Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Lithops - żywe kamienie
Mój Pleiospilos nelli jeszcze linieje.Kamyki dawno skończyły.Podlewałam je dlatego w lutym że nie były zimowane i stały w ciepłym pokoju i wyglądały jakby miały ducha wyzionąć.W tym roku wywiozę na zimowisko i o suchym ryjku do lata
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To wszystko wyjaśnia. Czyli mimo wszystko nie liniały tylko marniały?
Po podlaniu w lutym odzyskały turgor ,wyleniały i mają się dobrze.Ten liniejacy Pleiospilos też Tyle tylko że bez zimowania nie liczę na kwiaty
- marlenka
- 500p
Ja nie wiem czy liczyć u mojego. Niby miał sucho do sierpnia, typowy chłód (około 5-7 stopni) do stycznia. Może wystarczy?
Moje młodziki mają 1cm, a z jednego już nowy wychodzi, tego wiem że teraz się nie podlewamarlenka pisze:
Nie wiem jak z młodymi. A jakie mają wymiary? Mój jak do dostałam był dość mały 8mm ale potraktowałam go jak dorosłego z tym, że na początku bardzo go pilnowałam. Rok temu podlałam dwa razy w sezonie po kilka kropel, potem już miał normalną zimową suszę, aż do sierpnia
Czy to jet możliwe? Moje niespełna 5 miesięczne kamyczki zaczęły wyklinkę ico dalej , podlewać jak zawsze?
U mnie jeden taki młodzik linieje Ja go teraz nie podlewam
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
_Luna_ - bardziej by mnie chyba niepokoiły te brązowo-brzydkie ślady widoczne na drugim i trzecim zdjęciu.
Nie zalałaś ich przypadkiem?
I co one mają za podłoże pod tymi kamykami?
Nie zalałaś ich przypadkiem?
I co one mają za podłoże pod tymi kamykami?
raczej nie bo prawie w ogóle nie był podlewany , tylko raz jak zaczął się marszczyć a to brązowe pojawiło się jeszcze przed podlaniem
podłoże to ziemia ze żwirem i piaskiem
podłoże to ziemia ze żwirem i piaskiem
Z tego co czytałem to siewki Lithopsów mogą przechodzić wylinkę kilka razy w roku. Więc chyba nie masz się co martwić.kafforka pisze:Czy to jet możliwe? Moje niespełna 5 miesięczne kamyczki zaczęły wyklinkę ico dalej , podlewać jak zawsze?
Pozdrawiam, Kuba
- marlenka
- 500p
Postanowiłam zaryzykować i podlać jeszcze raz w tym miesiącu mojego. Po pierwszym podlaniu ładnie spuchnął i poszedł delikatnie w górę. Szybko jednak zgubił masę i obecnie siedzi niemal płasko w ziemi. Jest dość zimno ostatnio więc bałam się podlewać, ale jakoś się przemogłam. Dałam mu 5 ml wody. Liczę na to, że zakwitnie tej jesieni. Planuję również, że to było ostatnie nawodnienie w tym roku.