Dziękuję za odpowiedz kupiłem ten saletrzak, ale jaką dawkę zastosować do podlania pomidorów.legina pisze:Sajmon są to dwa różne nawozy.Zalecany jest saletrzak,ponieważ azot działa przez dłuższy okres czasu bo nie ulega wypłukaniu.W saletrze jest sporo wapnia,które może blokować pobieranie innych składników(magnez,potasZn,Fe),a niepobrany azot przez pomidorki zostanie wypłukany.W saletrzaku jest wapnia chyba niewiele ponad 3%,a w saletrze ok.28% i tym sposobem możesz doprowadzić do alkalizacji podłoża.Mogę się mylić co do tegoż wapnia,ale w niewielkim stopniu.
W ub.roku saletrę wapniową dawałem ale tylko pod paprykę,bo okresowo zabrakło w sklepach saletrzaku.
Czym nawozić pomidory-cz.2
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja podlewam 0,5 roztworem.
A czy ta breja obornikowa może byc rozcieńczona i użyta do podlewania od razu tego samego dnia, czy musi przefermentowac ? A gdybym nie chciała wspomagac pomidorów nawozami sztucznymi, tylko korzystac z granulatu obornikowego w ciągu późniejszej wegetacji pomidorów, jak często im fundowac takie podlewanko ?Bartdzo zainteresowała mnie idea najbardziej efektywnego wykorzystania obornika granulowanego, bo rzeczywiście tani, to on nie jest.forumowicz pisze:Trixi11
http://www.agrolok.pl/pl/site/siarczan- ... y-405.html
złotko 73
Najbardziej racjonalne będzie nawożenie punktowe. Trzeba będzie ten obornik zalać wodą. Najpierw objętościowo 1:1, później powstałą breję ponownie rozcieńczyć 1 :4 i zaprawić taką gnojowicą dołki. Dołki zasypać ziemią i w to wsadzić pomidory. Dołki mniej więcej na głębokość 20 cm i średnicy 30 cm. Należy to zrobić jak najszybciej. Pozostaje jednak sprawa gleby. Korzenie rozrosną się szerzej niż dołek i jeśli trafią w glebę z dużymi niedoborami składników może to wpłynąć na wzrost pomidorów . Problemy mogą się zacząć już w miesiąc po wysadzeniu Zastosowanie takiego obornika posypowo na całej powierzchni to marnotrawstwo, bo zanim korzenie sięgną międzyrzędzi to obornik będzie zasilał chwasty. Proponuję zaopatrzyć się w Azofoskę i saletrę potasową i zasilać tymi nawozami pomidory w trakcie wegetacji. Najpierw Azofoską rozpuszczoną w wodzie w stężeniu 5 dkg/10 l wody a w momencie kiedy pomidory zaczną dojrzewać przejść na zasilanie saletrą potasową w tym samym stężeniu.
Ustawa o nawożeniu zabrania stosowania gnojówek zwierzęcych do nawożenia warzyw przeznaczonych do bezpośredniego spożycia. Nie mogę więc tu propagować posępowania niezgodnego z prawem
Art. 20. 1. Zabrania się stosowania nawozów:
1) na glebach zalanych wodą, przykrytych śniegiem, zamarzniętych do głębokości 30 cm oraz podczas opadów deszczu;
2) naturalnych:
a) w postaci płynnej oraz azotowych - na glebach bez okrywy roślinnej, położonych na stokach o nachyleniu większym niż 10%,
b) w postaci płynnej - podczas wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja sobie nawet nie wyobrażam lania gnojówy pod krzaki, gdzie np dojrzewają pomidory.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
W tej ustawie jest napisane wyraźnie
nawozy naturalne w postaci płynnej
znaczy to, że dotyczy to tak gnojówki, jak i gnojowicy. Mam nadzieję, że wiesz jaka miedzy nimi jest różnica .
nawozy naturalne w postaci płynnej
znaczy to, że dotyczy to tak gnojówki, jak i gnojowicy. Mam nadzieję, że wiesz jaka miedzy nimi jest różnica .
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Tak,wiem pobieżnie.
Gnojówka to mocz, a gnojowica to mocz,kał,woda przefermentowane.
Instrukcja zastosowania to jedno, a wykorzystanie tam gdzie prawo na to zezwala to drugie.
Gdzieś już ten temat był przerabiany ale za Chiny nie mogę skojarzyć w jakim wątku
edit:
Na całym świecie jest zakaz? Czytają to forum ludzie z całego świata no i może oni mogą ale nie wiedzą jak
Gnojówka to mocz, a gnojowica to mocz,kał,woda przefermentowane.
Instrukcja zastosowania to jedno, a wykorzystanie tam gdzie prawo na to zezwala to drugie.
Gdzieś już ten temat był przerabiany ale za Chiny nie mogę skojarzyć w jakim wątku
edit:
Na całym świecie jest zakaz? Czytają to forum ludzie z całego świata no i może oni mogą ale nie wiedzą jak
Tegom się nie spodziewała Czyli obornik dany do ziemi w dniu sadzenia jest cacy, ale już podlewanie nim nazajutrz jest be. Ale chyba jednak coś w tym jest. Czyli wracam do punktu wyjścia i będę jak do tej pory mieszac ziemię z obornikiem. Chociaż zaczęłam się bac, że ten obornik przeniknie przez soki roślinne do owoców. Fuj. W takim razie niewiele lepiej wygląda sprawa podlewania gnojówką z pokrzyw w czasie wegetacji - zdrowiu raczej nie zaszkodzi, ale na smak wpływ może miec.
Co za bzdury straszne , przecież tu chodzi o wszystkie drobnoustroje , które są w tego typu "roztworach" , podlewając czymś takim można skropić i zjeśc potem taką mieszankę ale takie drobnoustroje nie przemieszczają się korzeniami, to dośc podstawowa wiedza z biologii jak mi się wydaje.
Oświeć mnie zatem. Mamy taką sytuację: w ziemi jest obornik. Deszcz albo podlewanie robi z niego roztwór, z którego korzystają korzenie i który jest transportowany i rozprowadzany po całej roślinie / na pewno nie w czystej postaci, ale co jest " odfiltrowane" ,tego nie wiem\. Czy możemy mieć pewność,że w pomidorze nie znajdzie się coś czego nie chcemy? Nie bez racji jest zakaz podlewania płynnymi nawozami naturalnymi roślin w trakcie wegetacji. Po prostu chciałabym wiedzieć, gdzie leży ten punkt graniczny, od którego zaczyna się bezpieczne i apetyczne korzystanie z obornika.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
http://www.astvit.com.pl
Czy ktoś miał do czynienia z tym środkiem przy uprawie pomidorów.
forumowicz liczę na Twoją wiedzę.
Czy ktoś miał do czynienia z tym środkiem przy uprawie pomidorów.
forumowicz liczę na Twoją wiedzę.
Spytaj ekopoma on to chyba stosował lub nawet stosuje.
Jeśli czytam na temat tego środka coś takiego :
Kto chce sobie poczytać- proszę bardzo
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... GQ&cad=rja
Jeśli czytam na temat tego środka coś takiego :
to nie wiem czy się śmiać czy wnerwić. Już dawno nie czytałem większej bzdury. Mikroorganizmy wyściełają komórkę od wewnątrz. To znaczy jakie te organizmy wnikają do wewnątrz komórki ?. Takową zdolność mają o ile wiem- wirusy.wchodząc w skład soku komórkowego i wyściełając komórkę mikroorganizmami od wewnątrz
Kto chce sobie poczytać- proszę bardzo
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... GQ&cad=rja