Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
,,Końcówki gron z "siedzącymi" owocami -- co to oznacza? tak łopatologicznie poproszę o wytłumaczenie
Pozdrawiam
Asia
Asia
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To są zawiązki owoców, które nie wzrastają podczas gdy obok w tym samym gronie są już duże pomidory
Pozdrawiam, Maciek.
Moje bycze rogi już dojrzewają. Śliczne są, ale mi nie posmakowały . Na przecier pewnie będą idealne, bo jak przecier smakują
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja dzisiaj ponarzekam. Etykietki z nazwą odmiany przyczepiłam do roslin plastikowymi paseczkami zaciskowymi, takimi do spinania kabli. No i toto na słońcu nie wytrzymuje, pomidory dopiero nieśmiało zaczynają dojrzewać, a już do wiele krzaków potraciło etykietki bo te paseczki zaczynają pękać na słońcu.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Ja dziś zerwałem pierwsze pomidorki - malinówki karłowe, poszły na okno i tam posiedzą kilka dni, a później sałateczka
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Też już jem pomidorki mam duże
i małe
i małe
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
Kammo tak ślicznekamma pisze:i małe
że aż rodzi sie obawa czy to nie jest fotomontaż
gratuluję sa tak piękne że wsród nich można sie poczuć jak w raju
proszę napisz jaka to odmiana i czy nie były chorowite
pozdrawiam
elżunia
elżunia
Elżuniu jaka to odmiana pojęcia nie mam ,nasiona kupiłam u pani Ochotnickiej pisze że ładnie wyglądają razem i tak też je posadziłam nie był to dobry pomysł bo żółte mają ogromne krzaki ( w tunelu maja już po 3 m) i zagłuszają czerwone które są dużo mniejsze .Nie kłopotliwe ,pryskałam raz jak było bardzo wilgotno.
Te żółte to najprawdopodobniej yellow pear shaped, u mnie w gruncie też mają po trzy metry a miejsca zajmują za cztery.kamma pisze:Elżuniu jaka to odmiana pojęcia nie mam ,nasiona kupiłam u pani Ochotnickiej pisze że ładnie wyglądają razem i tak też je posadziłam nie był to dobry pomysł bo żółte mają ogromne krzaki ( w tunelu maja już po 3 m) i zagłuszają czerwone które są dużo mniejsze .Nie kłopotliwe ,pryskałam raz jak było bardzo wilgotno.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Ładne macie pomidorki. Moje są na razie nieduże: głównie Betaluxy, (ciągle nie mam dla nich czasu, żeby nastawić pokrzywy czy nawet podlać już nie mówiąc, żeby zrobić zdjęcia) ale i tak smaczne, ale Bawole serca zapowiadają się fajnie, na razie zielone ale duże i ładne. Ładnie się zapowiadają (ale też jeszcze zielone) San Marzano od Arabelli i sałatkowy włoski od Neil z akcji.
pozdrawiam Ewa
Wreszcie się doczekałam pierwszych dojrzałych
Pomidorek nazywa się REMIZ
kształt : b.okrąglutki ,wielkości piłeczki tenisowej - wszystkie na krzaczku maja podobną wielkość i kształt
kolor : jasno czerwony
smak : mocno soczysty , kwaskowaty , jakby troszkę wodnisty -bynajmniej w moim odczuciu nie ma rewelacji -taki w kit.
owoc : twardy , skórka gruba ,bez zielonej piętki , bez zdrewniałego trzpienia w środku, pachnie słabo pomidorowo
krzak : bardzo wysoki, mocno wiąże owoce ,grona duże równo rozmieszczone, wygląda zdrowo i solidnie
pora dojrzewania : jest na pewno b.wczesny - u mnie pomidory były sadzone b.późno bo musiałam siać rozsadę drugi raz
ze względu na zgorzel , a i tak jest pierwszy -mimo deszczowej pogody
Spostrzeżenia dotyczą pomidorka hodowanego w nieogrzewanym foliowcu
Nasionka zostawię na aukcję wymiany , bo może znajdzie swoich amatorów ze względu na niezawodność uprawy
Pomidorek nazywa się REMIZ
kształt : b.okrąglutki ,wielkości piłeczki tenisowej - wszystkie na krzaczku maja podobną wielkość i kształt
kolor : jasno czerwony
smak : mocno soczysty , kwaskowaty , jakby troszkę wodnisty -bynajmniej w moim odczuciu nie ma rewelacji -taki w kit.
owoc : twardy , skórka gruba ,bez zielonej piętki , bez zdrewniałego trzpienia w środku, pachnie słabo pomidorowo
krzak : bardzo wysoki, mocno wiąże owoce ,grona duże równo rozmieszczone, wygląda zdrowo i solidnie
pora dojrzewania : jest na pewno b.wczesny - u mnie pomidory były sadzone b.późno bo musiałam siać rozsadę drugi raz
ze względu na zgorzel , a i tak jest pierwszy -mimo deszczowej pogody
Spostrzeżenia dotyczą pomidorka hodowanego w nieogrzewanym foliowcu
Nasionka zostawię na aukcję wymiany , bo może znajdzie swoich amatorów ze względu na niezawodność uprawy