Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

Mimo,iż nasiona kupowałem w oryginalnym opakowaniu holenderskim, dużo nasion jest w tym roku porażonych przez strąkowca bobowego (dziurki).Ja je wysiewam (nasiona są zaprawione) a żywych chrząszczy nie widać i nawet porażone nasiona kiełkują. Oczywiście bezpieczniej jest takie nasiona wyrzucić. Odległość pomiędzy rzędami to ok. 30cm a w rzędzie ok.25-30cm. Jako nawóz zastosowałem obornik granulowany.
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź. Przepraszam, że tak pytam, ale mógłbyś odpowiedzieć jak ten obornik granulowany dałeś? Położyłeś na ziemi, potem przekopałeś tak na 20cm głębokość tak? I ten bób był wsadzony tam gdzie ten obornik granulowany czy ten obornik znajduje się między rzędami bobu? No i oprócz tego obornika będziesz coś jeszcze dawał później? Z góry dziękuję za odpowiedzi, w temacie nawożenia jestem kiepski.

Co do rozstawu to w jednym rzędzie masz w większości po 2 boby wsadzone, ale trochę dziwię się rozstawowi, gdzie jest po jednej roślinie. Myślałem, że rozstaw te 25-30cm to dla 2-3 nasion w jednym miejscu jest ok a pojedynczo dobrym rozstawem jest co 10cm w rzędzie, ale Ty jesteś bardzo doświadczony w uprawie bobu, dlatego wolę napisać. Twoja odmiana tak mocno się rozrasta, czy będziesz dawał pomiędzy jeszcze po jednej roślinie?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obornik rozsypany po powierzchni i wymieszany glebogryzarką (głębokość ok. 15cm). To wąska grządka więc obornik sypałem po całości. Później będę nawoził podczas podlewania prawdopodobnie florowitem. Praktycznie wszędzie są po dwie rośliny a to jest odmiana Figaro i ona potrafi się silnie krzewić.
gicor
50p
50p
Od: 21 lut 2015, o 00:53

Post »

Mój sąsiad ma duze pole z bobem.U niego praktycznie nie ma żadnego odstępu miedzy roslinami.Miedzy rzędami w granicach 40-50 cm.Uprawia bób od wielu lat i nigdy nie narzekał na plony.Więc odstep miedzy roslinami chyba nie ma wiekszego znaczenia.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gicor Ja jednak uważam, że rozstawa ma kolosalne znaczenie i decyduje o wysokości i jakości plonu. Główny problem polega na tym, że w przypadku bobu poszczególne odmiany mogą się bardzo różnić pokrojem. Jedne są niskie, inne znowu bardzo wysokie, jedne silnie się krzewią podczas gdy inne nie. Dla większości odmian odległość w rzędzie 10-20 cm będzie odpowiednia ale moje obserwacje wskazują, że w przypadku odmiany Figaro odpowiedniejsza będzie odległość 25-30 cm. Uważam także, że w tunelu należy zwiększyć nieco rozstawę. W ubiegłym roku miałem chyba troszeczkę za gęsto.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

gicor pisze:Mój sąsiad ma duze pole z bobem.U niego praktycznie nie ma żadnego odstępu miedzy roslinami.Miedzy rzędami w granicach 40-50 cm.Uprawia bób od wielu lat i nigdy nie narzekał na plony.Więc odstep miedzy roslinami chyba nie ma wiekszego znaczenia.
Wniosek zdecydowanie pochopnie wyciągnięty.
Może sąsiad nie wie, że można mieć większy plon i lepszej jakości.
Awatar użytkownika
Rancho-Relaxo
50p
50p
Od: 1 lis 2014, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ponad trzy kilo Figaro siedzi w ziemi. Wiedząc, że mam takie ilości do posadzenia kupiłem obsypnik do glebogryzarki - super sprawa, przyda się i do ziemniaków. Szybko, łatwo i przyjemnie. Póki co brak mi doświadczenia i mam nadzieję, że nie za głęboko wsadziłem nasiona ~ 5-7cm. Pod koniec marca wysieję resztę bobu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te w tunelu mają się dobrze, te trzymane na balkonie rosną znacznie wolniej.

Obrazek Obrazek
WaF90
200p
200p

Post »

Bardzo ładnie wyglądają te z tunelu :)
U mnie jeszcze nie ma wschodów z rozsady, jeszcze trochę.

Wpadłem na taki pomysł:
Mam białą wiosenną agrowłókninę. Co jakbym zrobił z niej mini tunelik i trzymał tam po wschodach rozsadę bobów? Agrowłóknina nie byłaby położona bezpośrednio na boby tylko by miała normalne podpory. Jestem ciekawy czy taki tunel byłby dobry dla bobu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kupiłem specjalną siatkę, która może leżeć na roślinach. Tu na zdjęciu jest jeszcze podwójnie złożona więc może wyglądać troszeczkę nienormalnie.

Obrazek
WaF90
200p
200p

Post »

Ta agrowłóknina biała wiosenna też może leżeć na roślinach, ale chciałem ją dać tak żeby nie leżała. Jak tylko będą wschody to przeniosę boby :)

A agrowłókniny czarnej będziesz używał? Tzn do uprawy w nieosłoniętym gruncie. Dobra jest na początek uprawy dla bobu podobno, chociaż nie używałem jej, w tym roku ją przetestuję dając ją myślę tak do początku maja. Jak coś to w tesco po 10zł rozmiar 1,6x5m. Białą kupiłem za 5zł, też takie rozmiary.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Boby :) będą do ziemi sadzone w tych opaskach? Tak się zastanawiam czy posadzenie w opaskach może być pomocne przy pokładaniu się łodyg. Kwestia jeszcze ile taka opaska lat może nam posłużyć. Przemku ile lat je użytkujesz?

Ja "moczę" bób od 3 dni i na razie cisza. Wpakowałam nasiona do kiełkownika i tak sobie leży w wilgotnym środowisku.
Pozdrawiam Jola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podczas sadzeniu bobu pierscienie się rozpina i rozsadę sadzi się bez piercieni. Tylko przy sadzeniu rozsady sałaty zostawiam pierscienie co ogranicza ryzyko porażenia szarą plesnią. Praktycznie jeżeli po użyciu pierscienie zostaną umyte i nie leżą na swietle są niezniszczalne. Na pewno można je użytkować przez wiele lat. Moje najstarsze mają 10 lat lub nawet więcej ale one były sztywniejsze i czasami pękają. Niestety na wrocławskim komputerze nie mogę ustawić litery "es".
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”