Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Daj zbliżenie najmłodszych liści. Na tych fotkach wyglądają na chlorozę.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Glogu22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2015, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kaLo pisze:
GrzegorzR pisze:Kolor fioletowy łodyżek zazwyczaj świadczy o niedoborze fosforu.
Który może być spowodowany zbyt niską temperaturą albo przelaniem (słabo rozwinięte korzenie nie pobierają go w dostatecznej ilości) ,bo podłoże jest odpowiednie.Mimo południowego okna pomidorki są słabo oświetlone,chociaż zdjęcie było robione o 10:49 a wstawione 20 minut później.Ukryta kamera,czy co ? :D
Rzeczywiście podłoże jest trochę mokre.
Temperatura w dzień 22-24 *C, w nocy około 18*C.
Dziś postawiłem pomidory na podwyższeniu, tak żeby były na wysokości szyby, więc mają teraz więcej światła.
Czy muszę cieniować czymś szybę, aby nie poparzyć roślin?

BTW jakaż tu inwigilacja z tymi ajfonami i godzinami :roll: :roll: :D
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Glogu22:Przy takich temperaturach w dzień i w nocy niedobór fosforu absolutnie nie wchodzi w grę.Gdy pomidory przebywają dłuższy czas w niskich temperaturach pobieranie fosforu jest utrudnione a w skrajnych przypadkach zahamowane,co objawia się fioletowym kolorem łodyg i spodniej części liści.Pomidor ma mieć wilgotne podłoże,ale absolutnie nie mokre,bo zaczną się problemy.Pomidory potrzebują jak najwięcej światła,w przeciwnym razie będą wątłe i będą wybiegać.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Glogu22-Ja usunęłabym ten perlit :roll: Korzenie potrzebują powietrza,a tu z każdej strony szczelny mur :roll: Trudno też kontrolować wilgotność podłoża. Można ewentualnie spróbować posadzić pomidorki głębiej lub w kształcie litery U ,gdzieś na forum w temacie pomidorowym jest link do filmiku,jak to zrobić.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Faworyt pisze:Glogu22:Przy takich temperaturach w dzień i w nocy niedobór fosforu absolutnie nie wchodzi w grę.Gdy pomidory przebywają dłuższy czas w niskich temperaturach pobieranie fosforu jest utrudnione a w skrajnych przypadkach zahamowane,co objawia się fioletowym kolorem łodyg i spodniej części liści.
Widzę wewnętrzną sprzeczność w poście. Czyli jak, rośliny mogą mieć za mało fosforu, czy absolutnie nie wchodzi to w grę?
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Glogu22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2015, o 10:45

Post »

krynka pisze:Glogu22-Ja usunęłabym ten perlit :roll: Korzenie potrzebują powietrza,a tu z każdej strony szczelny mur :roll: Trudno też kontrolować wilgotność podłoża. Można ewentualnie spróbować posadzić siewki głębiej lub w kształcie litery U ,gdzieś na forum w temacie pomidorowym jest link do filmiku,jak to zrobić.
Zastosowałem perlit właśnie dlatego, żeby podłoże nie było zbyt zbite, a raczej przepuszczalne.
Granulacja jest dość duża więc nie tworzy się "szczelny mur" tylko właśnie wszystko jest raczej lekkie i "puszyste".
Faworyt pisze:Glogu22:Przy takich temperaturach w dzień i w nocy niedobór fosforu absolutnie nie wchodzi w grę.Gdy pomidory przebywają dłuższy czas w niskich temperaturach pobieranie fosforu jest utrudnione a w skrajnych przypadkach zahamowane,co objawia się fioletowym kolorem łodyg i spodniej części liści.Pomidor ma mieć wilgotne podłoże,ale absolutnie nie mokre,bo zaczną się problemy.Pomidory potrzebują jak najwięcej światła,w przeciwnym razie będą wątłe i będą wybiegać.
OK! Będę pamiętać, żeby nie przelewać :D
Mogę podlewać tylko i wyłącznie odżywką, jak dla uprawy hydroponicznej (ze względu na małą ogólną objętość podłoża, dużą ilość perlitu)?

..............Usunęłam niepotrzebny tekst- mod.jokaer.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GrzegorzR :
Jaką sprzeczność.Pomidory Kol.Glogu mają ciepło więc fosforu nie potrzebują bo go prawidłowo pobierają - tak, gdyby miały zimno należałoby interweniować dolistnie fosforem bo by go nie pobierały z ziemi. Te fioletowe łodyżki w tym przypadku będą prawdopodobnie wynikiem nadmiaru wilgoci.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Mogę podlewać tylko i wyłącznie odżywką, jak dla uprawy hydroponicznej (ze względu na małą ogólną objętość podłoża, dużą ilość perlitu)?
Do podlewania najlepiej 3ml florowitu do pelargonii (NPK 4;6;8)/ 1 litr wody. To zalecenie przy stosowaniu podłoża z małą ilością nawozu, więc w przypadku Twojego chyba też będzie OK.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

ekopom pisze:Powiedźcie, co moim może brakować, bo w tym roku nie robiłem analizy i w zasadzie to nie wiem czym zasilać.
Jeśli nawozisz co roku tak samo to kieruj się analizami z poprzednich lat,chociaż bezpieczniej było by zrobić analizę jeszcze teraz.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pewne przypuszczenia,ale tak jak mówi KaLo najlepszym rozwiązaniem byłoby jak najszybciej zrobić analizę.Tak na wyczucie uprawiałem rok temu i za dobrze na tym nie wyszłem.
Janusz nie mogłem się oprzeć,Arabski siedzi w ziemi. ;:306 Będzie gonił peleton.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Kadrowy
50p
50p
Od: 16 kwie 2014, o 22:58

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8

Post »

Obiecałem więc dodaje;) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pomidorki może są mizerne i krzywe ale to dlatego że dziś je pikowałem do kolejnych donic;) Wszystko tutaj jest w tunelu okryte 3x włókniną na niej folia znów włókninax4 i kubeczek z wodą w tym i w tunelu całe wiadro wody;)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kadrowy, według mnie te rośliny wyglądają naprawdę bardzo mizernie :? Pokaż zdjęcie pomidorów po przesadzeniu .
Na ogórki o ile nie masz ogrzewanego tunelu to zdecydowanie za wcześnie
Kadrowy
50p
50p
Od: 16 kwie 2014, o 22:58

Post »

W domu mi bardziej marniały i szkoda że nie mam zdjęć z przed to bym pokazał różnicę że tutaj te wahania im naprawdę posłużyły. Dajmy im ciut czasu, w zeszłym roku było podobnie a owoców mnnóstwo

-- 21 mar 2015, o 19:11 --

Fotkę pomidorków po przesadzeniu dam jutro.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”