Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Greto, nigdy nie widziałem na żywo kwitnącego dziwidła, tym bardziej nie czułem więc bardzo mnie korci, żeby zakwitło u mnie :)
No proszę - kolejna osoba, która ma w ogrodzie aukubę :!: Tak jak napisałem - moja też pójdzie do gruntu ;:108
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie, jukka na pewno nie. Ten mój kwitnie czerwono, ale wątpię, czy u mnie kiedykolwiek zakwitnie :lol:
Dziwidło podobno śmierdzi jak padlina :;230 Wolałabym nie sprawdzać ;)
Ale masz duzy teren, to możesz ją wyekspediować gdzieś na obrzeża ogrodu :D
Bluszcz nie może być najzwyklejszy, niemozliwe! Mam ten nbajzwyklejszy i nigdy nie miał innego koloru niż zielony :D Może to taki "wyrodek", jak sporty u róż? :roll: Ale piękny bardzo ;:215
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, a co to są "sporty u róż" :?: :shock: Bo ja w temacie róż zielony. Czy chodzi o to, że jakiś fragment ulega wyrodzeniu? Jak miotły na iglakach :?: :idea: To z tym bluszczem też może tak być, bo pozostałe z tego samego krzaka sadzonki są "normalne" :)
Ta "obszerność" ogrodu czasem mnie przytłacza, bo chyba nigdy nie zapanuję nad chwastami. Ale dziś z satysfakcją policzyłem ilość krzewów posadzonych w tym roku w szpalerze wzdłuż ogrodzenia. Wyszło sztuk 15, co znaczy że wykarczowałem pas długości ok. 20 metrów :) Równocześnie zakończyłem obsadzać drugi pas żywopłotowy więc coraz lepiej "się maskuję" :D O innych pracach karczowniczych nie wspomnę ;:224
x-d-a

Post »

Jacku, tak wygląda moja aukuba w gruncie:
Obrazek

W tym roku w czasie największych mrozów rzuciłam na nią kilka gałązek sosnowych i to wszystko.
U mnie dzisiaj cieplutko, więc po południu planuję ciąg dalszy sadzenia cebul narcyzów :P
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

JACKU ,cieszę się z tego co u Ciebie wyczytałam o Aukubie. :P :tan :tan :tan
Właśnie do mnie jedzie i troszkę martwiłam się jak będzie z jej zimowaniem . :?
DALU ,czy pierwszą zimę ,aucuba też przeżyła bez problemów :?:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Znakomicie to ująłeś, Jacuś, właśnie jak "miotły na iglakach" :D
Czyli trafiłam! :D Ale Ci się trafił okaz! ;:138
15 krzaków - 20m + rabaty, ścieżki ... No, wynik niezły! ;:333
Jak będziesz karczował i sadził dalej w tym tempie, to za rok będziesz miał ogród wykończony i co będziesz robił? :lol:
Wiem, będziesz przesadzał ;) Jak wszyscy :D
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witaj ,No nareszcie wpadłem z rewizytą .Zacząłem od tegorocznego wątku ,jeszcze sporo przede mną .Bardzo fajne fotki roślinek w śniegu .Dojrzałem niezłe kamyki ozdabiające roślinki .Ciekawe wiosenne :pierwiosnki, pragnia , głodek .Czy ta Miesięcznica dwuletnia to inaczej Blaszki lub Srebrniki Judasza ,bo ja mam podobną ,ale znam ją jako Miesięcznica Roczna .jest roślina dwuletnią . Na razie tyle ,praca .
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, piękna aukuba :D Skoro piszecie, że bez problemu zimuje, to pewnie też nabędę :lol:
Bardzo podoba mi się petunia- nie spotkałam jeszcze w takim kolorze :)
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Ciekawe tarasowce i ich ujęcia :D
Ten afrykański kwiatek z rodziny ananasowatych może :?: :)
Piękne petunie, z nasionek ?
Bluszczuś przebarwia się od zimna :)
Ciekawa roślina z tego dziwidła, myślałam, że wypuszcza sam kwiat :D ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, piękne zdjęcie i dowód na zimotrwałość aukuby! Pod nią chyba rośnie tojeść rozesłana 'Aurea'? Świetnie się komponują!
Ja jeszcze nie zacząłem sadzić narcyzów, ale mam tylko 10 cebul więc zajmie mi to chwilkę :) Na próżno dziś szukałem w sklepie narcissus bulbocodium, na których mi zależy :(

Jolu, to zasługa forumowiczów, którzy przyszli z cennymi radami ;:4 Moja aukuba ma chyba 5 lat więc nie powinna mieć wiosną problemów z przyjęciem się :)

Izunia, to będę obserwował tego wyjątkowego bluszcza, czy nadal będzie rósł czerwony :)
Karczowania to u mnie jeszcze na kolejny sezon albo dwa. Im mam większy teren odchwaszczony, tym więcej jest do pilnowania, by znów nie zarosło i dalsze karczowanie idzie wolniej. Rabaty bylinowe to nieustanna praca więc tak prędko nie ujarzmię całego terenu ;:224

Miło Cię gościć Aleksandrze :) Właśnie jeden z pierwiosnków powtórnie zakwitnie :) Pozostałe wiosenne kwiaty teraz nie rzucają się w oczy, choć po kwitnieniu znacznie się rozrosły. Dziś pracowałem niedaleko głodków i zobaczyłem, jakie ładne poduchy się porobiły :)
Miesiącznica ma drugi człon nazwy "dwuletnia" (lunaria biennis) i w istocie jest rośliną dwuletnią :) Tak, potocznie to srebrniki Judasza.

Moniko, aukubę polecam. Ta odmiana ma bardzo dekoracyjne liście. Petunii miałem wiele ale pousychały. Jakoś mnie nie kręcą te wszystkie petunie, pelargonie itd. Ta jakimś cudem przeżyła i ciągle kwitnie.

Agnieszko, petunie na pewno z nasionek, ale to nie ja się z nimi bawiłem. Ktoś mi podarował sadzonki i tylko dlatego je miałem :)
Ten afrykański kwiatek na pewno nie z ananasowatych ani bromeliowatych. To jakiś sukulent :idea:
A dlaczego dziwidło miałoby nie mieć liści :?: Chyba Ci chodzi o to, że u niektórych obrazkowatych najpierw są kwiaty a potem liście :?: Cebula musi być naprawdę duża, by zakwitło więc u mnie na razie same liście :)
To bluszczuś wyjątkowy zmarzluch, bo przebarwił się już w sierpniu :roll:
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

JacekP pisze:Dalu, piękne zdjęcie i dowód na zimotrwałość aukuby! Pod nią chyba rośnie tojeść rozesłana 'Aurea'? Świetnie się komponują!
Ja jeszcze nie zacząłem sadzić narcyzów, ale mam tylko 10 cebul więc zajmie mi to chwilkę :) Na próżno dziś szukałem w sklepie narcissus bulbocodium, na których mi zależy :(
Niejaki xipe sprzedaje na forum. Podpytaj, może jeszcze ma. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=240
Agata
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Agata :) Jeszcze zajrzę do Plantico i Obi. Niedawno były w Auchan ale wczoraj już nie znalazłem.
Zakupy internetowe to ostateczność
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Oj wymyślacie z tym dziwidłem... ja wiosną wwąchuje się w trzy na raz kwitnące i jeszcze żyje :lol: W rożnych latach intensywność zapachu jest rożna... nie wiem z czego to wynika...najgorsze właśnie że one kwitną wcześnie... jakoś w lutym wychodzą i wtedy musowo trzeba trzymać w domu :) Ale zawsze można wystawić do innego pokoju...
Jacku myślę, że na kwitnienie będziesz musiał poczekać jeszcze kilka lat... bo one zakwitają gdy cebula jest minimum wielkości główki niemowlaka... i pamiętaj żeby pozwolić mu zaschnąć... nie obcinaj usychających pędów... same muszą zaschnąć, tak że same oddzielą się od cebuli... inaczej cebula bardzo mało przyrasta...

może dodam zdjęcie jak kwitnie, takie tylko znalazłam na razie... ta pochwa się potem rozchyla...

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie mówiłem, że wyjątkowy :?: :!: :lol: Dzięki Alu :)
Wiem, że musi być duża cebula. Poczekam - warto :!: I wąchać będę. Tak :!:
Kiedyś zmarzło mi dziwidło, dlatego teraz jestem ostrożniejszy.

Dziś trochę zdjęć ogólnych, na których widać oznaki jesieni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku pięknie wygląda Twój ogród :lol: super wygląda ten skalniak z tymi kamulcami :lol:

Pozdrawiam Jacku ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”