy ogniu, winie, pieczonych kiełbaskach z szumem kaskady w tle.
Co do nawożenia - nie będę nawozić roślin w tym sezonie, o nawożenie pytałam w kontekście przyszłych sezonów, i bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki . Nawożę i sztucznymi i naturalnymi, nie mogę powiedzieć, że jestem przeciwniczką lub zwolenniczką jednego lub drugiego. Ale np. któregoś roku nawoziłam trawę "kurzakiem" i trawa była niesamowita
Lukrecja juz pisłam u ciebie, ale powtórzę - bardzo się cieszę, że znów jesteś na forum. Dziękuję za tyle komplementów
Patrysiowa zgadza się, trawa zmieniła krajobraz.
Margo, Nutka tak jak napisałam wyżej - przyszły sezon.
Kleo bardzo cenne rady, muszę zapamiętać zwłaszcza o różach.
Miłka, po pańsku? A gdzie radość z kiełkujących nasion, gdzie niepokój o pogodę....a na poważnie - 900 m2 trawnika z rolki A co to za ptak???
Grażynko dziękuję odwiedziny . Większość roślin chyba nieźle zniosła sadzenie, nowe warunki, widzę ze jest ok, ale niektóre trochę zrzucają liście, coś tam lekko brązowieje, ale wiem, że muszę dać im trochę czasu. Najgorzej radzi sobie magnolia japońska i świdośliwy, które złapały mącznika. Pryskałam już dwa razy, obserwuję i działam.
Patrysiowa, tak, trzeba było nowej ziemi. U mnie miejscami piasek, dalej w dól działki trochę gliny, a na samym dole działki piękna czarna, lekko kwaśna ziemia. Wydaje mi się, że z trawnikiem na glinie to trochę pan przesadził , no ale może....
Nawożenie - już pisałam wyżej, że pytanie dotyczyło nawożenia na przyszłe sezony. W tym roku jeszcze tylko stary trawnik posypię nawozem jesiennym i tyle.
Ja mam pod roślinami włókninę (ta bardziej materiałowa, a nie plastikowa), robię duże dziury przy sadzeniu, więc nawóz sobie poradzi
Spędzam dziś dzień w ogrodzie - mam do posadzenia dwie hortensje bukietowe, sosnę górską szczepioną na pniu, jałowce płożące, tawuły.
Miłego dnia!
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Iwonko a więc inauguracja otwarcia ogrodu była.....ognisko w takich okolicznościach przyrody
Co do nawozów....powiem że mam kamień i sypię nawóz na kamień bez problemu....wszystko ładnie się wchłania a więc tym się nie przejmuj
Co do nawozów....powiem że mam kamień i sypię nawóz na kamień bez problemu....wszystko ładnie się wchłania a więc tym się nie przejmuj
- Lukrecja
- 1000p
- Od: 31 maja 2009, o 07:38
No to owocnej i twórczej pracy Czekamy na efekty
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Dzięki dziewczyny . Wieczorem wstawię zdjęcia.
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Iwonko, szum kaskady Pierwsze spotkanie w nowym ogrodzie ! Super !
Ja w tym roku po raz pierwszy nawoziłam wiórami rogowymi, E-mami, kurzakiem i obornikiem bydlęcym, początkiem sezonu i chyba będę tak robić co roku . Rośliny ładnie się rozrosły i kwitły
Czekam na fotki nowych nasadzeń
Ja w tym roku po raz pierwszy nawoziłam wiórami rogowymi, E-mami, kurzakiem i obornikiem bydlęcym, początkiem sezonu i chyba będę tak robić co roku . Rośliny ładnie się rozrosły i kwitły
Czekam na fotki nowych nasadzeń
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
Witaj Iwona,ile dałaś za Doorenbos i gdzie kupiłaś?,bo ja też chcę
Bożena
Jak to pięknie wygląda na zdjęciach jak prace postępują a ja przychodzę na działkę i ręce załamuję,jeden kąt zrobię i koniec dnia a gdzie tam reszta
Bożena
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
A mam takiego ceramicznego ptaka - rękodzieło ! Zawsze wtykam go gdzieś na lato w donice w ogrodzie. Teraz lato się prawie kończy, a ja nie wyciągnełam ptaka z komórki na narzedzia
Miłka