Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Na tym etapie uprawy i przy obecnych upałach, chwilowy nadmiar wody im nie zaszkodzi A nawet wspomoże wchłonienie kurzeńca wgłąb ,a na pewno zapobiegnie nadmiarze, o który trochę się obawiałem po wpisie solidną porcję
Ostatni pomiar 18 07.Trzeba będzie jutro też dokonać pomiaru,zeby policzyć procentowo-dobowy przyrost i sprawdzić OTT.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błażeju, gnojówka wcześniej została i tak dość dobrze rozwodniona . Moje dyńki są tankowane ok4-5 godz. dziennie cienkim sikiem z końcówki do podlewania przykręconej prawie na max. Woda się leje ale nie tworzą się kałuże tylko na bieżąco sobie wsiąka w ziemię.
Witam wszystkich Dyniomaniaków
Już w zeszłym roku planowałem posadzić dynie ale jakoś się nie udało Za to w tym sezonie jestem szczęśliwym posiadaczem 6 krzaków bambino. Największa według ostatniego pomiaru ma 114 cm ( wczoraj - dzisiaj też już byłem u nich w odwiedzinach ale nie mierzyłem ).
Kilka dnie temu liście największej dostały "takich suchych plam" jak by przypalenie od słońca i zaczynają usychać ten krzak ma najwięcej słońca ze wszystkich, ale są codziennie podlewane - z butelki więc zawsze mają mokro i nie polałem wodą liści żeby je mogło spalić. Teraz nie wiem czy to jakaś choroba czy po prostu dynia kończy swoją wegetację i niedługo trzeba będzie ją zebrać ? Liczyłem, że do października jeszcze porośnie.
Pozdrawiam Michał
http://images68.fotosik.pl/20/4adfc57174487495.jpg
http://images66.fotosik.pl/19/fa3ee5b478584817.jpg
Za duże zdjęcia- mod.jokaer.
Już w zeszłym roku planowałem posadzić dynie ale jakoś się nie udało Za to w tym sezonie jestem szczęśliwym posiadaczem 6 krzaków bambino. Największa według ostatniego pomiaru ma 114 cm ( wczoraj - dzisiaj też już byłem u nich w odwiedzinach ale nie mierzyłem ).
Kilka dnie temu liście największej dostały "takich suchych plam" jak by przypalenie od słońca i zaczynają usychać ten krzak ma najwięcej słońca ze wszystkich, ale są codziennie podlewane - z butelki więc zawsze mają mokro i nie polałem wodą liści żeby je mogło spalić. Teraz nie wiem czy to jakaś choroba czy po prostu dynia kończy swoją wegetację i niedługo trzeba będzie ją zebrać ? Liczyłem, że do października jeszcze porośnie.
Pozdrawiam Michał
http://images68.fotosik.pl/20/4adfc57174487495.jpg
http://images66.fotosik.pl/19/fa3ee5b478584817.jpg
Za duże zdjęcia- mod.jokaer.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Witaj Wpisz sobie w wyszukiwarkę mączniak rzekomy i porównaj sobie ze zdjęć, czy to nie to.
MisiekXL proponowałbym mniejsze zdjęcia wstawiać bo troche utrudnia to oglądanie.
O ile na zdjęciach Joanny wszystko wskazuje na mączniaka rzekomego to na twoich wygląda to na "uszkodzenie ozonowe" . Jeżeli nie stosowałeś żadnych zabiegów na tych liściach które mogłyby wyrządzić uszkodzenia (za mocny oprysk/nawóz, polewanie w pełnym słońcu etc.) to na twoim miejscu nie przejmował bym się bo na uszkodzenia ozonowe nie mamy wpływu.
Dla pewności możesz zrobić inne zdjęcia, mniejsze ale bardziej wyraźne i wrzucić bo na podstawie tych moge stwierdzić to co powyżej.
O ile na zdjęciach Joanny wszystko wskazuje na mączniaka rzekomego to na twoich wygląda to na "uszkodzenie ozonowe" . Jeżeli nie stosowałeś żadnych zabiegów na tych liściach które mogłyby wyrządzić uszkodzenia (za mocny oprysk/nawóz, polewanie w pełnym słońcu etc.) to na twoim miejscu nie przejmował bym się bo na uszkodzenia ozonowe nie mamy wpływu.
Dla pewności możesz zrobić inne zdjęcia, mniejsze ale bardziej wyraźne i wrzucić bo na podstawie tych moge stwierdzić to co powyżej.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Ja swoją dzisiaj zważyłem i ma 4185g
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Witam.Adik,dziękuje za potwierdzenie diagnozy.Pierwszy oprysk zrobiony,za parę dni powtórka,drugi innym środkiem. Joanna
Wieczorem pomiar OTT-powinno być w miarę przyzwoicie.
Wieczorem pomiar OTT-powinno być w miarę przyzwoicie.
Chlorotalonil czy co innego?
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W wyścigu moich podopiecznych walka się wyrównała tzn 2 dogoniła jedynkę , dzisiejszy pomiar wskazał 120cm obwodu każda.
Na "dzień dobry" poszedł Acrobat bo to miałam dostępne.Markety wyczyszczone z chemii,zostaje Centrum ogrodnicze. Podobno większość działkowców i właścicieli ogrodów przydomowych to zadeklarowani "ekolodzy".-a chemii brak.Obłuda nic wiecej. Joanna
Tak jest nikt nie stosuje oprysków tylko gnojówkę z pokrzyw
Nawozów też nikt nie używa bo ma własny kompostownik
Mocny środek użyłaś teraz stary dobry miedzian powinien wystarczyć
Nawozów też nikt nie używa bo ma własny kompostownik
Mocny środek użyłaś teraz stary dobry miedzian powinien wystarczyć
Albo wóz,albo przewóz,półśrodki Mnie nie interesują.Ja jej jeść nie będę. Joanna
Z OTT wyszło MI prawie 33kg-po odjęciu standartowe 5proc.
Z OTT wyszło MI prawie 33kg-po odjęciu standartowe 5proc.
Jak nie bedziesz jadła to możesz trzymać ją w pełnej ochronie przeciw robaczkom też. Czyli oprysk jak sie karencja kończy nie czekając na objawy
No i z nawozem można kombinować ostrzej niż na etykiecie czyli np co 3 dni a nie co 7
No i z nawozem można kombinować ostrzej niż na etykiecie czyli np co 3 dni a nie co 7
Jej a ja nie mogę się doczekać żeby zjeść giganta:)
-- 22 lip 2014, o 22:17 --
A póki co dzienny przyrost z 6 na 4 cm spadł to coś za mało nie?:(
-- 22 lip 2014, o 22:17 --
A póki co dzienny przyrost z 6 na 4 cm spadł to coś za mało nie?:(